Actes 8 Març

Curiositats científiques sobre els Reis d’Orient Per Silve Pons

Segons la tradició cristiana, hi va haver uns mags o savis que van anar a adorar el nen Jesús (aquí deim el Bon Jesús) amb presents. Generalment, se’ls anomena Reis d’Orient, Reis Mags, Reis Mags d’Orient, Reis i, en parlars d’alguna zona occidental de Catalunya també reben el nom de Reixos. Aquests tres personatges se solen distingir pel color que els caracteritza o bé pel nom: el rei blanc (rei Melcior), el rei ros o roig (rei Gaspar) i el rei negre (rei Baltasar). Sabem moltes coses d’ells, de la seva arribada la vigília del 6 de gener, però, ens hem aturat a pensar si és científicament possible?

L’estrella que van seguir els Reis

Els Reis, com molts altres viatgers a l’antiguitat, van utilitzar una estrella per situar-se i arribar a Betlem. Però realment quina era aquesta estrella tan lluent que els va il·luminar durant els 83 dies que va durar el viatge? Tot i que hi ha diverses teories, les hipòtesis més conegudes són dues; alguns científics van associar-ho al pas del cometa Haley molt a prop de la Terra, mentre que l’astrònom alemany Johannes Kepler va mantenir que l’estrella de Betlem era en realitat la coincidència entre Mart, Júpiter i Saturn, fenomen que s’anomena “triple conjunció” i que es tornarà a produir l’any 2238.

La velocitat dels Reis per arribar a tots els fillets i filletes

Tant el Pare Noel com els Reis tenen molta feina durant el Nadal, però sabíeu que perquè els hi doni temps d’aturar-se a totes les cases del món on viuen infants han de viatjar a 2.060 km/s? Una velocitat molt superior a la del so, que és de només 0,343 km/s, però molt inferior a la velocitat de la llum que és de 300.000 km/s. Van tan ràpid que serà impossible veure’ls mentre deixen els regals!

L’alimentació dels camells d’Orient

Si la nit de Reis voleu deixar alguna cosa per menjar als camells de Melcior, Gaspar i Baltasar, heu de saber que l’aigua no els hi pot faltar. Per una banda, perquè el que emmagatzemen al gep – malgrat la creença popular- és greix i no aigua, i d’altra perquè amb el camí de tornada tant llarg que els espera necessitaran hidratar-se tot el que puguin…pensau que poden beure fins a 180 litres d’una sola vegada!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.