L’atur cau en desembre per primera vegada en cinc mesos i apunta a un inici d’estabilització L’any 2020 es tanca rompent una tendència de 7 anys consecutius de creació d’ocupació i reducció de l’atur

L’atur de desembre s’ha situat al conjunt del territori en 84.339 persones, 991 menys que el mes anterior, i una reducció de l’1,1%. Es la primera vegada en cinc mesos que l’atur ha registrat una caiguda intermensual.

Així mateix, l’afiliació de desembre ha caigut en un 1% respecte al mes anterior (4.411 afiliats menys), situant-se en 417.542 persones afiliades. En el mes de desembre, l’afiliació tendeix a caure cada any, tot i que en 2020 ho ha fet una quarta part menys que l’habitual en aquest període.

Pel que fa al nombre de treballadors inclosos en un ERTO, les dades del ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions reflecteix una estabilització en 30.838 treballadors afectats per ERTO, una xifra molt similar als del mes de novembre.

Quant a la taxa de protecció, (el percentatge de treballadors demandants d’ocupació inscrits al SOIB que es benefcien d’alguna ajuda d’atur) s’ha situat a finals de desembre en el 48,8%, amb un total de 105.285 persones que han tingut cobertura econòmica.

En termes interanuals, l’atur de desembre ha crescut en 23.218 persones (un 38%), reflectint uns índex molt superiors a l’augment de l’atur  a Espanya (un 22,9%). L’afiliació, per la seva banda, s’ha reduït un 4,2% respecte a desembre del mes anterior.

Balanç de 2020

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha presentat avui les dades d’afiliació i atur de desembre i ha fet balanç d’un any que ha qualificat com de molt dur per al mercat de treball. En aquest sentit, el conseller ha expressat que 2020 ha romput una tendència de 7 anys consecutius de creació d’ocupació i reducció d’atur.

Malgrat la duresa de les dades, ha expressat que el sistema de protecció establert pels ERTO ha permès el manteniment d’empreses i llocs de treball, un fet que succeeix per primera vegada en Democràcia.

Aquests dos factors -una tendència de 7 anys de creació d’ocupació i el manteniment de llocs de treball gràcies als ERTO- han permès que l’afiliació de 2020 s’hagi situat en termes de 2016-17, per la qual cosa, el punt de partida per a la recuperació de l’activitat serà més avançat que en l’anterior cicle de recuperació i expansió.

Finalment, el conseller ha apuntat que les dades de desembre apunten a un moment previ a una possible estabilització, que permetrà una millor arrencada de temporada turística, quan les condicions de la pandèmia així ho permetin. També ha desitjat que aquest 2021 sigui millor que 2020, i que permeti una recuperació de l’activitat econòmica, un dels principals objectius que té fixats el Govern de les Illes Balears.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.