Actes 8 Març

Menorca pujarà al nivell 4 d’alerta per COVID-19 i tendrà toc de queda a les 22.00 hores davant l’increment de contagis La consellera de Salut i Consum, la presidenta del Consell de Menorca i els batles s’han reunit avui per analitzar la situació epidemiològica

Menorca pujarà al nivell 4 d’alerta per COVID-19 i tendrà toc de queda a les 22.00 hores a partir de dissabte, tal com ha informat avui la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, després de la reunió que ha mantingut amb la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i els batles dels municipis de l’illa per tal d’avaluar la situació de la COVID-19 i analitzar la conveniència d’aplicar noves mesures en aquesta illa, actualment en el nivell 3 d’alerta, atès l’empitjorament greu dels indicadors epidemiològics.

Salut traslladarà aquesta proposta al Consell de Govern extraordinari que tendrà lloc divendres i els canvis principals per a Menorca seran el tancament de l’interior dels bars i restaurants i la limitació a dues de les unitats de convivència a les reunions socials i familiars, que hauran de ser de 6 persones a l’interior i 6 a l’exterior com a màxim. Tampoc no es permetran les festes populars ni les activitats culturals, esportives i lúdiques vinculades.

Gómez ha explicat que fins ara Menorca havia mantengut el perfil més contengut de les Illes Balears amb una incidència a 14 dies molt per sota de les altres illes, especialment en èpoques de repunt, i ha indicat que en els darrers mesos la situació s’havia estabilitzat en una IA14 de 100 casos per 100.000 habitants.

No obstant això, d’acord amb les dades del Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació, les darreres dues setmanes Menorca ha experimentat un repunt que l’ha conduït a un màxim històric, amb una incidència acumulada consolidada a 14 dies de 224,8 casos per 100.000 habitants.

Al mateix temps, el nombre de reproducció bàsic (RT), que indica la velocitat dels contagis, els darrers 7 dies s’ha situat en una mitjana d’1,47, valor considerat prou elevat atesa la incidència alta d’aquests moments.

Així doncs, el risc de rebrot o índex de creixement potencial (EPG), que conjuga la velocitat de reproducció mitjana dels darrers 7 dies i la incidència acumulada dels últims 14 dies, ha assolit un nou màxim històric (331), fet que situa l’illa en la major alerta des que es va iniciar la pandèmia.

Per zones, els major problemes d’incidència es troben al centre de l’illa, principalment a Alaior (474,35), si bé és cert que tant la zona de Ciutadella (258) com la de Maó (206,61) han superat també els 200 casos per 100.000 habitants i contribueixen força a l’empitjorament de l’illa pel seu pes poblacional.

Durant la reunió, a la qual també ha assistit Romà Julià, gerent de l’Hospital Mateu Orfila, Gómez ha traslladat a la presidenta del Consell i als batles que la gravetat de la situació fa necessari implantar aquestes noves restriccions per tal d’evitar els contagis i evitar afegir pressió al sistema assistencial, i en particular a l’Hospital Mateu Orfila.

En aquest sentit, ha recordat que el centre, en el marc del seu pla de contingència i en previsió de nous contagis, ha modificat l’agenda de les cirurgies programades en el moment que ha estat necessari. Així mateix, el pla preveu la possibilitat de triplicar els llits per a pacients crítics, fins a 21, amb l’obertura d’una segona UCI COVID a l’hospital de dia.

Durant la trobada, la consellera Patricia Gómez ha exposat la situació i també ha respost els dubtes i suggeriments que han exposat els ajuntaments, amés d’agrair l’esforç que fa els municipis i la voluntat de treballar de manera coordinada.

Gómez els ha informat també del procés de vacunació, tant de residències, que ja conclou, com de professionals sanitaris de primera línia, que comença avui.

Posteriorment, la consellera s’ha desplaçat al Mateu Orfila per conèixer el dispositiu de vacunació al centre.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.