Actes 8 Març

Puigdemont compareix a l’Eurocambra per defensar la seva immunitat i rebatre el suplicatori del Suprem L'expresident i líder de JxCat afronta "molt tranquil" la vista després del rebuig de Bèlgica a l'extradició de Puig

Els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a l’entrada de la vista pel suplicatori el 14 de gener de 2021 al Parlament Europeu

ACN Brussel·les .- L’expresident i eurodiputat Carles Puigdemont compareix aquest dijous a l’Eurocambra per defensar la seva immunitat i rebatre el suplicatori del Tribunal Suprem que reclama la seva extradició pel cas de l’1-O. A tres quarts de cinc de la tarda, el líder de JxCat i els també eurodiputats de Junts Toni Comín i Clara Ponsatí ha arribat acompanyats del seu advocat Gonzalo Boye a la sala on el Comitè d’Afers Jurídics celebrarà les audiències pel suplicatori a porta tancada i en format semipresencial. “Ho afronto molt tranquil”, ha dit a l’arribada. Des de Junts consideren que el rebuig de Bèlgica a l’extradició de l’exconseller Lluís Puig “reforça” la seva defensa.

Puigdemont no ha volgut parlar sobre l’audiència per la confidencialitat del procés i ha criticat que el president del Comitè, l’eurodiputat de Cs, Adrián Vázquez, hagi fet una roda de premsa al matí per parlar sobre la vista. “Jo sí que respecto la confidencialitat d’un comitè que presideix aquesta persona, que no sé si la respecta exactament igual”, ha lamentat.

Poques hores abans de la vista el president del Comitè d’Afers Jurídics, l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, ha assegurat que la negativa de la justícia belga a entregar Puig a Espanya “no afecta” el suplicatori. “No té res a veure”, ha remarcat.

Amb tot, Puigdemont ha assegurat que batallaran contra el suplicatori igual que després de les eleccions europees. “Lluitarem igual que quan van dir que no podíem ser eurodiputats i es van equivocar. Estem en les mateixes”, ha reblat.

La vista

S’espera que la vista de Puigdemont duri tres quarts d’hora i que després compareguin per torns els també eurodiputats de Junts Toni Comín i Clara Ponsatí. Després de cada compareixença els eurodiputats debatran breument cada cas, segons ha explicat Vázquez. Les vistes haurien d’acabar cap a les vuit de la tarda. Els tres estaran presents a la sala durant les tres vistes i només sortiran quan els eurodiputats facin un breu debat després de cada compareixença.

Més endavant el ponent pel cas haurà de presentar un informe per cadascun dels eurodiputats on proposi si aixeca o no la immunitat als tres independentistes. La votació final al ple de l’Eurocambra no s’espera abans del març. De fet, Vázquez pronostica que la decisió arribarà “cap a la primavera”. “Estem a l’equador del procediment”, ha assegurat.

Tenint en compte que el Parlament Europeu està controlat per populars, socialistes i liberals, serà difícil per a Puigdemont, Comín i Ponsatí convèncer una majoria suficient de la cambra per retenir la immunitat. En qualsevol cas, si perden la protecció, podran continuar exercint com a eurodiputats mentre batallen l’euroodre a Bèlgica.

La defensa de Junts

Puigdemont, Comín i Ponsatí tenen 15 minuts cadascun per exposar els seus arguments davant dels 25 membres del Comitè d’Afers Legals i els suplents que vulguin participar. Entre membres i suplents hi ha fins a X eurodiputats espanyols: Adrián Vázquez (Cs), Ibán García del Blanco (PSOE), Marcos Ros (PSOE), Esteban González Pons (PP), Javier Zarzalejos (PP), Javier Nart (Cs) i Nacho Sánchez Amor (PSOE) i Jorge Buxadé (VOX). Aquest tres últims són suplents, però podran assistir a l’audiència.

Junts va enviar una carta a principis de setmana a tots els membres de l’Eurocambra alertant de la decisió del Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les que denega l’entrega de Puig a Espanya en considerar que el Suprem no és competent per jutjar-lo i que hi ha un risc de “vulneració de la presumpció d’innocència”.

Segons ells, el perill detectat per la justícia belga en el cas de Puig “és totalment aplicable als seus casos”, especialment pel de risc de vulneració de la presumpció d’innocència, ja que el Suprem creu que és competent perquè són eurodiputats.

A banda d’aportar la recent sentència belga, Puigdemont, Comín i Ponsatí al·legaran que la causa de l’1-O és una “persecució política”, que el Suprem no té competències i que hi ha “irregularitats” en el procediment del suplicatori. “Cadascun d’aquests tres motius constitueix per si sol motiu suficient per rebutjar el suplicatori”, assegura la defensa dels independentistes.

Segons la guia de l’Eurocambra pel procediment, la immunitat pretén garantir que l’exercici del mandat d’un eurodiputat “no es vegi obstaculitzat per acusacions motivades políticament”. Aquest és un dels pocs motius que permet a la cambra rebutjar un suplicatori, però és una decisió política dels seus membres i no pas un procediment judicial.

Tanmateix, els afectats poden recórrer en última instància a la justícia de la UE si consideren que no s’han respectat les garanties del procediment parlamentari. De fet, la defensa de Puigdemont ja amenaça de portar el cas als tribunals per suposades “irregularitats”.

Votació a la primavera

Després de les audiències, el ponent pels suplicatoris, l’eurodiputat ultraconservador búlgar, Angel Dzhambazki, haurà de presentar l’informe amb la proposta per aixecar o no la immunitat en una reunió posterior. La pròxima trobada del comitè està prevista pel 27 de gener, però fonts parlamentàries recorden que tots els documents s’ha de traduir a totes les llegües oficials de la UE, el que podria endarrerir algunes setmanes el procediment.

La votació en comitè s’hauria de fer en una altra reunió del comitè, i per tant, les mateixes fonts admeten que com a molt d’hora seria al febrer. Hi ha dues sessions a l’agenda possibles: el 4 i el 22 de febrer.

El dia de la votació en comitè es podrà saber el resultat, però no què ha votat cada eurodiputat, si aquests no ho volen revelar. La proposta del comitè d’aixecar o no la immunitat als independentistes passarà llavors a mans del conjunt de la cambra en el següent ple.

Per tant, s’espera la decisió final del Parlament Europeu sobre el suplicatori de Puigdemont, Comín i Ponsatí arribi “a la primavera”. La votació en el ple es fa “a mà alçada” i per majoria simple. Segons fonts parlamentàries, normalment els vots finals “no es compten”, simplement s’anuncia si s’aixeca o no la immunitat.

Preguntades per la transparència dels resultats, aquestes fonts recorden que quan les sessions eren presencials “no era cap secret” el sentit del vot de cada membre. Ara que els eurodiputats voten telemàticament, des de l’Eurocambra no concreten com es podrà saber.

Què implica la pèrdua d’immunitat?

Si finalment Puigdemont, Comín i Ponsatí perden la protecció europarlamentària, la justícia belga podrà descongelar l’euroordre que pesa sobre ells pel cas de l’1-O. Així, tots tres passarien pel mateix procés judicial que ara ha superat amb èxit l’exconseller Lluís Puig. A diferència de Puig, el Suprem reclama els eurodiputats de Junts per un delicte de sedició. Ara bé, la seva defensa confia que els tribunals belgues apliquin el mateix criteri denegant l’extradició a Espanya per risc de vulneració dels drets fonamentals.

En qualsevol cas, durant el judici per l’euroordre, que podria durar mesos, Puigdemont, Comín i Ponsatí continuaran exercint com a eurodiputats. És més, seran membres de l’Eurocambra almenys fins que no hi hagi una condemna a Espanya que els inhabiliti.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.