Proposta d’acord del PP-Maó sobre la pujada de la llum

A tots es mitjans de comunicació apareix sa notícia de s’increment des cost de s’energia elèctrica d’un 27% es primers dies de s’any, coincidint amb ses baixades dràstiques de temperatures.

Per es Partit Popular no és admissible que amb sa situació que està passant aquest moment es nostre país, ens pugin un bé essencial com és s’electricitat un 27% i més essent Espanya es país de sa Unió Europea que més paga per es llum, excepte Regne Unit.

distant respecte a altres grans països. Si tenim en compte allò que paga de mitjana una família espanyola (0,215 euros per kilowatt-hora) i la comparam amb altres països com Alemanya, que paga 0,128 euros; França, 0,106 euros; Itàlia, 0,143 euros; Portugal, 0,126 euros; i Anglaterra, sa diferencia és de 0,127 euros el Kw/h. Sa conclusió és que es ciutadans espanyols pagam prop del doble que es principals països d’Europa.

A nivell energètic, Espanya es considerada una “illa” a on es problemes de generació elèctrica es succeeixen any darrere any. Quan Espanya no pot generar suficient energia l’ha d’adquirir al preu que sigui a altres països. Tot açò mentre es Govern del senyor Sánchez anuncia plans de transicions ecològiques sense que es duguin a terme.

A aquest preu hem d’afegir s’impost a s’electricitat de més des 5% i es 21% de s’IVA que aplica Espanya, a on altres països de sa zona euro, com Portugal, han baixat s’IVA de sa factura elèctrica fins a un 6% amb s’objectiu de beneficiar a tots es ciutadans.

Sa diferència de preu que han d’afrontar ses famílies espanyoles és molt

Però aquesta pujada afectarà molt més enfora de sa factura elèctrica. Ses famílies més vulnerables que han de recórrer a ajudes socials, veuran directament agreujats es seus problemes per sa puja de sa factura elèctrica mensual.

I tot açò mentre el senyor Sánchez i el senyor Iglesias ni es pronuncien. Hi ha famílies que estan passant situacions molt complicades per falta de pagaments d’ERTE, per falta de feina, falta de cobrament de s’ingrés mínim vital, amb dificultats per dur menjar a sa taula. Aquestes famílies també veuen agreujada sa seva situació amb aquest increment de cost elèctric. Es qui no havien de deixar «ningú enrere», donen una estocada més a una economia familiar molt mal ferida.

Es Partit Popular ha sol·licitat al Govern que tingui sensibilitat amb ses famílies espanyoles i que actuï de manera contundent aplicant ses mesures que té al seu abast de manera discrecional, com és una baixada del tipus impositiu de s’IVA.

Sa resposta de sa ministra d’Hisenda, i per tant des Govern, no ha pogut ser més desafortunada, negant-se a una rebaixa d’aquest tipus.

Es Govern de Sánchez i Iglesias podria baixar es rebut de sa llum si volgués intervenint en diferents conceptes des rebut de la llum. Hi ha una gran varietat de mesures que es Govern pot adoptar per a reduir es preu final de sa llum de ses famílies espanyoles. L’objecte d’aquesta moció, és posar s’accent en sa baixada des tipus impositiu de l’IVA fins a un 10% , atès que en es nostre entorn som des països que tenim un tipus impositiu excessivament elevat, pagant un 21%. Es Govern de Sánchez i Iglesias s’escuda en què Brussel·les no permet que es realitzi aquesta baixada de tipus. Però també recordem com es Govern es negava a rebaixar el tipus de l’IVA de ses màscares amb sa mateixa argumentació, que com finalment es va demostrar, era falsa.

Portugal, Itàlia, França, Alemanya, Holanda mantenen de mitjana un tipus impositiu d’IVA per davall des que s’aplica a Espanya.

Per tant, es Govern de PSOE i Podemos pot d’adoptar aquesta mesura, més si ens remuntem a ses paraules que es Vicepresident des Govern, Pablo Iglesias va declarar quan governava es Partit Popular: “Disparar la factura de la luz un día como hoy solo demuestra la codicia de las eléctricas. Si el Gobierno lo consiente, será cómplice””.

Per tot l’anterior, el Grup Municipal del Partit Popular proposa la següent moció:

Primer.- El Ple de s’Ajuntament de Maó-Mahón rebutja sa pujada des 27% des cost de s’energia elèctrica i demana as Govern d’Espanya a reconsiderar aquesta puja.

Segon.- El Ple de l’Ajuntament de Maó-Mahón insta al Govern d’Espanya a que baixi s’IVA que s’aplica a sa factura elèctrica as 10% envers de s’actual 21%.

Águeda Reynés Calvache
Portaveu del Grup Municipal del PP

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.