L’observatori astronòmic de Ciutadella tornarà a mirar al cel aquest 2021 Per Itziar Lecea Llufriu

Romandre estirats a una platja, enfora dels nuclis urbans, i mirar al cel, és un dels plaers menorquins que teníem més guardats. Tot i que fa anys que les pernoctacions a l’arena no són permeses, són nombrosos els grups que decideixen en època estival canviar la terrassa de casa i sopar a la vora de la mar. L’astronomia, estira. I ser destinació i reserva Starlight li ha donat encara més empenta a aquesta afició, que ara mateix està pendent de la reobertura de l’observatori astronòmic del Canal Salat de Ciutadella.

Renovació de l’observatori

Amb un aspecte més saludable i un color diferent, l’observatori astronòmic de Ciutadella -el “xampinyó”, com el coneixem molts- espera la seva reobertura. Fa poc més d’un any que es va tancar, amb l’objectiu de renovar l’estructura de ferro, malmesa pel temps, i fer-hi una intervenció per convertir-lo en un centre de referència del cel a Menorca. En aquell moment, l’Agència Reserva de Biosfera, àrea del Consell que gestiona els segells de Starlight, va signar un conveni amb l’Ajuntament de Ciutadella per posar l’observatori a punt. Amb una inversió d’uns 120.000 euros, la intenció era renovar la coberta de ferro, ampliar la finestra d’observació per tenir un radi més ample del cel, fer una zona expositiva a la part baixa de l’edifici i condicionar l’espai exterior. La finalització de les obres estava prevista pel març de l’any passat. Fins que va arribar el coronavirus.

Pel camí, la secció astronòmica del Cercle Artístic, que presideix Joan Lluís Pons, ha assessorat en la remodelació i ha aportat l’experiència de ser l’únic grup que hi ha fet activitat oberta a públic. “Cap a l’octubre de l’any passat, en el moment en què es va fer el congrés i la formació de guia Starlight per empreses i guies turístiques, es va plantejar la possibilitat d’incloure l’observatori. Així va ser quan el Consell va decidir invertir en la millora de la instal·lació. El problema ha estat, com per moltes altres coses, la pandèmia. Però enguany sí que en podrem gaudir, i en millors condicions de les quals estava”, assegura Pons.

“En aquests moments estem pendents de renovar el conveni entre el Cercle Artístic, l’Ajuntament i també el Consell, que s’hi ha afegit de bell nou. I així poder reprendre l’activitat de divulgació entre les escoles, en la mesura que la pandèmia ens permeti. I també poder tornar a emprar l’observatori per fer observació com a secció astronòmica”, indica. Pel que fa a les activitats que s’hi oferiran, en Juanlu Pons és prudent perquè remarca que “encara hem de veure què hi voldrà fer el Consell. La idea és, en principi, establir un calendari d’actes oberts al públic en els moments en què hi hagi esdeveniments astronòmics importants, com una pluja d’estrelles, una conjunció planetària o l’observació de la Lluna, que atrau molt. Amb el fet que el Consell entri en joc, també amb una sèrie d’idees per poder fer a l’observatori, veurem finalment com queda aquesta programació, en tenir els convenis signats. El nostre paper en aquesta remodelació de l’espai ha estat sobretot d’assessorament, per deixar un observatori que sigui un punt de trobada i divulgació per tothom”.

En aquests moments, l’empresa que ha fet la restauració de la coberta ja ha finalitzat les seves tasques i hi manca condicionar l’espai interior i exterior de l’observatori.

L’activitat de l’observatori i l’afició per l’astronomia

En el moment en què es va inaugurar, van ser molt els dubtes que van girar entorn d’aquest observatori. Per alguns, haver-se construït a dintre de la ciutat, on la contaminació lumínica és major que a altres bandes, és un entrebanc. Tanmateix, en Juanlu Pons en fa una reflexió. “Per fer una observació d’aficionats i difondre l’astronomia, està prou bé. Està clar que no hi farem ciència, però ja agradaria a molts llocs tenir un observatori com aquest. S’hi pot fer fins i tot astrofotografia, amb algunes limitacions, però algunes coses es poden fer. És una instal·lació ben equipada per poder despertar l’interès.”

Despertar la curiositat i apropar les estrelles a la població és, de fet, l’objectiu pel qual la secció astronòmica del Cercle Artístic va signar el conveni amb l’Ajuntament i hi va començar a fer activitats públiques. “Va estar tancat uns sis anys des del moment en què es va construir, fa aproximadament uns 12. En aquell moment, les administracions no van articular cap conveni amb cap entitat per donar-li un ús continuat, tot i que a alguns aficionats se’ns va permetre emprar-lo. Però, al no tenir estaló públic, no podíem fer activitats obertes. Farà cinc anys va ser quan vam signar un primer conveni entre l’Ajuntament i el Cercle Artístic per poder-hi fer activitats de divulgació, jornades de portes obertes, que van tenir molt d’èxit. El que hem fet durant aquests anys han estat trobades amb escoles -que han vingut fins i tot de Maó- i grups interessats o aficionats, però sense un calendari fixe i establert. El motiu és que els que formam la secció astronòmica som tots aficionats, però cada un té la seva feina. I fer activitats programades requeria una planificació, dedicació i temps del qual no sempre disposàvem”.

Astronomia: una moda en expansió?

La creixent admiració per la volta celeste que s’ha vist amb les activitats que empreses privades han pogut organitzar l’estiu passat, ha fet que l’interès creixés també entre els menorquins. “Ens hem posat de moda. I ha estat una llàstima, perquè crec que hagués estat una moda molt més gran si no hagués estat per la pandèmia, perquè hi havia moltes iniciatives començades que no s’han duit a terme. Tot i que és cert que s’han fet activitats, per part d’empreses privades, que han demostrat l’interès creixent per l’observació del cel. Més en les condicions que tenim a Menorca”.

Pel que fa a l’afició recurrent, Pons destaca que “una cosa és que l’observació del cel desperti interès i l’altra és que es continuï com una afició, a la qual has de dedicar temps i estar atent a hores una mica intempestives baix la temperie. Però un interès generalitzar per l’astronomia sí que existeix. Per exemple, a totes les activitats que hem fet des de la secció astronòmica del Cercle Artístic, s’ha apuntat gent. Com les activitats escolars, que a banda de fer gràcia als al·lots, després estira també als seus pares, moguts per la curiositat. I que esperam poder recuperar tan bon punt es torni a obrir l’observatori”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.