El Centre de Salut Canal Salat (Ciutadella) comptarà amb més serveis especialitzats incorporant consultes de pediatria

A partir del 2 de febrer, el Centre de Salut Canal Salat (Ciutadella) comptarà amb més serveis especialitzats incorporant consultes de pediatria. Aquesta millora ha estat possible per la decisió de la Gerència de l’Àrea de Salut de Menorca d’ampliar el servei amb un setè facultatiu, cosa que facilitarà una rotació de torns més àmplia entre els professionals i la programació de visites fora de l’Hospital Mateu Orfila. D’aquesta manera, la sanitat pública fa més accessible i acosta els serveis a la ciutadania per evitar que els pacients pediàtrics de Ciutadella, i també els de Ferreries i es Migjorn Gran, s’hagin de desplaçar fins a Maó per a les consultes especialitzades, cosa que estalviarà temps i donarà més comoditat als pacients i a la seva família.

El gerent de l’Àrea de Salut, Romà Julià, i el cap del Servei de Pediatria, el doctor Gabriel Moreno, expliquen que aquest canvi també permetrà que els especialistes puguin donar suport als tres metges de família que s’encarreguen de les consultes pediàtriques d’atenció primària al Centre de Salut Canal Salat, però asseguren que aquests tres facultatius estan perfectament qualificats i preparats per atendre els infants de Ciutadella.

El Servei de Pediatria s’ha organitzat de manera que s’atendran consultes al Centre de Salut Canal Salat tres matins per setmana (el. dimarts, el dimecres i el dijous) i s’aniran alternant els facultatius que atenen les especialitats de neonatologia, aparell digestiu, nefrologia, neurologia, endocrinologia i pneumologia. De moment, les consultes de cardiologia són les úniques que no s’hi traslladaran per manca d’un ecògraf.

Es calcula que aquesta mesura beneficiarà un terç dels pacients que fins ara eren atesos a l’Hospital Mateu Orfila i que en un any es podran atendre devers mil cites a Ciutadella. Segons el doctor Moreno, el més probable és que aquesta previsió inicial acabi essent més alta tenint en compte la demanda que sempre es genera quan s’acosten serveis als usuaris.

Activitat assistencial

Durant l’any 2020, el Servei de Pediatria va atendre 3.181 consultes a l’Hospital Mateu Orfila (un 2 % més que l’any anterior). El 83,6 % de les cites (2.588) van ser presencials, un percentatge alt tenint en compte les restriccions dictades per combatre la pandèmia de COVID-19, que han obligat a reduir l’activitat no urgent al centre hospitalari.

Durant l’any passat també es va mantenir oberta la consulta de cardiologia pediàtrica. Les doctores Nina González i Silvia Escribà —especialista de l’Hospital Universitari Son Espases que es trasllada periòdicament a Menorca— hi van atendre 86 cites, cosa que evità que els pacients i la seva família haguessin d’acudir a l’hospital de referència. L’any anterior, el 2019, es van atendre 163 visites d’aquesta especialitat.

Millores al Servei

Segons el doctor Moreno, la posada en marxa d’aquestes consultes a Ciutadella serà, sens dubte, una de les millores més importants al Servei en els darrers anys, però no l’única. Aquestes són altres accions que s’hi han duit a terme:

  • Durant l’any 2019 es van adquirir cinc incubadores per a nounats destinades a la planta de pediatria i una incubadora per al transport intrahospitalari de nadons assignada a la sala de parts, per a la qual també es va comprar un nou respirador; tot plegat va suposar una inversió de 144.232 €.
  • Incorporació d’utillatge per fer noves proves diagnòstiques, con ara la pH-metria esofàgica per als casos de reflux.
  • Òxid nítric exhalat per als possibles casos d’infants asmàtics.
  • Polisomnografia per a l’estudi dels trastorns del son.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.