Actes 8 Març

Armengol trasllada a la Mesa de Diàleg Social les noves mesures per estendre els ERTOS a finals de maig i per ajornar pagaments a la Seguretat Social

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit aquest dilluns la Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears, per a traslladar als seus integrants les noves mesures del Govern de l’Estat per estendre fins al 31 de maig el pagament de prestacions a treballadors en ERTO, la prestació extraordinària per a fixos discontinus i per a persones autònomes, així com l’ajornament de quotes de la Seguretat Social.

En acabar la reunió, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha explicat les noves mesures de protecció que el Govern d’Espanya té previst executar a curt termini per a seguir beneficiant al mercat laboral.

“Són dues mesures importants”, ha destacat Negueruela, assegurant que l’allargament dels ERTO i les prestacions extraordinàries per a fixes discontinus i autònoms, “ens dona un marc de protecció ampli fins a l’1 de juny i ens permet treballar amb les organitzacions sindicals i els empresaris de manera més tranquil·la” i “amb més marge de seguretat i confiança”. Pel que fa l’aplaçament de les quotes de la Seguretat Social, ha explicat que “permet més marge de maniobra a les nostres empreses”.

El conseller ha subratllat que les Illes Balears són una Comunitat Autònoma en la qual el sector serveis hi “té una enorme importància”, per la qual cosa “les circumstàncies que vivim fan que haguem de tenir un marc especial de protecció”.

En aquest sentit, Negueruela ha recordat que dijous passat ja es va traslladar a Madrid per mantenir reunions amb representants de diversos ministeris i traslladar les preocupacions i demandes recollides anteriorment a la Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears.

Ajornament de les quotes a la Seguretat Social

En primer lloc, i fruit del treball i diàleg constant amb l’Executiu central, en els darrers dies el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, traslladà al Govern de les Illes el compromís de que les empreses i treballadors i treballadores autònoms podran sol·licitar l’ajornament en el pagament de les quotes a la Seguretat Social en propers mesos.

En concret, les empreses podran sol·licitar l’ajornament corresponent als mesos de desembre 2020 i gener febrer 2021 i en el cas dels treballadors autònoms, l’ajornament a sol·licitar correspon al primer trimestre de 2021 (gener, febrer i març). Els ajornaments abracen 4 mesos per mensualitat deguda, i per tant, el període màxim d’ajornament és de 12 mesos per abonar tot el trimestre debut.

Des del moment de la sol·licitud, el beneficiari serà considerat al corrent de les seves obligacions amb la Seguretat Social pels mesos d’ajornament sol·licitats.

Extensió de les prestacions

D’altra banda, el conseller ha informat de que demà està previst que el Consell de Ministres aprovi estendre la protecció a treballadors en ERTOs, a treballadors fixos discontinus i a autònoms d’1 febrer fins al 31 de maig, amb la qual cosa s’allarga la xarxa de protecció al mercat laboral, mentre es combat els efectes de la pandèmia amb mesures que restringeixen l’activitat.

Negueruela, que qualificat la mesura de bona notícia per a les Illes Balears, ja que inclou de nou el col·lectiu de treballadors més important de la nostra Comunitat, els fixos discontinus, que mantenen un elevat nivell de cobertura.

D’aquesta manera, es garanteix la continuïtat de la protecció al mercat laboral, que concloïa el 31 de gener i que, amb aquesta nova mesura, es veu allargada quatre mesos mes, fins a 31 de maig. Negueruela ha recordat que amb aquesta mesura demostra el compromís del Ministeri de Treball amb aquest Govern i el nostre mercat laboral, de garantir aquesta protecció tot el temps que sigui necessari.

Amb aquesta nova extensió de les prestacions (ERTOs, fixos discontinus i autònoms) es calcula que l’Estat haurà aportat un total de 483 milions d’euros, segons una estimació de la Direcció General de Model Econòmic, i que se sumen als gairebé 1.900 milions que ja h aportat el Govern de l’Estat des de l’inici de la pandèmia fins a finals de gener.

Per part dels agents socials, han participat avui la presidenta de la CAEB, Carmen Planas; el president de la PIMEB, Jordi Mora; el secretari general d’UGT Illes Balears, Alejandro Texías, i el secretari general de CCOO a Balears, José Luis Garcia.

A més de la presidenta Armengol i el conseller Negueruela, a la reunió també hi ha estat presents el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.