Comunicat de l’equip de govern del Consell amb relació a la renovació de càrrecs a la Comissió de Greuges

El passat mes de setembre del 2020 es va iniciar el procediment per a l’elecció de dos nous membres de la Comissió de Greuges. D’acord amb el seu reglament, els portaveus dels grups polítics del Consell van acordar una proposta de persones candidates a integrar-se a aquesta. Aquesta proposta, després de ser validada pels òrgans corresponents, va ser elevada a la consideració del Ple de la institució, que finalment s’ha fixat per a avui dia 1 de febrer. És important remarcar que, per al nomenament d’una persona candidata a membre de la Comissió de Greuges, és necessària la majoria qualificada de dos terços de la corporació.

Sempre d’acord amb el reglament de la Comissió de Greuges, les persones candidates han de tenir un perfil independent i de prestigi en l’àmbit social i professional i han d’exercir la seva funció de forma altruista i amb objectivitat, llibertat de criteri i independència.

Així, d’allò que s’estableix en el seu reglament i, també, segons determinen els usos i costums de totes les institucions on aquesta figura està establerta, hem d’entendre que les persones membres de la Comissió de Greuges han de concitar un notable consens social per tal de garantir el reconeixement públic a la seva imparcialitat i poder comptar, així, amb una suficient confiança social a l’hora d’exercir la seva missió.

No podem oblidar que són les persones encarregades de vetllar per l’equanimitat, objectivitat, rigor legal i transparència en la presa de decisions per part de l’administració davant qualsevol greuge que qualsevol ciutadà o ciutadana hagi pogut sofrir per part d’aquesta.

Tot i que ningú no ha posat en dubte en cap moment l’honorabilitat de cap persona proposada, i molt menys ho ha fet així cap membre del govern del Consell, arran d’haver-se fet pública la proposta de nomenaments dels possibles nous membres de la Comissió de Greuges acordada pels portaveus dels grups polítics, s’ha generat una certa controvèrsia sobre alguna persona candidata. Així mateix, i de manera tant pública com privada, han arribat a la Presidència del Consell i a distints consellers i conselleres distintes consideracions en relació amb la idoneïtat o no d’alguna de les persones proposades tot i no qüestionar-se en cap moment el bon nom de cap persona candidata.

És davant aquesta situació que, en tant que Presidenta del Consell i en benefici de la transcendència de les funcions dels membres de la Comissió de Greuges, així com el consens social que han de suscitar de manera necessària, he considerat convenient d’ajornar la decisió del Ple de la institució per tal que els portaveus dels grups polítics puguin analitzar i tractar amb deteniment la qüestió suscitada.

Des del Consell Insular entenem que, sempre des del màxim respecte al dret a la llibertat d’expressió, convé que qualsevol procés de nomenament es faci sempre des de la màxima consideració cap a l’honorabilitat i el bon nom de les persones implicades. Encara més ho ha de ser en aquest cas, ateses les característiques tan singulars de la Comissió de Greuges.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.