14-F: PSC, ERC i JxCat no proposen grans canvis en impostos mentre que Cs, PPC i Vox volen una baixada generalitzada La CUP aposta per crear una "taxa covid" mentre que el PDeCAT s'apunta a una modificació de successions

ACN Barcelona .- PSC, ERC i JxCat proposen mantenir l’actual fiscalitat sense grans canvis substancials. En canvi, Cs, PPC i Vox aposten clarament per una baixada d’impostos generalitzada i dels principals tributs: IRPF, successions i donacions, i patrimoni. El PDeCAT s’apunta també a una modificació de l’impost de successions per rebaixar-lo per als familiars directes. Per la seva banda, la candidatura de la CUP i Guanyem vol crear una “taxa covid” per finançar en deu anys la despesa extra derivada de la pandèmia. Tant JxCat, ERC com el PDeCAT aposten perquè l’Agència Tributària de Catalunya gestioni tots els impostos. L’augment de la progressivitat i l’aposta per una fiscalitat verda són els principals eixos dels comuns.

A curt termini el PSC no preveu modificar impostos, ni pujar-los ni baixar-los. Per tant, mantenir l’actual fiscalitat. En el programa electoral els socialistes apunten que cal aprofundir en la modificació de l’impost de successions i donacions per retornar als nivells d’ingressos del 2010, reduint de manera significativa i selectiva els beneficis fiscals derivats de la normativa catalana. Els socialistes catalans també volen modificar l’impost de patrimoni per tal de gravar de manera intensa els grans patrimonis “com a pas previ a un impost a la riquesa”. I recuperar l’impost sobre dipòsits bancaris, sobre els dipòsits a les entitats de crèdit i impulsar l’impost sobre transaccions financeres.

Així mateix, la candidatura de Salvador Illa vol acordar amb la resta de comunitats autònomes i el govern espanyol “uns límits a la competència fiscal a la baixa en determinats impostos, com ara l’impost de successions i el de patrimoni”. Tal com preveu l’Estatut, els socialistes també aposten per crear el consorci tributari de Catalunya entre l’agència tributària del govern espanyol i la Generalitat.
El programa electoral d’ERC no inclou modificacions substancials dels impostos actuals. I posa l’accent en desplegar una Agència Tributària de Catalunya “amb capacitat per gestionar tots els impostos”, tant els propis com els cedits.

D’altra banda, la candidatura de Pere Aragonès vol augmentar els impostos als negocis del joc per tal de fer una campanya de prevenció de la ludopatia i de les noves addiccions. I amb la mirada posada en una república catalana, es marquen l’objectiu d’implantar una “fiscalitat justa, verda i eficient que garanteixi l’estat del benestar i la funció redistributiva dels recursos, que incentivi un desenvolupament econòmic sostenible i fomenti la competitivitat i la prosperitat compartida”.

La candidatura encapçalada per Carles Puigdemont i Laura Borràs no impulsarà cap reforma de l’impost de successions en la pròxima legislatura. Hi ha debat intern sobre aquest tema ja que el secretari general Junts, Jordi Sànchez, estava en contra de suprimir-lo, però el número 3 de la llista per Barcelona, Joan Canadell, n’havia defensat l’eliminació.

En canvi, en el programa electoral apunten que volen reduir la pressió fiscal a les empreses i autònoms baixant impostos i les taxes relatives a la legalització dels seus negocis. En aquests sentit, també fan referència a una fiscalitat per als autònoms i emprenedors “diferint la fiscalitat d’emprenedors, autònoms i petits empresaris en funció del seu ritme d’activitat”.

Altres retocs tributaris que preveu el programa de JxCat són impulsar un tipus reduït d’IVA i d’altres impostos indirectes que graven els productes de consum habitual i una fiscalitat ambiental. JxCat vol potenciar l’Agència Tributària de Catalunya perquè tingui capacitat per gestionar el 100% dels impostos que es paguen a Catalunya.

A diferència de JxCat, el PDeCAT porta al seu programa electoral una modificació de l’impost de successions i donacions per tal que no el paguin els fills i ascendents. La llista que lidera l’exconsellera d’Empresa Àngels Chacón proposa reduir també l’impost de transmissions patrimonials i ampliar-ne algunes bonificacions. Sense incrementar la pressió fiscal global, el Partit Demòcrata creu que s’han d’incorporar criteris mediambientals i de sostenibilitat en la fiscalitat. Concretament proposen impulsar una fiscalitat específica per al món rural incorporant exempcions fiscals.

Segons el PDeCAT, l’Agència Tributària de Catalunya ha de poder recaptar, gestionar, liquidar i inspeccionar tots els tributs generats a Catalunya.

La “taxa covid” de la CUP

La CUP proposa que el 20% de persones més riques “transfereixi” una desena part dels seus ingressos al 80% restant. En el seu programa electoral preveu crear una “taxa covid” per a les grans fortunes que gravi la riquesa de l’1% més ric. I calculen que només amb aquest nou impost es podria finançar en deu anys tota la despesa causada per la covid-19.

Així mateix, la llista de la CUP i Guanyem també aposta per reforçar els impostos sobre transaccions, successions i patrimoni “perquè siguin impostos realment progressius en què l’esforç principal sigui dels qui més tenen i ingressen”. Concretament proposen augmentar progressivament l’IRPF a partir dels 60.000 euros anuals. Pel que fa a l’impost de successions i donacions, volen introduir bonificacions només aplicables a les herències inferiors a 200.000 euros, amb la possibilitat que en quedi exempt l’habitatge habitual de fins a 300.000 euros.

Els anticapitalistes també volen convertir la taxa turística perquè es destini la seva recaptació a pal·liar els impactes negatius del turisme, per exemple, ampliant el parc públic d’habitatge social. I volen crear tributs ambientals o modificar-ne alguns dels que ja hi ha per desincentivar pràctiques nocives per al territori i establir un IVA de tipus molt baix per als béns bàsics i essencials.

L’augment de la progressivitat i l’aposta per una fiscalitat verda són els principals eixos de les propostes dels comuns en aquest àmbit. Concretament, la candidatura encapçalada per Jéssica Albiach vol reformar l’impost de successions i donacions per tal d’augmentar-ne la progressivitat; reformar l’impost de patrimoni per augmentar les contribucions a les finances públiques dels patrimonis més elevats; anul·lar la reducció en l’impost del joc eliminant els privilegis als casinos; i reformar l’impost als habitatges buits en l’àmbit català.

Pel que fa a l’IRPF, aposten per fer modificacions per no discriminar les rendes del treball en relació amb les del capital. Els comuns es proposen treballar per aplicar el tipus d’IVA superreduït a tots els productes de primera necessitat, aplicar un impost sobre béns de luxe i evitar el dúmping fiscal a les taxes i impostos en què les administracions catalanes disposin de capacitat normativa.

En el capítol de la fiscalitat verda, volen ampliar l’abast dels impostos sobre emissions de contaminants, reformar la fiscalitat sobre els vehicles, i generalitzar la fiscalitat sobre abocament i incineració de residus sòlids, entre d’altres.

Cs, PPC i Vox, partidaris d’una baixada generalitzada

La llista de Carlos Carrizosa proposa baixar l’IRPF per a la classe mitjana i treballadora. Cs denuncia que Catalunya és la comunitat autònoma on els treballadors amb menys ingressos paguen més impostos. I en aquesta línia, també volen revertir “l’estocada” amb l’impost de successions que, segons el partit liberal, afecta els patrimonis més modestos. També aposten per reduir l’impost de transmissions patrimonials que es paga en comprar un habitatge.

Encara sobre fiscalitat, Cs vol suspendre l’aplicació de la taxa turística per facilitar l’atracció de turistes a Catalunya mentre duri la crisi sanitària de la covid-19. I aposta per una “racionalització” dels impostos propis a Catalunya, especialment els que s’han creat els últims anys per “finançar el procés”.

El PPC posa sobre la taula una baixada generalitzada d’impostos. En IRPF proposen reduir la fiscalitat per a les rendes més baixes i mitjanes calculant que pagarien un 3,5% menys de mitjana. Ho volen fer baixant el tipus impositiu i reduint el número de trams autonòmics fent-los coincidir amb els trams estatals. Els populars proposen bonificacions per reduir la càrrega fiscal per a famílies nombroses. L’objectiu del PPC és tendir que l’impost de patrimoni acabi desapareixent i proposen igualar-lo a la mitjana de la resta de comunitats autònomes. En impost sobre successions i donacions, la llista d’Alejandro Fernández advoca per una bonificació del 99% per a tots els hereus de primer grau.

Els populars volen reduir l’impost de transmissions patrimonials en alguns casos, suprimir diversos impostos propis (sobre emissions de gasos produïts per la indústria; sobre les begudes ensucrades i sobre les emissions de gasos de vehicles), així com ampliar durant el 2021 la moratòria d’impostos per als sectors afectats per la covid-19. Finalment, pel que fa a la taxa turística, els populars proposen una moratòria fins al 31 de desembre d’aquest any.

Per la seva banda, Vox proposa una reducció “dràstica” dels impostos que consideren que “ofeguen” els catalans, inclosos els trams de l’IRPF. També aposten per una bonificació al 99% dels impostos de patrimoni, successions i donacions. I volen deduccions concretes per a famílies nombroses i persones grans. Pel que fa al sector del comerç, la llista d’Ignacio Garriga demana una exempció temporal d’impostos als establiments que s’han vist obligats a tancar aquest any, eliminar la taxa turística i duplicar la línia d’avals públics per donar més liquiditat als establiments.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.