Homenatge a Josep Salord i Farnés

Coincidint amb el cinquantenari de la mort de Josep Salord i Farnés (Ciutadella 1911-1970), el professor i membre de la Secció de Llengua i Literatura de l’IME, Ismael Pelegrí, ha editat Homenatge a Josep Salord i Farnés. Textos i estudis. Aquest llibre és el fruit de les jornades d’estudi i d’homenatge que l’IME va dedicar durant l’any 2018 a qui va ser figura cabdal de la cultura menorquina en un període com fou la dictadura franquista. A més, també s’inclou un interessant apartat fotogràfic que ajuda a conèixer un poc més el tarannà del personatge. La publicació inclou les diferents aportacions presentades en aquelles jornades a més d’altres documents que volen contribuir a ampliar el coneixement que fins ara es tenia del prevere, historiador i filòleg ciutadellenc.

Ismael Pelegrí coordina les aportacions dels especialistes més destacats en la vida i obra de Salord i Farnés com Joan F. López Casasnovas que en traça el perfil biogràfic i cultural. També hi trobarem l’activitat eclesiàstica que ens descriu Joan Febrer. Josefina Salord estudia la xarxa cultural que va establir a través de la correspondència editada per Joana Moll. L’aportació de Miquel Àngel Casasnovas fa referència al vessant historiogràfic de l’autor. Antoni-Joan Pons n’aborda la tasca filològica com a editor de textos i articulista. Andreu Vidal ressegueix la defensa de la llengua catalana en la litúrgia com a pròpia de Menorca. Jaume Mascaró fa una aproximació a la recerca que Salord va fer al voltant del Sant Traspàs. Joan Pons Moll, Josep Sastre i Andreu Vidal testimonien la relació personal que van mantenir amb “el senyor Pepe” que és com era conegut entre la gent de Ciutadella.

La relació de Salord i Farnés amb El Iris ve de ben enfora, i és que de ben jove va ser un dels promotors del Full menorquí com a suplement d’El Iris, publicació mensual de continguts heterogenis però molt lligats a la cultura popular i tradicional i a la història.

L’acurada edició del llibre a càrrec d’Ismael Pelegrí, el nombre 42 de la col·lecció Cova de pala, dóna cos a uns estudis i remembrances de la vida i l’obra de Salord que ben segur faran gaudir al lector. Ben encertada és, també, la idea d’incloure algunes fotografies que il·lustren moments de la vida del senyor Pepe i que, juntament amb algunes anècdotes i records narrats ens el ben apropen. L’homenatge que Mossèn Salord i Farnés es mereix no és només la publicació d’aquest llibre i la possibilitat que tenim de llegir-lo; l’homenatge també és poder conèixer a una figura cabdal de la cultura illenca del segle XX i enriquir-nos amb les seves aportacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.