Els virus Per Antoni Liz Femenías

1892 Dmitri ivanovski i el 1898 Martinus Willem Beijerinck fan els primers estudis d’un virus

El 1892 Dmitri ivanovski i el 1898 Martinus Willem Beijerinck fan els primers estudis d’un virus.L’any 1982, Dmitri Ivanoski, biòleg rus, va descobrir que l’extracte de filtració (amb un filtre Chamberland), que no deixava passar bacteris encara seguia infectant la planta del tabac.

Poc després, el 1898,  Martinus Willem Beijerinck, naturalista, botánic, i microbiòleg neerlandès, va descobrir la migració de les partícules tòxiques en plaques de gels d’agar. Es tractava de partícules solubles més petites que els bacteris o fongs  causants d’altres malalties. Donat el seu petit tamany no eren visibles amb microscopi òptics.

 

El mateix any, 1898, Loeffler y Frosch varen trobar el primer virus que infectava animals, el virus de la febre aftosa.

Poc després, el 1901, Walter Reed i altres trobaven un virus que infectava els humans, el virus de la febre groga.

ELS VIRUS

Hi ha diversitat de virus en estructura i mida.

Els virus no es consideren éssers ja que no es poden reproduir sense parasitar una cèl·lula. Són unes 10 vegades menors que el bacteris, que sí són éssers viu del regne monera.

En general estan formats per una cadena de RNA amb un embolcall de lípid (greix).

El diàmetre del virus de la grip (Influenza) és d’uns 100 nm i el del virus SARS-CoV-2 és d’uns 120 nm.

LES PANDÈMIES

 La pesta negre no va ser provocada per virus sinó per bacteris (Yerinia pestis) i va tenir el seu màxim entre 1347 i 1353.

Una altre gran pandèmia és la coneguda amb el nom de grip espanyola a pesar de que no es va originar a Espanya ni tampoc va ser el país on més va afectar. Va er provocat per una varietat del virus Influenza. Va començar el febrer de 1918 i va acabar l’abril de 1920. Va provocar un 50 milions de morts a tot el món (30 milions a Xina). Molts dels morts tenien entre 20 i 40 anys.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.