moulallengua

S’Albufera des Grau fomenta el control natural de plagues forestals amb la instal·lació de caixes nius per a ratapinyades Cinc de les quinze espècies de quiròpters de Menorca es troben amenaçades

El Parc Natural de s’Albufera des Grau instal·larà, enguany, 50 caixes niu per a ratapinyades. El personal de l’espai natural protegit ja ha col·locat les primeres deu a una zona de pinar de Mongofra Nou, amb l’objectiu d’aconseguir l’establiment de colònies d’aquests quiròpters i ampliar i donar continuïtat a altres projectes similars engegats al Parc.

És el primer any que les caixes niu s’instal·len directament pel personal del parc. En aquest cas, han estat adquirides a través de les mesures compensatòries contemplades dins el projecte d’esbucament de tres xalets deshabitats de la urbanització Shangril·la.

Des del Parc han explicat que volen distribuir les caixes a diverses zones de pinar de l’espai natural protegit, especialment en aquelles que es van veure afectades pel cap de fibló de l’octubre de 2018. L’experiència d’anys anteriors, amb les caixes niu col·locades pel Servei de Sanitat forestal al pinar des Grau, han demostrat el seu èxit en la lluita integral contra la processionària, ja que actualment és una de les zones amb menys afectació per l’eruga.

En els darrers anys, s’havien col·locat aquest tipus d’instal·lacions al centre de recepció i altres edificacions del parc. Concretament, entre el 2011 i el 2017 se’n col·locaren una cinquantena, que tenien com a objectiu reubicar les colònies de ratapinyades. Gran part d’aquestes caixes van ser ocupades per aquesta espècie, demostrant-ne l’èxit de la instal·lació.

Cal recordar que les ratapinyades són depredadors no només de la processionària, sinó també d’altres insectes voladors, com els mosquits. La instal·lació de caixes niu permet, doncs, l’augment i estabilització de la població de quiròpters, que actuen com a control natural de les plagues forestals. A Menorca n’hi ha 15 espècies diferents, cinc d’elles amenaçades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca