Actes 8 Març

Embotits Raima i Algaiarens miren junts cap a la carn ecològica Per Itziar Lecea Llufriu

Les pràctiques d’agricultura regenerativa són cada vegada més esteses a Menorca. I un exemple clar és la finca d’Algaiarens, al nord de Ciutadella. De les seves pastures mengen les vaques de raça menorquina que comercialitzen a Raima. I des d’aquest divendres dia 12, amb la seva variant ecològica. Una simbiosi entre productor i comercialitzador que té un nexe comú: l’educació ambiental, centrada en els consumidors de carn.

Les vaques malmeten el medi ambient?

S’ha posat en entredit en diverses ocasions el fet que la ramaderia és nociva pel medi ambient. Però, per quina raó? Les explotacions en intensiu, on es cerca la màxima rendibilitat sense tenir en compte l’entorn, en són causants d’aquestes afirmacions. Per sort, a Menorca, la ramaderia intensiva ha tingut sempre molt poc pes, i els pagesos i la seva forma de fer han contribuït a què així fos.

El cas d’Algaiarens, però, dona una passa més enllà. A banda de mirar per la sostenibilitat de l’explotació en tots els sentits -des de l’econòmica a la mediambiental- s’ha posat el repte de regenerar el sòl per aconseguir així un millor producte; a la vegada que s’ajuda, de forma natural, a enriquir un ecosistema.

El projecte d’Algaiarens – i també Son Felip – es proposa treballar el camp d’una forma holística, integrant totes les seves vessants d’una forma respectuosa, ambientalment amigable i econòmicament viable. El seu projecte es basa en l’agricultura regenerativa, un concepte ampli i estudiat centrat en, entre d’altres, practicar l’agricultura mitjançant la regeneració dels sòls per tal de retornar la vida als ecosistemes i aconseguir, com a objectiu final, mitigar els efectes de la crisi climàtica. D’aquest projecte ja n’hem rallat altres vegades a les pàgines de El Iris, de la mà del seu impulsor, l’agroassessor Francesc Font.

Damunt del terreny, a més de l’opinió experta i el coneixement que aporta en Francesc, i treballa en Borja Moll i la seva família, duent el maneig holístic d’Algaiarens. “En aquests moments tenim 150 caps de bestiar a Algaiarens i 20 a Son Felip, el maneig del qual duu una altra família, i que serveixen per regenerar el sòl de la finca”. En Borja explica que, a banda de seguir les indicacions que comporta tenir el certificat ecològic que atorga el Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica, miren molt per la recuperació del terreny. “Cada dia fem rotar el bestiar en la mateixa porció de terra que han consumit. I no tornen a pasturar al mateix bocí fins que l’herba no ha tornat a sortir amb unes bones arrels fortes”, comenta. El tipus de ramaderia que practica en Borja es basa en l’agricultura orgànica, de manera que s’eviten tot tipus de productes químics tant per la terra com pel bestiar. “El que és important, més enllà del segle, és la manera de fer. Hi ha empreses grans que es posen el segell ecològic quan realment empren productes químics en els seus processos. Però amb la carn de vermella menorquina d’Algairaens, no.”

La carn ecològica, una demanda a l’alça

La preocupació que es veu en el projecte d’Algaiarens i Son Felip a calat a Embotits Raima, on fa anys que comercialitzen carn de vedella menorquina. A partir d’aquest divendres dia 12, també ho faran en la seva vessant ecològica gràcies a l’acord al qual han arribat amb la finca. “Des d’Embotits Raima veiem com hi ha una preocupació i educació ambiental cada cop més estesa entre la població i, en el nostre cas, entre els consumidors de carn. Per sort, a Menorca hi ha projectes tan interessants com el d’Algaiarens i Son Felip que ens obren noves portes i oportunitats”, comenten.

“La manera de produir d’aquest projecte ens permet obtenir una carn local d’alta qualitat, ecològica certificada i a més amb marca Menorca – Reserva de Biosfera”, assegura en Francesc Moll, propietari d’Embotits Raima. El producte de vermella menorquina fa anys que és a casa seva. Però fins ara no l’havien tastat en la seva variant ecològica, el que ha suposat alguns canvis en la manera de tractar la carn provinent d’Algaiarens. “Com a carnisseria, també hem obtingut la certificació ecològica corresponent, i així poder desfer i treballar aquesta carn. A causa dels requisits que això implica, preveim abastir al mercat una vegada al mes, per assegurar que es compleixen totes les condicions requerides dins la certificació ecològica en relació amb la manipulació d’aquest tipus de producte”.

A banda de desfer, treballar i madurar la carn de vedella vermella menorquina, des de Raima s’encarreguen de distribuir la carn ecològica a diferents punts de l’illa, en el format de safates envasades al buit i certificades amb el segell ecològic. El punt de venda de la carnisseria de Raima, al polígon de Ciutadella, en serà l’epicentre. Però s’hi podran sumar altres supermercats de l’illa interessats en la venda d’aquest producte. Tanmateix, Embotits Raima s’ocuparà de la distribució als supermercats interessats i de la publicitat conjunta amb Algaiarens per a donar a conèixer i promocionar la venda i consum de la carn ecològica de pastura de raça Vermella Menorquina.

Per ara, a banda de a Embotits Raima, es pot trobar carn de vedella vermella menorquina ecològica de la finca d’Algaiarens al Super Cardona, i al Suma del carrer República Argentina. A Maó, es pot comprar a Comestibles Gari (Fort de l’Eau i Pl. Eivissa), i al Suma Es Claustre. A Alaior serà als establiments San Crispín Central i Ramal. A Es Mercadal i Fornells, a Sa Figuera Ecològica. I a Es Migjorn Gran, a l’establiment de San Crispín.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.