Brussel·les presentarà una proposta legislativa aquest març per crear un “passaport sanitari” de cara a l’estiu

Foto: Bep Al·lès©

ACN Brussel·les .- Brussel·les presentarà una proposta legislativa aquest març per crear un “passaport sanitari” de cara a l’estiu. Així ho ha avançat aquest dilluns la presidenta de la Comissió Europea Ursula Von der Leyen en una reunió amb la CDU alemanya. La Comissió Europea fa un pas més en la creació del que anomena “passaport digital verd”, mentre els 27 estats membre de la Unió Europea continuen les discussions a nivell polític sobre aquest sistema amb l’objectiu d’arribar a un acord sòlid a finals de mes. “Respectarà la protecció de dades, la seguretat i la privacitat”, ha assegurat Von der Leyen.

La idea és que el passaport per la covid-19 permeti moure’s per la UE a aquells que presentin un certificat de vacunació, un test d’anticossos o una PCR negativa. La Comissió Europea pretén crear un sistema “simple” i “pràctic” a tota la UE que serveixi per reconèixer mútuament certificats mèdics, segons ha avançat aquest dilluns un portaveu de l’executiu europeu.

A més, volen que tingui tant una versió digital com en paper per garantir que la gent sense telèfon mòbil pugui justificar també el seu estatus sanitari en relació amb la covid-19.

Reactivar la mobilitat a la UE

“L’objectiu és facilitar gradualment la mobilitat segura a la UE i a l’estranger, tant per treballar com per fer turisme”, ha afirmat Von der Leyen. Un portaveu de la CE ha defensat que el passaport no implicarà “una restricció de moviment”, sinó que pretén “facilitar” els viatges segurs. De totes maneres, la CE reconeix que quedarà en mans dels estats membre de la UE decidir concretament quin ús donen al passaport sanitari.

Brussel·les elaborarà una proposta concreta “en les pròximes setmanes” i preveu trigar almenys tres mesos a fer operatiu a nivell tècnic el nou sistema europeu de control de viatgers per la covid-19. En paral·lel, Brussel·les apressa els governs europeus a “treballar ràpidament” per preparar els seus sistemes informàtics i la connexió amb la resta de països de la UE.

D’altra banda, la CE està en contacte amb l’Organització Mundial de la Salut per crear un sistema global, però per ara estan sobretot centrats a trobar “una solució europea” per reactivar la mobilitat interna.

Diferent del certificat de vacunació

La Comissió Europea ha recordat que en l’últim mes també ha treballat en la creació d’un certificat de vacunació homologable a la UE i que ara fa un pas més enllà per utilitzar aquest document per justificar “l’estatus mèdic” en un passaport sanitari. L’executiu europeu ha remarcat que també es podran aportar altres documents mèdics com una PCR negativa o un test d’anticossos en aquest nou sistema de mobilitat europea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.