PIME denuncia que les administracions públiques no compleixen amb la seva part

En un comunicat de premsa, PIME Menorca assegura que “Sembla una broma de mal gust que l’Administració Pública sanitària no estigui posant de la seva part. En el cas de Menorca, d’una banda es mantenen mesures molt restrictives a l’activitat de restauració, sense explicar-se molt bé els motius i causes d’això; i no obstant això, es relaxen els controls d’entrada i sortida de Menorca.

Si els indicadors que les autoritats sanitàries publiquen serveixen perquè es pugui entrar a Menorca sense presentar PCR negativa, també haurien de ser suficients per a ampliar l’activitat permesa en cafeteries, bars i restaurants.

Una altra cosa diferent no seria coherent, però malauradament últimament la restauració de l’illa s’ha acostumat que les mesures imposades perdin la seva lògica i raó de ser. Com per exemple, anunciar la setmana passada que baixaríem de nivell d’alerta sanitària abril directament a nivell 2, però amb mesures excepcionals temporals que el converteixen pràcticament en el mateix.

Les pimes i autònoms de Menorca del sector fins ara han respectat les restriccions imposades contribuint amb el seu sacrifici, igual que altres, per prevenir i contenir una crisi sanitària de tipus assistencial. O al menys això era el motiu clar mesos enrere.

Després d’un altre dia sense nous casos positius de COVID-19, i van uns quants, són només 7 els casos actius en tota l’illa, fent encara més inversemblant comprendre la situació en què es manté l’hostaleria.

Amb les mesures imposades aquest passat cap de setmana, seran dos mesos amb restriccions molt dures per a un sector castigat per un any de pandèmia i per una temporada turística que va ser exprés i amb descens important de visitants.

Recuperar els pròxims quinze dies el 30% dels espais interiors per a molts negocis no és suficient per reobrir els seus negocis sense afegir encara més pèrdues econòmiques. No tenen terrasses en molts casos, i a més per poder oferir un mínim servei es requereixen de personal i mitjans que amb el 30% de l’aforament no resulta equilibrat.

Sol·licitem expressament que les mesures temporals preventives i de seguretat que desnaturalitzen l’actual suposat nivell 2 d’alerta sanitària a Menorca, i que en el cas de l’activitat d’hostaleria i restauració entren en vigor avui mateix, siguin revisades aquesta mateixa setmana si els indicadors sanitaris continuen en els nivells actuals.

El Govern dels Illes Balears continua faltant, sobretot en el cas de Menorca, a la seva promesa donada de restablir la situació en tant, atenent els resultats sanitaris, l’escenari fos més favorable. A dia d’avui tampoc ha complert amb l’anunci al gener de l’tercer punt de el Pla d’acompanyament: “bonificació de diverses figures tributàries per donar liquiditat immediata a les empreses afectades per les restriccions. D’aquesta manera, es planteja una bonificació de les quotes corresponents a el primer trimestre del 2021 de taxes com les d’escombraries i de l’ocupació de la via pública, per exemple. ”

Iniciat ja març, la majoria d’empreses que van presentar la sol·licitud d’ajudes dels 1.500 euros corresponents a gener de Consell Insular de Menorca, esperen encara a conèixer si finalment són beneficiaris. Faltarà també la nova publicació de la convocatòria d’ajudes, en aquest cas pel que fa a el mes de febrer.

I de la vacunació, la millor mesura econòmica que podria esperar-se, els incompliments de terminis previstos s’han anat succeint i amb molt pocs avanços per a aconseguir l’anhelada “immunitat de grup”. La confiança en la posada en marxa d’un pla de vacunació prioritari per al sector turístic també es va esvaint poc a poc amb el pas de les setmanes i a les portes de la temporada turística.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.