La Policia Nacional desarticula un grup criminal dedicat al tràfic de drogues a Menorca La droga es distribuïa des de Ciutadella a la resta de l'illa

Agents de la Policia Nacional a Maó han detingut divuit persones, en una investigació relacionada amb el tràfic de drogues a l’illa de Menorca, en què s’ha desmantellat un grup criminal amb capacitat suficient per a introduir importants quantitats de cocaïna i distribuir-les, després la seva manipulació, des Ciutadella de Menorca a la resta de l’Illa.

Durant el mes de juliol de 2020, agents de la Policia Nacional de Maó van iniciar una investigació policial que va acabar en les últimes setmanes amb la confiscació d’un total de 796 grams de cocaïna de gran puresa, entre altres substàncies i efectes de rellevància per al tràfic de drogues.

Es tracta d’una important operació contra la criminalitat organitzada realitzada a les localitats de Maó, Es Castell, Fornells i Ciutadella de Menorca, així com la resta de localitats limítrofes, la qual va tenir el seu origen al confirmar-se que, durant la investigació, traficants de petita i mitjana escala realitzaven aquesta activitat il·lícita en diferents zones de Menorca, acudint fins Ciutadella de Menorca per proveir-se de les partides de la droga necessàries per a la seva venda.

Primera Fase

L’operació policial es va desenvolupar en diferents fases, iniciant-se la investigació, després de les primeres indagacions, a finals del mes de juliol de 2020, i duent-se a terme les primeres detencions el 30 de setembre de 2020 amb la detenció de 5 implicats espanyols entre els quals es trobaven dues germanes d’un “clan familiar” amb nombrosos antecedents delictius, i que, en connivència amb altres investigats i després d’adquirir la cocaïna als seus proveïdors habituals, distribuïen part de la mateixa a les localitats de Maó i Es Castell.

En el desenvolupament d’aquesta primera fase es van detectar diversos dels proveïdors de la substància estupefaent als quals acudien els membres del “clan familiar” investigat, propiciant la detenció de la líder del “clan familiar” quan la mateixa havia dut a terme la introducció d’una partida de cocaïna des de l’illa d’Eivissa i que pretenia, un cop manipulada, distribuir entre els seus principals col·laboradors per la seva venda final al detall a Maó i Es Castell.

Segona fase


Després d’aquesta primera intervenció policial, i obtinguts els indicis suficients per seguir avançant en la investigació, amb l’objectiu de desarticular completament el grup criminal detectat, el 14 de desembre de 2020 va procedir a la detenció de tres membres actius de l’entramat criminal investigat, tots ells espanyols, després reiniciar les seves activitats delictives, i quan després d’adquirir la substància estupefaent a la localitat de Ciutadella de Menorca, es desplaçaven amb aquesta a Es Castell, lloc en el qual ocultaven i distribuïen la droga per a la venda al detall.

En aquests avenços de la investigació, els agents de Policia van detectar que, l’entramat criminal investigat estava perfectament estructurat: En el seu graó superior per ciutadans d’origen colombià i residents a Ciutadella de Menorca, per als quals treballaven diversos homes també residents en aquesta ciutat i que feien arribar l’estupefaent a la resta de l’illa de Menorca.

Pis de seguretat


Per part dels investigadors es tenia constància que, dit entramat disposava d’un “pis de seguretat” al centre de Ciutadella de Menorca per a l’ocultació i manipulació de la cocaïna un cop introduïda via marítima a l’illa de Menorca, on la tallaven, processaven i envasaven al buit la droga.  S’han intervingut en el registre domiciliari efectuat en aquesta “caleta”, una premsa hidràulica amb part de la droga en procés de premsat, així com termosegelladores, envasadores, bàscules de precisió i substància de tall.

Tercera fase


El dia 8 de febrer de 2021, es va dur a terme aquest operatiu en una tercera fase que va acabar amb la desarticulació de la trama colombiana, i els encarregats de la introducció d’importants partides de cocaïna de gran puresa a l’illa de Menorca, sent detingudes un total de set persones, dues d’origen colombià i la resta espanyols, pertanyents al grup criminal quan es disposaven, després de culminar amb èxit una nova introducció de la droga, a la seva distribució entre la resta d’investigats. Es van intervenir un total de 680 grams de cocaïna.

Fruit d’aquestes detencions es van efectuar sis registres domiciliaris en els quals van ser intervinguts útils i instruments per a la manipulació i envasat de la cocaïna, entre els quals es va trobar la premsa hidràulica amb diferents motlles, així com diners, mòbils, sis vehicles i diferent material electrònic .

Quarta fase
El 26 de febrer de 2021, per part del mateix grup de recerca, es va dur a terme la quarta fase de l’operatiu amb la desarticulació de la branca de distribució de cocaïna a la denominada “Operació Nova”, procedint a la detenció de tres membres més del grup criminal investigat, dos espanyols i un argentí, dos dels quals, després de les detencions dels capitostos assentats a Ciutadella de Menorca, i davant la necessitat de continuar amb la il·lícita activitat de tràfic de drogues, pretenien introduir 40 grams de cocaïna des l’illa de Mallorca, sent interceptats a la seva arribada a Menorca per agents del grup d’Estupefaents que van intervenir la droga.

Altres delictes


Cal destacar que un dels darrers detinguts també esta sent investigat per un presumpte delicte continuat de furt en establiments duty-free de diferents aeroports, intervenint-se així mateix nombrosos efectes que provenen d’aquests fets i que, eren venuts al mercat negre per al seu finançament, així com eren utilitzats com a moneda de canvi per a l’obtenció de substància estupefaent.

A un dels detinguts en aquesta última fase, així com al principal investigat de la trama organitzada, li ha estat imputat un delicte contra la seguretat viària a l’estar mancat del permís de conducció necessari, i per la qual cosa ja havia estat condemnat recentment.

Després de les últimes detencions, es va dur a terme el registre domiciliari d’un dels apartaments turístics de Fornells, i en el qual es tenia constància de la venda al detall de la droga, on es van intervenir 15 grams de cocaïna, 130 grams de MDMA , 130 grams de substància de tall, així com marihuana, una balança de precisió i diversos efectes.

Els presumptes autors van passar a disposició judicial, decretant l’autoritat judicial, l’ingrés a la presó provisional de 4 dels detinguts, i la resta en llibertat provisional.

Finalment es fa saber que aquesta operació policial ha estat desenvolupada pel Grup d’Estupefaents de la Brigada Local de Policia Judicial de Maó, recolzat per la Brigada Local de Seguretat Ciutadana i Policia Científica i no es descarten més detencions.

S’han intervingut prop d’un quilo de cocaïna d’una alta puresa, més de cent grams de MDMA, més de dos-cents grams de marihuana, més de mig quilo de substància de tall, diners en efectiu, 178 dosis d’anabolitzants, tretze vehicles, 12 balances de precisió, una premsa hidràulica per compactar la cocaïna després de la seva manipulació, dues termosegelladores per a l’envasament al buit i 28 telèfons mòbils amb les seves targetes SIM, entre altres efectes.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.