PIME proposa mesures de garantia de cobrament per a les empreses locals

Lamentablement un dels factors que van provocar la crisi econòmica de 2008 va ser el trencament de la cadena de pagaments entre administracions i empreses que es va traslladar a les relacions comercials entre aquestes últimes. La Llei estableix l’obligació de pagament entre empreses a 60 dies i 30 dies a l’administració, però aquests terminis de pagament no es venen complint en la gran majoria de licitacions públiques.

En molts casos, l’empresa adjudicatària recorre a la subcontractació d’empreses locals per a la realització de l’obra o dels serveis adjudicats i són aquestes empreses les que finalment no acaben cobrant en el termini legal, produint situacions de morositat no desitjades en la cadena de subministraments.

Com a mesura de protecció per a aquestes empreses, PIME Menorca s’ha dirigit a la Conselleria d’Hisenda del Govern Balear sol·licitant la incorporació de la clàusula de subrogació de pagament a les empreses subcontractades en els plecs de condicions particulars de les licitacions públiques d’obres i serveis.

Amb aquesta possibilitat que va incorporar la Llei de Contractes del Sector Públic les empreses subcontractades podran sol·licitar a l’administració que faci efectius directament els pagaments pendents no abonats per l’empresa adjudicatària permetent així que aquestes empreses tinguin la remuneració en termini per a les obres subcontractades.

D’aquesta manera s’evitarà que es donin situacions de domini de les grans empreses que subcontracten a petites empreses locals per a l’execució d’obres a Menorca, al no realitzar els pagaments en els terminis corresponents o fins i tot obligant-les a recórrer a reclamacions que finalment s’allarguen més la data de pagament.

Aquesta petició se suma a la necessitat que l’Administració controli també el compliment de la Llei de Mesures de Lluita Contra la Morositat en els pagaments a aquestes empreses.

Per evitar situacions similars, PIME Menorca reclama a la Conselleria d’Hisenda de el Govern Balear que posi especial èmfasi en aquestes dues qüestions en els plecs de condicions de les licitacions d’obra i serveis públics, especialment en aquesta crisi en la qual s’incrementarà la despesa pública en obres i serveis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.