Agricultura reactiva la Comissió d’Assegurances Agràries i aconsegueix un acord per treballar en adaptar-les a la realitat del sector a les Balears

El director general d’Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha presidit aquest matí la Comissió Territorial d’Assegurances Agràries. Una reunió que es va haver de suspendre fa un any per mor de la pandèmia i que avui s’ha pogut celebrar. Hi han participat representants de l’Entitat Estatal d’Assegurances Agràries (ENESA), Delegació del Govern, Agroseguro, el Consorci de Compensació d’Assegurances, les organitzacions professionals agràries de les Balears i les cooperatives.

Fernández, a la sortida de la comissió, ha volgut manifestar la importància que té aquesta per a la conselleria: «L’hem reactivat com a conselleria després de sis anys perquè tenim clar que aquesta eina és molt important i havia de funcionar», ha dit en referència a les assegurances agràries. L’objectiu principal de la reunió era, segons el director general, «aturar i fer una revisió de com estan funcionant les assegurances a Balears i que ens poséssim a fer feina en un sentit distint».

Els acords que s’han pres a la reunió han estat dos grups tècnics de treball. El primer grup estudiarà les possibilitats que dona el Reial Decret Llei 4/2019 de 22 de febrer que regula el Règim Especial de les Illes Balears, perquè aquest «ens dona un marc jurídic adequat per tal que la política d’assegurances s’adapti millor i ens bonifiqui de manera especial pel fet insular. El ministeri i Agroseguro estan d’acord i mirarem les possibilitats», ha assegurat Fernández.

D’altra banda, un segon grup que estudiarà totes les línies d’assegurances agràries que té contractades la conselleria i que «treballarà en adaptar-les a les condicions reals de producció, perquè realment serveixin en aquells moments on l’agricultor veu que perd les seves collites per diferents fenòmens». Aquesta adaptació, segons el director general, consistirà en revisar els rendiments de producció, els preus o les condicions en què es produeixen els cultius o el cas de la Xylella en els ametllers.

El director general ha volgut recordar també que les assegurances agràries a l’Estat espanyol són una política pública -l’únic país que la té a Europa- des de fa més de 40 anys, a través de la qual l’Estat i les Comunitats Autònomes subvencionen una part de la prima de les assegurances que contracten els agricultors i ramaders, i «tenim l’obligació que funcioni bé i que s’adapti a cadascuna de les realitats del territori». A més, ha afegit, «en un context on el canvi climàtic és un factor determinant, els ajuden a afrontar i a preveure les possibles adversitats climàtiques i a ajudar-los amb les rendes agràries».

Durant la reunió també s’ha fet un repàs de la situació de les assegurances agràries al sector de les illes. En 2020 hi havia contractades a les Balears 620 pòlisses d’assegurances. Es varen declarar 432 sinistres amb un total de més d’1,4 milions atorgats en indemnitzacions, mig milió més que en 2019. La contractació i la implantació de les assegurances agràries és molt escassa a les Balears, seguint una tendència a la baixa des de fa deu anys.

Per últim, s’ha acordat que des de la Conselleria s’activarà el grup en el qual també participaran les organitzacions agràries i les cooperatives agroalimentàries de les Balears. Aquest grup treballarà de forma tècnica i conjuntament durant els propers sis mesos, i un cop passat aquest termini, es convocarà una nova comissió per a l’últim trimestre de 2021.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.