DOCUMENT INÈDIT: Mesurades al lloc de Curniola, juny de 1936 Ses Mesurades eren una de les festes grans de la pagesia

El mes de juny, just acabats de segar els camps de blant de xeixa i de cama blava -entre altres-, la pagesia menorquina celebrava una de les seves festes majors. Era el moment en que el senyor i els pagesos es reunien damunt l’era del lloc per a mesurar la collita de blat, i omplir sacs i graners. Allà s’hi trobaven el senyor del lloc i la seva família, l’amo, madona, missatges i familiars més propers, a més dels convidats del senyor, on no hi solia mancar la presència del capellà o capellans de la família per a beneïr la collita. Després de mesurar el blat, es celebrava una festa on no hi mancaven, coques, pastissets, dolces amb aigua i anís, a més de balls de fandango, els boleros i el glosat, amb les tradicionals porgueres, tancaven aquella festa pagesa de quan el blat era la principal collita a Menorca i marcava si havia estat o no una bona anyada.

Gràcies a la col·laboració de Joan Bagur Truyol, avui us podem presentar un document indèdit i a la vegada històric, que ha pogut aconseguir gràcies a Ignasi Saura Miret. En aquest petit documental podem veure com es celebraven Ses Mesudares al lloc de Curniola, a la Tramuntana de Ciutadella i que pertanyia a la família Saura. De fet aquesta petita pel·licula està filmada per Lluís Saura, el mes de juny de 1936, poc abans de la Guerra Civil, on l’autor del report va ser executat pels milicians, amb altres nobles de Ciutadella.

Lluís Saura, havia tret la grossa de Nadal de 1935, que va tocar a Ciutadella, i amb el premi va comprar un cotxe, el que es veu a la filmació, a més d’una càmera de cinema, amb la que va gravar un bon número de petites pel·lícules, a més de fer un gran viatge per Europa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.