Actes 8 Març

Custòdia agrària

Ja fa gairebé una dècada que el GOB de Menorca va iniciar el seu programa de custòdia agrària, que no és res més que un compromís ferm entre els petits productor i el grup ecologista cap a una agricultura, ramaderia, elaboració de productes del camp i viticultura més sostenible, més acord amb la declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera i a la vegada cap a unes millors pràctiques agro-ambientals i de posar en valor el producte local, aquell producte poc viatjat que s’elabora i produeix a l’illa.

Els llocs de Custòdia Agrària han donat els seus fruits, i d’exemples en tenim cada any més, com s’hi han sumat elaboradors i cellers com el ciutadellenc de Binitord, que elabora vins de manera sostenible i ha sabut lluitar amb les plagues de la vinya de manera natural i amb bons resultats gràcies a la col·laboració amb el GOB per a implantar un sistema de control biològic de les plagues, on per exemple s’han acabat amb elles mitjançant poriols.

Ara, aquest programa de Custòdia Agrària que impulsa el GOB a Menorca ha estat elegit per formar part d’una iniciativa a nivell mediterrani que cerca promoure la transició cap a sistemes alimentaris sostenibles i justos.

La xarxa de finques adherides al programa de Custòdia Agrària actuarà de projecte pilot on implementar els resultats del projecte, alhora que l’experiència recollida a Menorca durant aquests anys servirà d’exemple i inspiració per a la realització dels continguts.

L’objectiu del projecte, que es titula «Foodnected» (de Food – menjar, en anglès – i connected – connectats –), és connectar les persones i la natura en torn a sistemes alimentaris locals, justos i sostenibles. La visió és unir a productors i consumidors a través d’una comunitat de pràctiques basada en un codi de valors ambientals i socials compartits.

El punt clau és escurçar la distància entre productors i consumidors com a via per a abordar les deficiències del sistema de mercat imperant que deixa els petits productors en una situació desavantatjosa.

El projecte, que incidirà en el món agrari a Menorca però també en millores de la pesca artesanal a Eivissa i a Sicília,  està impulsat per quatre organitzacions: Slow Food (amb gran experiència en el consum responsable), LIFE (Low Impact Fishers of Europe), GFN (Global Footprint Network) i el GOB, i compta amb l’ajut de la Fundació Mava.

Gràcies a la iniciativa, el programa de Custòdia Agrària ampliarà la seves accions formatives per a productors, que tractaran temes com el control biològic de plagues, la fertilitat del sòl, el pasturatge dirigit o la diversificació de productes. També es reforçarà la comunicació externa i les accions de promoció dels productes i productors adherits al programa.

S’espera que aquest projecte pugui ampliar l’impacte de la Custòdia Agrària, una iniciativa que ha estat seleccionada perquè respon als criteris que s’estan intentant impulsar a Europa.

Reconnectar-se amb el menjar, és una bona manera d’ajudar al nostre entorn, la nostra comunitat i el nostre planeta, s’assegura des del GOB, que demostra que el que parlàvem la passada setmana de la sostenibilitat a la cuina, la sostenibilitat al món dels fogons és el futur, és la tendència que seguirem a partir d’ara, perquè fins i tot anirem als restaurants no sols a menjar, a tenir una experiència gastronòmica, sinó que anirem als restaurants per a menjar sà, per a gaudir de plats i elaboracions saludables, enfora dels plats i menjars processats que, encara trobam a massa menús i cartes de restaurants, i deixar aquesta mediocritat d’aquells que ofereixen una carta a base de fritures fetes amb oli de girasol i olis refinats, de les pizzes i pastes congelades o pre-cuites, dels pans que no són pans, i de tot allò que té una gran petjada de carboni, i que malgrat ser barat al cost, és ben car de cara a la nostra salut.

Iniciatives com aquesta del GOB, seran el futur de la nostra alimentació cap a la sostenibilitat i també per a millorar el nostra sistema immunitari i trobar un equilibri entre el que ens dóna la terra i el que consumim.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.