“Quilòmetres de plàstic per Iris”, conscienciar sobre l’ús del plàstic en lloc de recollir- lo Per Itziar Lecea

Canviar les mentalitats en lloc de recollir el plàstic que arriba de la mar és l’objectiu de la segona gran acció que 0 Plàstic Menorca ha iniciat aquest mes a l’illa. Inspirats per Iris, una jove guerrera mediambiental que va morir en un accident, 0 Plàstic Menorca, Menorca Preservation Fund i Mallorca Preservation Fund llancen aquesta nova iniciativa amb l’objectiu de reconèixer i involucrar els joves en la protecció de l’entorn.

Una comunitat creixent

“Quilòmetres de plàstic per Iris” és la segona iniciativa que el grup 0 Plastic Menorca du a terme a l’illa. La primera va ser durant l’estiu de l’any passat, on van participar més de 30 voluntaris durant 5 dies i es van recollir més de 10.000 quilos en una batuda per la costa menorquina. Des de llavors, 0 Plastic Menorca ha duit a terme accions més petites relacionades amb la preservació de la nostra mar. “Per la banda de llevant de Menorca tenim una comunitat d’uns 2.500 membres, la majoria illencs. Estem en contacte amb el GOB i col·laborem amb la Menorca Preservation Fund”, comenta Àlex Mur, un dels iniciadors del projecte.

Des del passat estiu fins ara, comenta Mur, “no ens hem pogut ajuntar les 30 persones que vam ser l’estiu per la pandèmia. Però estem en constant moviment amb institucions i també els voluntaris per fer recollides de plàstic a tota Menorca”. Amb el projecte de “Quilòmetres de plàstic per Iris”, però, volen enfocar els esforços en la conscienciació. “La recollida de plàstics està molt bé. Però ens volem centrar en temes de conscienciació perquè la gent pensi com reduir el consum en el seu dia a dia. Ens podem passar tota la vida recollint plàstic a la mar, però la producció és tan gran, que no acabarem mai de recollir-ne. Si una persona s’adona de l’impacte que té el seu consum, reflexiona sobre què pot fer. Sembla que Menorca està molt neta, però cada vegada que sortim, treim plàstic.”

El per què del projecte “Quilòmetres de plàstic per Iris”

Iris era el nom de la jove que inspira aquesta segona acció, que es coordina també amb Mallorca. “Volem seguir l’exemple d’aquesta jove, que va morir als 15 anys en un accident. A banda d’agafar el plàstic que trobava quan anava a la platja, Iris va arribar a organitzar recollides, i també animava als seus amics i coneguts a pensar maneres per reduir el consum diari d’aquesta material”, conta Mur.

Iris era filla de l’empresari i mediambientalista Ben Goldsmith, fundador de diverses associacions ambientals. Entre elles, la Menorca Preservation Fund. “Nosaltres anàvem a crear un projecte que només s’havia de dir “Quilòmetres de plàstic”. Però finalment hem creat un moviment conjunt. També hi és inclosa la Mallorca Preservation Fund”, comenta Mur.

L’exemple d’Iris és el que vol inspirar als joves d’entre 15 i 18 anys que es sumin al projecte. “Hi ha una part de la societat que fa tot el que pot. Però hi ha una gran quantitat de gent que no es planteja cap acció per millorar la situació dels plàstics a la mar i en general. Potser perquè no ha rebut la informació adequada”, assegura Mur. Per aquest motiu, han iniciat ja aquest projecte, al qual s’han sumat ja 25 persones. “Tenim l’objectiu comú, junt amb els participants de Mallorca, d’arribar a caminar els 1.000 quilòmetres entre les dues illes”.

En què consisteix la iniciativa

Els guanyadors d’aquest concurs es convertiran en tripulants del veler noruec Toftevaag de l’organització “Save The Med” durant una setmana.

“Quilòmetres de plàstic per Iris” convida als joves d’entre 15 i 18 anys a organitzar rutes conscients per la natura amb amics i familiars (respectant les recomanacions Covid-19), amb la missió de compartir idees per reduir la contaminació del plàstic al planeta. L’acció, que ja ha començat, es nodreix de la interacció que crea amb el jovent a través de les xarxes socials, especialment Instagram. L’objectiu és arribar a superar els 1.000 quilòmetres caminats abans del 30 d’abril. “Volem fer-los reflexionar i compartir sobre les solucions i alternatives a l’ús del plàstic en el dia a dia, mentre es recorren quilòmetres per la causa i es recull el plàstic trobat durant la ruta. A més, tots els participants de Quilòmetres de Plàstic per Iris, rebran el Kit Quilòmetres de Plàstic com a material de suport, perquè durant les rutes conscients puguin pensar en solucions creatives i alternatives a l’ús del plàstic en la seva vida diària”.

A banda de les caminades amb recollides incloses, els anomenats 0 Plastic Warriors que organitzin les rutes conscients per la natura, poden participar en el concurs “1 minut per la teva Illa”, una competició de vídeos d’un minut de duració, en el qual tindran l’oportunitat de demostrar el seu talent i idees creatives per guanyar-li la batalla al plàstic, responent a la pregunta: “Què faries per lluitar contra la contaminació del plàstic a la teva illa? “.

Els guanyadors d’aquest concurs es convertiran en tripulants del veler noruec Toftevaag de l’organització “Save The Med” durant una setmana, participant en activitats de conservació marina a les Illes Balears. Hi haurà 2 guanyadors, 1 de Mallorca i 1 de Menorca.

Els 0 Plastic Warriors poden seguir tota la informació del projecte en la pàgina d’Instagram: @Kilometrosdeplasticoporiris i han d’enviar els seus vídeos d’un minut de manera individual a l’email hola@0plastic.es, abans del 30 d’Abril de 2021. Els vídeos seran revisats per un jurat d’experts en l’àmbit mediambiental i seleccionats segons uns criteris específics.

Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *