Mart i els altres astres Per Antoni Liz

A finals de febrer, tres naus han arribat a Mart i, és un bon moment per conèixer millor el planeta Mart i els altres astres.

 A la imatge inicial podem comparar les dimensions dels 4 planetes més propers al Sol, el de les majors llunes del sistema solar i el dels dos majors planetes nans (Eris i Plutó). Els altres 4 planetes són molt majors que tots aquests astres. Hi ha dues llunes majors que Mercuri (i poc més petites que Mart)  i moltes altres majors que els planetes nans.

Al gràfic següent podem comparar la densitat d’alguns astres i també d’algunes substàncies. L’aigua té densitat d’1 kg cada litre, el granit i altres roques al voltant de 3 i el ferro i altres metalls major densitat que les roques. Veim que el Sol i els planetes gegants i més allunyats del Sol tenen densitat al voltant de 1 i per tant no poden estar formats de roca ni de metalls. El Sol, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú són astres gasosos, de gas condensat amb densitat semblant a l’aigua i altres líquids. Els altres 4 planetes i també la nostra lluna tenen densitat entre 3,3 i 5,5. Açò ens informa que són planetes de roca amb un nucli de metall.

El gràfic següent compara la gravetat dels principals astres. El Sol i Júpiter tenen molta gravetat (les coses pesen molt a la seua superfície no sòlida). Venus, La Terra, Saturn, Urà i Neptú tenen pràcticament la gravetat de la Terra al voltant de 10 Newtons de per cada kg de massa. Els astres menors: Mercuri, Mart i la Lluna tenen poca gravetat.

 En quant a la rotació dels planetes (durada d’un dia) els gegants giren ben ràpid. Júpiter en unes 10 h, Saturn en 10,5 h, Neptú en 16 i Urà en 17 h.

La Terra i Mart en unes  24 hores i Mercuri i Venus fan una rotació lentíssima en 1408 i 5832 h respectivament.

 

La temperatura de cada planeta depèn de la distància al Sol i també del moviment de rotació. Mercuri s’escalfa molt durant el llarg dia fin a 450ºC i és refreda molt a la nit fin a -180ºC.

Venus manté una temperatura alta de 460ºC.

A Mart trobam temperatures entre -120ºC i quasi 30ºC.

Al planetes gasosos trobam ja temperatures molt fredes que baixen amb la distància al Sol, des de -150ºC a Júpiter a -220ºC a Neptú.

El Rover Perseverance ha arribat al lloc previst (Cràter Jezero) i té previstes exploracions per la zona.

 

 

Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *