Mascaretes solidàries d’autor amb dissenys d’artistes menorquins Paca Florit, Francesc Florit Nin i Zulema Bagur col·laboren amb la Fundación Vicente Ferrer i l’Organització Agua de Coco

Text: Mary Moro

Els artistes menorquins Paca Florit (Ciutadella), Francesc Florit Nin (Ciutadella) i Zulema Bagur (Maó) participen, juntament amb altres artistes balears, en el projecte Art Solidari del Rotary Club Palma Bellver, aportant els seus dissenys per a la fabricació de mascaretes d’autor destinades a un projecte d’educació a l’ Índia de la Fundación Vicente Ferrer i a un altre de l’Organització Agua de Coco que treballa a Madagascar.

– En què consisteixen aquests projectes?

La Fundación Vicente Ferrer és una ONG de desenvolupament, compromesa amb el procés de transformació d’una de les zones més empobrides del sud de l’Índia: els estats de Andhra Pradesh i Telangana. Aposten per l’acció com a element de transformació, i el seu objectiu és eradicar la pobresa extrema. Treballen de manera directa amb les comunitats en els àmbits que garanteixen una vida digna i oportunitats de futur, impliquen als grups mes desfavorits per aconseguir un desenvolupament sostenible i justícia social. Treballen amb l’educació, la sanitat, les dones, l’hàbitat, l’ecologia, les persones amb discapacitat i el deport i la cultura.

L’ Organització Agua de Coco es dedica a la cooperació internacional i la seva missió és contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones en risc d’exclusió social en els països del Sud, principalment Madagascar i Cambodja, i es centren especialment en les dones i la infància, a través de l’educació com a motor per al desenvolupament de les comunitats.

Nosaltres hem tingut el privilegi de poder col·laborar directament amb la Fundación Vicente Ferrer formant part del projecte Mata Ombres. Hem pogut viatjar a la zona de Anantapur, viure uns dies en el centre de la Fundación i treballar desenvolupant allà un projecte artístic amb l’elaboració de murals o desenvolupant una intervenció als edificis de la fundació, així com conèixer de primera mà la tasca que desenvolupen quan vam visitar les escoles, hospitals, tallers artesanals,centres socials, esportius i pobles construïts per la Fundación; sempre en col·laboració amb les comunitats.

Mata Ombres, quin nom tan inspirador per a un projecte solidari de llarg recorregut on art i solidaritat es fusionen.

Mata Ombres és una iniciativa col·lectiva i artística que vol cridar l’atenció sobre la situació dels més exclosos de la societat índia. Es tracta d’ il·luminar, amb l’acció, aquestes ombres que estan presents encara a la societat de l’Índia entre les castes més baixes i desfavorides. Amb llum, color i expressió, amb l’Art com un instrument de sensibilització social i una eina de transformació per un món més just.
El creador del projecte, Antoni Torres, treballa amb la idea d’unir art amb acció, cultura, altruisme i projectes humanitaris.
El projecte de col·laboració artística es divideix en tres fases. Durant la primera etapa els artistes hem creat una col·lecció d’obres gràfiques que es regalen a canvi d’una donació, i amb la recaptació s’han construït tres escoles a Índia, donant suport a l’educació com un puntal per al progrés social. A la segona etapa els artistes hem viatjat a l’Índia per crear una obra, una intervenció artística a les instal·lacions de la Rural Development Trust de la Fundación Vicente Ferrer, es crearà així una ruta d’art balear a Anantapur. Els artistes hem elaborat una sèrie de murals, als edificis dels centres i campus de la Fundación Vicente Ferrer, amb diverses disciplines com fotografia, pintura, collage, mural… Volent aportar les nostres particulars sensibilitats i mirades a un projecte enriquidor.

El projecte culmina amb una exposició itinerant amb diverses obres dels artistes, inspirades en l’experiència viscuda durant la nostra estada a l’Índia, amb la idea de l’art com a vehicle per donar visibilitat, emocionar i transmetre un missatge.

Els organitzadors de Mata Ombres són la Fundació Vicente Ferrer (FVF), comissariat i coordinat per Antoni torres, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB).

El projecte s’ha expandit finalment i s’ha fusionat amb el nou projecte Art Solidari, del Rotary Club Palma Bellver, en el que s’han fabricat mascaretes d’autor, amb reproduccions de les obres dels artistes balears de Mata Ombres, per recaptar fons per pal·liar els efectes socials i econòmics de la pandèmia COVID-19 a Madagascar i a l’Índia.

– Com va sorgir la possibilitat de formar part d’aquest projecte tan polit?

Els artistes que hi hem participat havíem treballat amb anterioritat en altres iniciatives del comissari del projecte, Antoni Torres i del IEB, d’aquesta manera ens va arribar la proposta, que ens va entusiasmar immediatament a tots. Vam presentar cada un de nosaltres un projecte del que pensava elaborar a l’Índia i es va fer una selecció conjuntament amb la Fundación Vicente Ferrer.

– Quina està sent la resposta?

– Les serigrafies realitzades aquests anys han estat un gran èxit que ha permès construir tres escoles. Ara amb les mascaretes d’autor del Rotary ,la resposta del públic ha estat entusiasta, amb gran èxit als mercats de Nadal de Palma de Mallorca, així com a les botigues de la Fundación Vicente Ferrer on es poden adquirir. Ara arriben a Ciutadella, a la botiga que la Fundación té al carrer Carnisseria. Són mascaretes per a adults, talla única, al preu de 12 euros

– Amb aquesta idea de l’art com a eina útil per a la societat… En quins aspectes diríeu que l’art és útil a la societat, sobretot en un moment com l’actual?

Precisament en el moment actual, davant l’aparició del COVID-19, amb tantes convulsions i tanta incertesa, les persones s’han apropat a l’art amb totes les seves forces; la música, la dansa, la literatura, les arts plàstiques, el teatre… han estat protagonistes.

L’art és una eina d’expressió humana, universal i directa, que impacta a les emocions, que il·lumina aspectes que a vegades costen de veure. L’art com a element il·luminador posa llum a les parts que tenen ombra, posa un focus d’atenció.

L’obra artística es un vehicle que ens fa connectar de manera directa amb altres persones, ens fa reflexionar i sentir i compartir experiències i emocions. L’art pot generar referents, reivindicar, comunicar, cridar l’atenció, i és una gran eina per posar en contacte a les persones, impulsar la col·laboració, la solidaritat i l’esperança.

 

 

 

Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *