L’orígen del Dia del Pare Per Silve Pons

La diada de Sant Josep, el 19 de març, és el dia en el qual se celebra el Dia del pare. D’acord amb el cristianisme, Josep és el pare putatiu, o “adoptiu” (el “biològic” seria Déu), de Jesús. Les notícies més antigues de commemoració d’un dia del pare es van trobar a les runes de l’antiga ciutat de Babilònia, fa més de 4.000 anys, quan un jove anomenat Elmesu va modelar en argila una carta per al seu pare, en la qual li desitjava salut i llarga vida.

Grace Golden Clayton i Sonora Smart als EUA

Sobre l’origen d’aquesta data en l’Era moderna hi ha diverses versions i una de les més repetides és la que té com a protagonistes a dues dones. La primera celebració d’un Dia del pare ens du al 5 de juliol de 1908, a la ciutat de Fairmont, Virgínia Occidental, a l’església metodista episcopal del sud Williams Memorial (actual Església Metodista Unida central) . Grace Golden Clayton estava de dol per la pèrdua del seu pare quan, el desembre de 1907, un accident miner va matar 361 homes, 250 dels quals eren pares, la qual cosa deixà al voltant d’un miler de fillets sense pare. Clayton va suggerir al seu pastor Robert Thomas Webb honorar tots aquests pares amb un sermó que els reconegués. L’esdeveniment de Clayton no va tenir repercussions fora de Fairmont per diverses raons: la ciutat es va veure aclaparada per altres esdeveniments i la celebració mai va ser promoguda fora de la ciutat en si i no es va publicar aquell sermó. El que sí va transcendir va ser quan el 1910 es va celebrar un dia del pare a SpokaneWashington, la promotora del qual fou Sonora Smart Dodd, el 19 de març d’aquell mateix any. Sonora Smart veient que el seu progenitor era pare i mare per a ella i els seus germans, va voler retre un homenatge a tots els homes que s’esforçaven per tirar endavant les seves llars tot i les dificultats. Henry Jackson Smart era el nom d’aquest veterà de la guerra civil americana que es va convertir en vidu quan la seva dona (la mare de Sonora Smart Dodd) va morir en el part del seu sisè fill. Va ser en una granja rural a l’estat de Washington on Henry Jackson es va fer càrrec de l’educació dels sis infants. Després d’escoltar un sermó sobre el Dia de la mare el 1909, Sonora Smart va dir al seu pastor que els pares haurien de ser honorats de manera similar tot i que inicialment va suggerir que fos dia 5 de juny, l’aniversari del seu pare. El pastor, emperò, no va tenir prou temps per preparar els sermons i la celebració es va ajornar fins al tercer diumenge de juny. Diversos clergues locals van acceptar la idea i el 19 de juny de 1910 fou el primer Dia del pare, en el qual es van presentar sermons honorant els pares per tota la ciutat.

La idea d’instituir un Dia del Pare va ser acollida amb entusiasme per moltes persones en diverses ciutats, però no va ser fins a 1924 quan el president Calvin Coolidge va recolzar la idea d’establir un Dia Nacional del pare. El 1966 el president Lyndon Johnson va signar una proclamació que declarava el tercer diumenge de juny com a Dia del pare als Estats Units. El 1972, el president Richard Nixon va fer oficial a tot el país la festivitat del Dia del pare.

Manuela Vicente a Espanya

La tradició a Espanya està documentada a partir de 1948, quan Manuela Vicente Ferrero, coneguda pel pseudònim literari “Nely” i mestra del col·legi San Ángel a la Dehesa de la VillaMadrid, va decidir celebrar a la seva escola una jornada festiva per complimentar els pares dels alumnes. Cada any, al costat dels seus alumnes, preparava algun regal artesanal per celebrar el tradicional Dia de la mare (actualment el primer diumenge de maig, però que en aquells anys es celebrava el 8 de desembre, festivitat de la Immaculada Concepció). En una trobada casual amb dos pares li van recriminar que any rere any els fillets preparaven colque regal especial per a les mares però mai se’n recordaven de la figura paterna, de manera que ells també volien tenir un dia especial. Aquella primera jornada en honor dels pares incloïa missa, lliurament d’obsequis elaborats manualment pels infants i un festival infantil amb poesies, balls i teatre. Les seves conviccions religioses li van fer pensar en la idoneïtat de triar la data de l’onomàstica de Sant Josep, considerat model de pare i cap de la família cristiana. La idea va prosperar i va la va divulgar a través del “Correo de Zamora” i “El magisterio español” on, amb el pseudònim de Nely, animava a les altres escoles a promoure aquesta nova festa per celebrar el Dia del pare.

L’empenta de Galerías Preciados

Durant una entrevista al programa de Radio Nacional de España “Última hora de actualidad”, Manuela va explicar als oients la història d’aquesta idea. La proposta va ser tot un èxit, fins al punt que José “Pepín” Fernández Rodríguez, propietari de Galerias Preciados, li va proposar comprar la idea o contractar a la pròpia Manuela en els grans magatzems. Ella va rebutjar l’oferta, però sí que va arribar a un acord amb ell, comprometent-se l’empresari a contractar com a dependentes a les alumnes del col·legi San Ángel que s’anessin graduant. La campanya de premsa i ràdio va anar tan bé que prest s’hi afegí Ramon Areces Rodríguez, propietari d’El Corte Inglés. Encara que amb molt recel i més d’una queixa per part de les institucions per l’ús comercial d’una festivitat religiosa com era Sant Josep, a partir d’aquell moment els grans magatzems es van encarregar de promocionar i publicitar el Dia del pare tal i com el coneixem avui.

Així i tot, diversos països europeus (com França o el Regne Unit) i la majoria de països sudamericans, van adoptar la data nord-americana, de manera que actualment celebren el Dia del pare el tercer diumenge de juny. I prenent com a exemple d’home i vida a Sant Josep, deixen per al 19 de març la celebració del Dia de l’home independentment de si és pare o no ho és.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *