L’Àrea de Salut de Menorca estudia la prevalença dels transtorns del neurodesenvolupament en infants de 6 anys

Entre un 15 i un 20 % de la població infantil pateix o podria arribar a patir algun tipus de trastorn del neurodesenvolupament (TND), que afecten a àrees com la intel·lectual, la motora, la visual, l’auditiva, la comunicativa i el llenguatge, o a diverses d’elles de manera simultània. Les seves conseqüències perduren tota la vida i la intervenció precoç en aquest tipus de casos és decisiva per millorar el pronòstic i evitar l’aparició de problemes emocionals, ansiosos i d’autoestima com a conseqüència de viure amb una dificultat.

Amb l’objectiu de conèixer i quantificar la prevalença d’aquest tipus de trastorns en la població infantil de Menorca i millorar-ne la detecció i el diagnòstic, l’Àrea de Salut de Menorca ha posat en marxa un estudi dirigit a infants de 6 anys. Es tracta d’una investigació de la doctora Lorena Francés, psiquiatra infanto-juvenil de la Unitat Comunitària de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (UCSMIA), dins del programa de doctorat de la de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense (Madrid). Es du a terme de manera coordinada entre Atenció Primària i Especialitzada i requereix la col·laboració establerta per protocols habituals fins avui dels departaments d’orientació dels centres educatius, alhora que compta amb la col·laboració altruista del centre Arrels per agilitar l’elaboració de tests i proves d’avaluació i diagnòstiques.

El projecte es va iniciar el passat 8 de març i, en les dues primeres setmanes, 122 famílies d’infants de 6 anys ja han accedit a participar de manera voluntària i gratuïta en aquest estudi, els resultats del qual es coneixeran a finals d’enguany o a principis de l’any 2022. L’objectiu és aconseguir una mostra representativa de 300 infants –amb o sense un diagnòstic previ de TND– mitjançant les consultes de pediatria dels centres de salut Dalt Sant Joan, Canal Salat, Es Banyer, Ferreries i les UBS de Sant Lluís i Es Castell, coincidint amb la revisió dels 6 anys pautada en el Programa de Salut Infantoadolescent del Servei de Salut de les Illes Balears.

La primera fase de la investigació consisteix a fer una avaluació general de cada infant, per mitjà de qüestionaris i tests que mesuren les diferents àrees a estudiar i signes d’alarma, per cribrar aquells amb el risc de presentar algun o diversos tipus de trastorns. El trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) i el trastorn específic de l’aprenentatge solen ser els més freqüents, seguits per la discapacitat intel·lectual i el trastorn de l’espectre autista (TEA). Sota la categoria de TND també s’inclouen problemes en el llenguatge, pèrdues auditives, trastorns motors i tics, a més d’altres trastorns neurològics.

Els infants amb el risc de presentar TND passaran a una segona fase de l’estudi per a la seva valoració completa i la realització de les proves complementàries necessàries, alhora que se sol·licitaran informes escolars per incorporar la valoració psicopedagògica a l’avaluació de cada cas. En aquest punt, es descartarà o diagnosticarà qualsevol sospita clínica i, si escau, l’infant rebrà un pla d’intervenció perquè, al més aviat millor, es pugui minimitzar l’impacte del trastorn en el seu desenvolupament.

Llicenciada en Medicina per la Universitat de Medicina i Odontologia de València i especialista en Psiquiatria en l’Hospital Obispo Polanco (Terol), la doctora Lorena Francés es va incorporar a l’Àrea de Salut de Menorca en 2018. Compta amb molta experiència i formació continuada en l’àmbit de la salut mental infantojuvenil en centres com l’Hospital Sant Joan de Déu (Barcelona), i en països com Estats Units (en el Mental Research Institute, de Palo Alto, Califòrnia) i Argentina (en l’Escola Sistèmica Argentina i Teràpia Sistèmica Multifamiliar, a Buenos Aires). Ha treballat com a psiquiatra referent en la Unitat d’Hospitalització Infantojuvenil, Hospital de Dia d’Adolescents a Reus i en consultes d’infantojuvenil en el CSMIJ de Tarragona. La seva investigació sobre els trastorns del neurodesenvolupament en la població infantil de Menorca està dirigida pel doctor Javier Quintero Gutiérrez del Álamo. Aquest especialista en Psiquiatria ha completat la seva formació amb estades en centres de prestigi a Estats Units i ha desenvolupat la seva vida professional a Madrid, entre els Hospitals Ramón y Cajal i la Fundació Jiménez Díaz. Actualment és el responsable del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Infanta Leonor; dirigeix la Clínica Doctor Quintero i Psikids, centres especialitzats en psiquiatria i psicologia centrats en l’atenció de l’infant i de l’adolescent; i imparteix docència com a professor de Psiquiatria i Psicologia Mèdica a la Universitat Complutense.

En aquest estudi sobre la prevalença dels TND en els infants de 6 anys hi fa feina un equip multidisciplinari d’especialistes de pediatria, psicologia, psiquiatria i infermeria de l’Àrea de Salut de Menorca, així com especialistes en trastorns de l’aprenentatge, logopèdia, psicologia i teràpia ocupacional del centre Arrels (Ciutadella), dirigit per Jessica Caules.

L’estudi pretén elaborar els informes pertinents amb aproximacions diagnòstiques (tenint en compte que els nens estan en procés de desenvolupament) per buscar ajudes i drets dins del sistema públic i agilitar tràmits que assegurin una valoració integral i primerenca. Cal destacar que es tracta d’un estudi pilot pioner a nivell mundial. Fins al moment, no s’han fet estudis de prevalença que estimin la totalitat dels TND segons DSM-5 (APA, 2013), sinó estudis que valoren el TND per separat, essent el TEA i el TDAH els més estudiats.

Es pretén, en un futur, plantejar millores en l’assistència pública amb l’objectiu que aquesta sigui més integral i multidisciplinari, i que s’abasti un rang major d’edat per aconseguir així, més recursos i professionals —dels quals actualment n’hi ha una mancança— amb la finalitat de fer una valoració mayor i un tractament més exhaustiu al llarg de la infància, el moment de major plasticitat neuronal.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.