El Fons Menorquí de Cooperació aprova els primers projectes per aquest 2021 Formen part de la convocatòria de postemergències i mitigació de la COVID-19

La Junta de Govern del Fons Menorquí de Cooperació ha aprovat aquesta setmana els primers projectes del 2021. Són tres iniciatives de les convocatòries de cooperació internacional (postemergències i mitigació de la COVID-19) que sumen una inversió de 60.000 euros.

Aquestes noves actuacions segueixen l’objectiu del Fons de donar resposta a reptes i problemàtiques globals des del punt de vista local, perquè tot està connectat i s’ha vist més que mai amb la situació de la pandèmia per la COVID-19. Les grans qüestions que afecten a tota la humanitat (canvi climàtic, migracions, desigualtat, pobresa, racisme, violències masclistes, injustícies econòmiques…) s’han d’afrontar de manera col·lectiva i coordinada. En aquest sentit, la gerent del Fons, Marga Benejam comenta: “Durant molt de temps, els conceptes de solidaritat i cooperació internacional han estat associats a la idea d’ajuda voluntària, com un luxe que els països rics es permetien aplicar en temps de bonança. Però les tornes han canviat i no fer cooperació és un luxe que no ens podem permetre. Perquè donar resposta als reptes globals no és només una qüestió d’ètica o de justícia, sinó que també és un exercici d’intel·ligència i, si més no, d’egoisme individual i col·lectiu”.

Els projectes de cooperació internacional enfocats a postemergències i mitigació de la COVID-19 pretenen dotar a les poblacions vulnerables dels recursos necessaris per fer front als efectes de la crisi sanitària i disminuir la intensitat dels seus efectes damunt la seva precària economia. Els tres projectes aprovats, que es desenvoluparan enguany a Guatemala, Nicaragua i El Salvador, són els següents:

– “Suport de postemergència a 3 comunitats: Bella Vista, Santa Clara i Yecoyeu del municipi de Chajul, Quiché, Guatemala afectades per tempesta ETA i IOTA”. Sol·licitat per l’STEI-I, s’invertiran 20.000 euros per la compra i distribució de llavors de diferents productes per tal que 360 famílies puguin afrontar la collita de 2021, ja que les tempestes tropicals i huracans, sumats als efectes de la pandèmia, han deixat les comunitats en una situació insostenible.

– “Atenció post huracà ETA-IOTA i mitigació dels efectes Covid-19 en la seguretat alimentària i salut familiar a 12 comunitats vulnerables del municipi de Sant Lucas, Madriz-Nicaragua”. Sol·licitat per Treball Solidari i executat per l’entitat INPRHU (Instituto de Promoción Humana Somoto), s’invertiran 20.000 euros per capacitar 36 brigadistes de salut i lidereses comunitàries en educació sanitària; informar i sensibilitzar sobre prevenció de la COVID-19; comprar paquets alimentaris i llavors de cultiu d’horta d’autoconsum, i distribuir kits d’higiene per famílies i escoles.

– “Reducció de la inseguretat alimentària i sanitària de 4 comunitats del municipi de La Libertad (El Salvador) amb la participació activa de les dones”, de l’entitat ACUA i amb un pressupost també de 20.000 euros. En aquest cas s’establiran 80 horts familiars per l’autoconsum de quatre comunitats; s’implementaran parcel·les associatives amb enfocament agroecològic; es difondran guies sobre els horts i la millora de la dieta alimentària; es faran campanyes de prevenció de la COVID-19 i també un vídeo sobre els impactes de la mateixa a les comunitats rurals i alternatives.

“Des del Fons Menorquí de Cooperació tenim clar que hem de treballar en qüestions globals com aquestes perquè que, o ens hi posam tots i en sortim tota la humanitat junta, o hi perdrem tots”, conclou la gerent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.