Viña Paceta Criança 2016 Un gran vi negre de Bodegas Bilbainas

Gràcies a Vinum Menorca aquesta setmana us recomanam un vi històric dels cellers, Bodegas Bilbaínas. Es tracta del Viña Paceta Criança 2016, elaborat amb Ull de Llebre, raïm que predomina en els grans clàssics de la DOQ Rioja. Estam davant un vi envellit 12 mesos en botes de roure americà que li donen al caràcter fresc dels vins de La Rioja, les notes de torrades i especiades de les barriques que fan que estem davant vins redons elaborat a Haro, la capital del vi.

NOTA DE TAST

VISTA: Violaci amb tons vermells

NAS: Intensitat en nas que recorda els fruits vermells i d’espècies com la vainilla o el cacau que denoten la seva criança en bóta

BOCA: En boca és vellutat i fàcil de beure amb boca mitjana i records a regalèssia.

MARIDATGE

Arrossos, formatges, patés, guisats, verdures i peix.

Vi per a compartir a taula davant una taula de formatges on no hi han de mancar els de ovella curats, com els manxegos o bé un formatge de cabra i ovella de Menorca com els de Binibeca, o el magnífic formatge d’ovella de Menorca que elabora el lloc d’Es Tonedor. També per a compartir amb els nostres formatges de vaca vermella de Menorca com l’ecològic d’Es Tudons, el formatge semi de vaca frisona de Son Piris, o el formatge amb orenga o amb romaní que elaboren a Binigarba.

També ens anirà a la perfecció per a compartir en parella i davant la llar de foc una taula de patés com el de campagne, o bé aquells que s’elaboren a Mallorca com els Munar o Can Matarino, entre altres. També els patés tant de porc com d’aus que podem trobar a les botigues especialitzades en productes gourmet i als supermercats de capital menorquí que també tenen la seva secció de delicatesen.

Com a tots els vins elaborats amb Ull de Llebre, per la seva acidesa encertada i els seus aromes i tast en boca fruitals ens anirà molt bé per a maridar amb plats de cullera i guisats. Des de la panadera de coll de be a la panadera de bacallà, tot passant per unes costelles al forn amb patates, conill amb cebes, llom amb pomes, tall redó amb salsa, feixets de vedella.

Per acompanyar carns a la graella com les costelles d’anyell de llet o de cabrit, mitjanes, tall que es pela (vacio), entrecots, costelles de porc, secret i ploma de porc negre o porc feixat, a més de ser el maridatge perfecte per a una cuixa de be al forn o d’una porcella rostida.

Ara que estam en quaresma i també en plena temporada de verdures i llegums d’hivern i les primerenques de la primavera, és un vi ideal per acompanyar unes faves ofegades, fava i fideus, una panadera d’ous durs amb espàrrecs de marge i carxofes, truita de canons de fava i truita d’espàrrecs de marge, a més d’arrossos de carn i verdures o unes patates i mongetes bullides, acompanyades d’una salsa de tomàtiga torrada.

Tataki de tonyina, Hotel Bahia. Foto: Bep Al·lès

Maridarà amb peixos com el bacallà, i també amb peix blau a la graella com el verats i els sorells imperials (chicharro), com també amb un tataki de tonyina, una marmitako, una panadera de rotja o un pop amb cebes, entre altres plats de peix elaborats.

El guanyador del sorteig ha estat José Luis Faner, president de l’UAASS, que segueix la subscripció iniciada pel seu pare al 1943, que a més de les botelles de Viña Paceta, ha rebut un cantó de formatge semi curat de Son Piris i un bòtil d’oli de Menorca ecològic de Morvedra Vell.

Si voleu saber més d’aquest vi elegant i seductor, diferent i especial. Un dels germans del reconegut “Habla del Silencio” el podeu trobar a VINUM, al Carrer Mariners i Pescadors, 4 del Polígon Industrial de Ciutadella.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.