El Pacte de Reactivació consensua mesures per agilitzar la tramitació i el pagament dels 855 milions del fons estatal d’ajuts directes a les empreses

La Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears ha compartit avui diverses qüestions referents a la gestió i al pagament dels ajuts directes a les empreses de les Illes Balears que es podran acollir a la convocatòria que farà el Govern per concedir els 855 milions d’euros assignats a la comunitat autònoma en el repartiment del fons estatal de 7.000 milions.

Tal com ha anunciat la presidenta del Govern, Francina Armengol, els autònoms que declaren per mòduls rebran el màxim permès pel Reial decret llei 5/2021, que està establert en 3.000 euros. A més, seran els primers a cobrar els ajuts: “aquesta serà l’ajuda més ràpida, ja que és la que menys tramitació necessita”, ha dit Armengol.

Així mateix, la presidenta també ha  transmès un missatge de tranquil·litat en dir que “totes les empreses que es presentin a la convocatòria i que compleixin els requisits que marca el Reial decret llei tendran la seva ajuda”. Per tant, ha explicat la presidenta, la concessió “no anirà per ordre d’entrada, sinó que es farà una valoració final de totes les sol·licituds i, a partir d’aquesta, es repartiran els fons: tothom que entri en el termini rebrà l’ajuda directa”, ha aclarit.

Per altra banda, la cap de l’Executiu ha explicat que durant la reunió s’ha acordat eliminar els topalls que estableix el Reial decret llei per definir els imports de les ajudes per a les empreses. Per tant, aquestes podran ser superiors als 200.000 euros. Pel que fa al percentatge subvencionable, també s’ampliarà. Així doncs, si l’Estat estableix que l’ajut es determinarà per a aquelles pèrdues que superin el 30% inicial, tot establint un màxim del 40% addicional en les empreses de menys de 10 treballadors, i del 20% en empreses de més de 10 treballadors, a les Illes Balears aquests topalls s’ampliaran i les empreses podran rebre una ajuda major.

 

Gestió àgil

Així doncs, la convocatòria d’ajuts, que dissenyarà i gestionarà la Conselleria de Model Econòmic, garantirà que totes les empreses que compleixen els requisits rebin un ajut, amb independència de l’ordre d’entrada de les sol·licituds. D’altra banda, i amb l’objectiu d’agilitzar el pagament, s’establirà un sistema de bestreta per tal que les empreses puguin rebre part de l’import concedit. Per tant, primer es pagarà una part dels ajuts i, posteriorment, l’Administració autonòmica farà les fiscalitzacions i les comprovacions pertinents.

Per altra banda, també s’ha informat que el Govern ja treballa per reforçar els equips a fi de garantir una gestió ràpida d’aquesta convocatòria, que suposa la partida d’ajuts més gran de la història de les Illes. Cal recordar que les Balears, on arribaran 855 milions d’euros, són la comunitat autònoma que més aportació per capita rebrà: 706 euros, molt per damunt dels 147 euros de mitjana a tot l’Estat.

Durant la reunió també s’ha tractat sobre els sectors que no entren en el mecanisme estatal d’ajuts però que, degut a la pandèmia, han patit una davallada important de l’activitat a les Illes Balears. Tal com s’ha acordat, el Govern treballarà amb els consells insulars i els ajuntaments per tal de canalitzar ajuts en aquest sentit.

 

Fons europeus

A més, per tal d’agilitzar i facilitar la participació dels agents socials i institucionals i dels partits en el disseny del programa d’inversions amb fons europeus, avui també s’ha aprovat la constitució d’una nova comissió de treball específica en matèria de fons europeus i amb la qual n’hi haurà un total de set.

Així mateix, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha explicat als assistents la creació imminent d’un comitè d’experts que assessorarà el Govern en la definició del Pla Estratègic de Diversificació i Transformació del Model Productiu de les Illes Balears, el qual està elaborant la nova Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques. Aquest comitè assessor estarà integrat per personalitats referents en matèries com l’economia aplicada, la innovació turística, la investigació científica, la cultura o el canvi climàtic i aportarà una visió externa, amb vocació d’assessorament en la identificació i priorització de projectes.

També, amb la intenció de coordinar internament l’acció de govern en relació amb les inversions estratègiques, el conseller ha anunciat que es crearà la Comissió Interdepartamental d’Inversions Estratègiques en el si del Govern amb les funcions de coordinar les actuacions pel que fa a la presentació de propostes d’inversions estratègiques, fer-ne el seguiment i identificar de manera àgil les possibles solucions a les dificultats que poguessin sorgir.

 

Tercera reunió de seguiment del Pacte

El passat 1 de juliol del 2020, el Govern, juntament amb els agents econòmics i socials de les Illes Balears, altres institucions locals i diversos grups polítics va signar el Pacte de Reactivació. Aquest Pacte inclou 133 plans de reforma estructural i inversió, repartits en 10 eixos d’acció que involucren totes les administracions de les Illes Balears. Tal com ha explicat avui la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, fins avui ja s’han implementat el 56,9 per cent de les 64 mesures acordades a curt termini, un percentatge que no té en compte altres polítiques que s’han anat desenvolupant després de la signatura del Pacte i que també han estat essencials per protegir empreses i llocs de treball.

La Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears es va reunir per primera vegada l’1 de setembre de 2020 i es va tornar a trobar un mes després, el 3 de desembre de l’any passat. La d’avui ha estat la tercera reunió ordinària.

Per part del Govern, a més de la presidenta, hi han assistit el vicepresident Juan Pedro Yllanes; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago; la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company.

També hi han participat, tant per la via presencial com per la via telemàtica, la resta de membres del Pacte de Reactivació: el batle de Palma, els presidents dels quatre consells insulars; el president de la FELIB, els secretaris generals de CCOO i UGT, el president de PIMEB, un representant de la CAEB i representants del PSIB, Ciutadans, Unides Podem, MÉS per Mallorca i el Pi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.