El Pla de conservació de la flora amenaçada de Menorca abraça 32 espècies

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha presentat, aquest dimecres, el Pla Rodríguez-Femenías de recuperació i conservació de la flora amenaçada de Menorca. L’han acompanyat el cap del servei de Protecció d’Espècies, Ivan Ramos, i el botànic menorquí Pere Fraga, qui ha redactat el Pla en el marc del projecte ARES de la conselleria, executat per SEO/BirdLife.

El Pla abasta un total de 32 espècies de flora menorquina, algunes de les quals (les prioritàries) es troben catalogades en les categories ‘En perill d’extinció’ o ‘Vulnerables’ als catàlegs d’espècies protegides nacional o autonòmic. Es preveuen actuacions per als propers sis anys si bé la vigència del Pla és indefinida fins que no millori la situació de conservació de les espècies de què és objecte. Per a aquestes actuacions previstes per al període 2021-27 s’estima un cost de 221.650 euros.

«En aquests temps d’emergència climàtica que patim, s’ha incrementat de manera notable la sensibilitat vers les espècies animals protegides i la necessitat de mantenir la biodiversitat però la riquesa i els beneficis que aporta la diversitat de la flora han quedat relegades en un segon pla», ha assegurat el conseller qui ha agraït la tasca feta pel servei de Protecció d’espècies en aquesta matèria.

L’objectiu que persegueix el pla és aconseguir reduir el nivell d’amenaça sobre aquestes espècies, de manera que la seva situació de conservació quedi fora de les dues categories esmentades. Això s’aconseguirà portant a terme diferents accions: incrementant els efectius poblacionals, augmentant l’àrea d’ocupació (creant noves poblacions, protegint territorialment el seu àmbit), restaurant hàbitats alterats, controlant amenaces actives (accessos, pràctiques agrícoles inadequades, espècies exòtiques invasores), millorant el coneixement científic, incrementant la conscienciació i sensibilització, fent seguiment continuu d’aquestes poblacions i treballant ex-situ (creant planta a jardins botànics, emmagatzemant llavors, etc.).

El pla està dedicat a Joan Joaquim Rodríguez Femenías, un maonès polifacètic del segle XIX que va mostrar un gran interès per divulgar diferents aspectes del medi natural de Menorca. Va ser un pioner i té dedicades una sèrie d’espècies, com ara la Daphne rodriguezii (dafne menorquí).

Entre les espècies objectes del pla, hi ha un nombre important d’endemismes exclusius de Menorca. Molts d’ells es troben dins Espais Naturals Protegits i/o Xarxa Natura 2000. Tanmateix, el fet que Menorca compti amb la figura de Reserva de la Biosfera dóna cobertura a totes aquells espècies que no es trobin emparades per aquestes figures de protecció territorial. Es troben en diferents hàbitats, com ara els relacionats amb basses temporals o zones costaneres exposades a la Tramuntana.

Entre les espècies incloses al Pla destaquen el dafne menorquí, la lisimàquia, l’àpit d’en Bermejo o la veça menorquina, totes elles amb baix nombre d’efectius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.