La vacuna del rock, la millor medicina Per Itziar Lecea

En Jacob Arguimbau és un ciutadellenc que des de molt jove va tenir clar a què volia dedicar la seva vida: el rock. Des de l’any 2009 viu i treballa pel seu grup, Stop Stop, junt amb els seus companys en Vega i en Danny. El 2019 va poder trepitjar per primera vegada la seva terra amb un concert a Jazzbah que va mobilitzar bona part de la seva generació i amants del rock. Dos anys i tres confinaments després, Stop Stop presenta el seu nou single Big Vaccine, una cura d’amor per moments en què tocar-se és complicat. El disc complert, titulat Lowcost life, estarà disponible a partir de l’1 de maig.

Com s’ho fa un grup de rock per composat en confinament?

Per treure el disc ens ha anat millor, perquè hem tingut més temps per composar, per assajar i per gravar. Mentre que amb els altres 4 discs va ser més complicat perquè fèiem tot aquest procés mentre érem de gira. Teníem ja algunes idees per aquest nou disc. I just ens van tancar. Per tant, el concepte del disc va canviar bastant. També vam canviar de casa en el procés, perquè abans vivíem a una casa adossada i els vesins, també tancats, es van queixar. Així que vam haver de cercar un nou espai per viure, una casa separada per no molestar. Mai havíem tingut l’oportunitat de preparar un disc tant a consciència, així que, tot i no poder fer concerts en directe, vam bolcar tota l’energia en les noves cançons.

I cap a on ha canviat el disc, del concepte que teníeu originalment?

Els nou temes volten sobre les situacions que vam viure durant el primer confinament. Tot i viure junts des de fa anys, les perspectives canvien. A més, en vam veure venir que després del virus vindria la vacuna i vam aprofitar per fer un poc de broma amb el primer single, que es diu Big Vaccine. Tothom està desesperat per tornar a la normalitat i el que hem de fer és tornar a la humanitat. L’objectiu del disc és poder fer riure a la gent mirant la situació dura que estem vivint des d’una altra perspectiva. Així que la nostra vacuna és la de l’amor. Però com no som molt de rallar d’amor vam pensar, “què s’hi atraca més?”, i la resposta va ser el sexe, sempre des d’una perspectiva divertida.

Haurem d’esperar fins a l’1 de maig per saber com sona Lowcost Life. Què ens en podeu avançar?

La primera cançó es diu Raised on rock’n’roll, que va sorgir arran de la música de reguetón que posaven uns al·lots al costat de casa, i en vam quedar molt farts. La segona és el primer single, Big Vaccine. Després ve Turned my life around, que és una cançó d’amor i et canvien tots els esquemes. La quarta es diu Banana, que és una al·lota molt golosa… Després ve Heart-on, seguint la saga de Last Call, que són uns vellets que ho donen tot, perquè es senten molt joves d’esperit, encara que l’edat no acompanyi. També tenim una cançó per l’antiga vesina, per la qual ens vam haver de canviar de casa, que hem titulat Let me fill your void. També tenim un tema una mica més seriós que es diu Right now, on conta la situació que vivim ara de confinament i de què podem fer per tornar a encendre el món. Hem dedicat una cançó al Brexit, Anarchy, contada a través d’una faula. I per tancar, n’hem fet una que es Viva Satanás, on rallam de què ni els bons són tan bons ni els dolents són tan dolents.

Com va ser el procés de gravació del disc, que vau fer a l’estiu?

En principi el volíem gravar a Menorca, però no va poder ser. Finalment vam gravar als estudis de José Luis Climent, Sound of the kings, a Catalunya. És com tornar a casa igualment, perquè dels 5 discs que tenim, 4 els hem fet amb ell. La diferència d’aquest nou àlbum és que volíem transmetre l’essència del directe, perquè sempre ens diuen que ho fem millor. Així que vam intentar plasmar la frescor i l’espontaneïtat del directe. Ens vam ficar cada un a una cabina i vam enregistrar tot al mateix temps. Com si fos concert. Faltava l’adrenalina del públic, però estem molt contents del resultat. Ens pensàvem que seria difícil treure-ho d’aquesta manera, perquè si un dels tres fallava havíem de començar tots de nou. Però no ho va ser gens. Al final, ens hem adonat que és el que hem estat fent durant els darrers 10 anys, que és tocar en directe. El procés va ser fàcil i molt divertit, trobam que ho hauríem d’haver fet abans.

En un any en què els concerts s’han paralitzat, gravar aquest disc com si fos un directe vos a fer enyorar els concerts en viu?

Molt! Especialment quan el nostre estil de vida era fer concert rere concert, fer hores a la carretera, sonar a molts llocs diferents. Era la vida que volíem fer i ho havíem aconseguit, però la pandèmia ho ha aturat. Només n’hem pogut fer 3 de concerts durant 2020, i amb la gent asseguda, que no és divertit. De fet, ara mateix estàvem mirant què podem fer enguany, perquè a aquestes alçades ja teníem gira per Europa programada. I ara no ens podem arriscar a anunciar dates. Dia 1 de maig surt el disc i cap a final de mes tenim algun concert. I pel juny també tenim alguna data, quan sembla que les restriccions a Anglaterra s’aixecaran. Ens va donar molta alegria que els propietaris dels clubs ens tornin a contactar per anar a sonar.

Recentment heu fet un concert en directe una mica especial: demanàveu donatius per un local de concerts, i heu reivindicat la supervivència de les sales a les vostres xarxes.

Els pubs i les sales de concerts són part de la cultura anglesa. Un lloc on sempre plou i fa fred la base de la música és a locals així, on aposten molt fort per grups, encara que siguin nous. Les primeres oportunitats que vam tenir noltros va ser a pubs, i és trist veure com alguns s’ho estan passant molt malament, perquè molts d’ells tancaran perquè són negocis petits. Fa poc ens va contactar el propietari d’un pub on ja hem tocat i ens va demanar si podríem fer un concert online des de casa per recaptar fons per ells i ajudar-los. I no ens ho vam pensar dues vegades. No ens podem oblidar d’on venim. On anirem a sonar si tanca aquesta gent? Per açò vam trobar que havíem de ser al seu costat. Gràcies a ells, noltros podem viure de la nostra música.

Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *