Actes 8 Març

El control de les entrades a Menorca, clau per controlar la COVID a l’illa Per Itziar Lecea

Després de gairebé un mes sense tenir cap persona ingressada a l’Hospital Mateu Orfila, aquesta setmana un pacient ha passat a planta i posteriorment a UCI. A més, el nivell de casos actius fluctua al voltant de les 30 persones o menys, segons les altes. L’epidemiòleg ciutadellenc Maties Torrent considera que és una situació favorable per arribar a una temporada turística que encara es veu molt incerta. Però posa èmfasi en el fet que la mesura més gran de protecció que tenim ara els menorquins -a banda de mascaretes i distàncies- és un control moltíssim estricte en els punts d’entrada a ports i aeroport.

L’estratègia COVID Zero

Torrent afirma sense por que en aquest moment a Menorca, “estem en una situació acceptable, perquè tenim els contagis bastant controlats. Tot i que el nostre objectiu era de COVID Zero, que és una estratègia que han aplicat a països com Nova Zelanda o Austràlia. Molt resumidament, consisteix en tancar l’illa i reduir el contagi interior a zero, i no deixar entrar a ningú o deixar entrar de manera molt controlada. Gairebé vam arribar a estar-hi a zero, en incidència acumulada a 14 dies, cap a finals del mes de febrer”.

El zero absolut, diu, és fàcil d’aconseguir si es tanquen fronteres. I així ho ha demostrat el fet que els darrers brots sorgits s’han relacionat amb persones que havien viatjat a l’illa. “El primer brot que va venir de fora van ser uns treballadors d’una obra d’hotel i van contagiar a persones residents. A més, amb la variant britànica, que és més contagiosa. I després d’aquest, n’han sorgit altres de casos, gairebé tots relacionats amb persones arribades de fora de Menorca”. L’aparició d’aquests brots, diu, és el que ha fet que “hàgim anat pujant una mica, però amb unes xifres que són l’enveja de molts territoris, perquè sempre hem estat a uns nivells molt baixos, tot i que després de Nadal es va notar amb un pic de 500, i que vam aconseguir baixar molt ràpidament”.

Així i tot, Torrent afirma que “aturar l’arribada externa és complicat. Tenim mesures de control a les entrades a l’illa, és cert. Però crec que haurien de ser encara més estrictes. El que no hem de permetre és tenir una falsa seguretat amb els controls que es fan ara. I, a més, s’han d’aplicar a tothom, venguin d’on venguin. Pel simple fet de venir de fora de Menorca, hi ha més possibilitats que una persona sigui positiva en COVID que una persona que viu a l’illa, perquè la transmissió és quasi inexistent. Perquè el control a l’entrada a l’illa sigui efectiu, s’hauria de fer un temps de quarantena. Per molt que es vengui amb una PCR feta i negativa, hi ha una finestra cega d’aproximadament les 72 hores prèvies que requereixen per presentar una prova negativa per entrar. Hem tingut casos de persones que han arribat amb PCR negativa, han donat negatiu al test d’antígens i, al cap d’uns dies de ser aquí han desenvolupat símptomes”, assegura.

Però, com és aquesta estratègia de COVID Zero? “L’estratègia COVID Zero, als països on s’aplica de manera estricta, és fer una quarantena de 15 dies, a banda de venir amb un test negatiu. Sí que aturam alguns amb les proves. Però no a tots. En canvi, si s’aïlla els 15 dies i es fa una segona PCR i surt negativa, es pot considerar que el risc ha passat. A més, una altra de les característiques d’aquesta estratègia és que permet fer vida normal. A Nova Zelanda, per exemple, no tenen cap tipus de restricció: van sense mascareta, tenen tots els negocis oberts, etc. Aplicar aquesta estratègia, de forma tan estricta, és inviable a Menorca. És una situació ideal, però no podem tancar l’illa i en som conscients. Vivim del turisme i hem de deixar entrar -de manera molt controlada- a persones de fora. El que sí podem fer és mantenir la bona situació epidemiològica, essent responsables els que vivim aquí i fent controls molt estrictes a les entrades d’aeroport i ports. No podem aïllar a tothom que ve. Però sí que es pot fer una segona prova al cap de pocs dies de ser aquí per aturar el màxim de contagis”, comenta Torrent.

La situació a l’hospital, cada vegada més lluny de tornar-se a omplir

“Que hi hagi o no casos a l’hospital, depèn del nombre de contagis”, diu l’epidemiòleg. “Tenim calculat que, aproximadament de cada 100, 1 acaba a l’UCI. Veníem de quasi un mes sense tenir ingressos a l’hospital. El que tenim ara a UCI podria haver més entrat més endavant, perquè el nombre de contagis que tenim és baix. De totes maneres, el promig d’1 pacient ingressat de cada 100 funciona quan els nombres són molt grans, que no és el cas de Menorca. El que hem de tenir en compte és que aquesta proporció a Menorca pot ser més baixa perquè no tenim gairebé transmissió comunitària. L’hospital és una conseqüència del que tenim a fora del centre. Damunt els papers és molt fàcil tancar una illa. A la pràctica, és inviable. L’estratègia COVID Zero també es pot aconseguir per altres vies, com les vacunes”.

Els perills de la retransmissió de la ciència en directe

Davant dels criteris canviants sobre l’estratègia de vacunació amb AstraZeneca, i també amb la nova vacuna de Janssen, Maties Torrent és crític. “És molt possible que hi hagi interessos diversos darrere amb el tema de desacreditar una vacuna o altra. Totes tenen efectes indesitjables, encara que d’algunes surten més que d’altres. La campanya de vacunació d’AstraZeneca ha tingut moments molt dolents, on no s’han contat bé les coses. I açò és a causa que s’ha convertit en una campanya de vacunació on line, al moment i en directe. És com la guerra d’Iraq, que la vam viure en directe a través de la televisió. Però no hem d’oblidar que l’aplicació d’una vacuna, tot i que s’ha provat i ha passat tots els controls, segueix un procés. El problema és la retransmissió d’aquest procés en directe, perquè pot determinar decisions reactives que poden ser o no encertades perquè es magnifica la informació. Podem dir que el fet de retransmetre “en directe” el procés de vacunació pot tenir efectes secundaris. L’únic que tenim clar és que és molt pitjor no vacunar que vacunar. Ens assabentem d’aquelles persones que han patit efectes secundaris indesitjats. Però no miram els milions de persones que han deixat de patir-los o que s’ha evitat que desenvolupin la malaltia de manera molt greu”.

Pel que fa a canvis de criteri, Torrent és encara més crític. “El fet de canviar el grup d’edat en una vacuna tampoc no té massa sentit. La de Pzifer, per exemple, no s’havia provat en majors de 80 anys. I van començar a vacunar a persones centenàries! Que ara es canviïn de manera constant les franges d’edat que poden o no rebre una vacuna no té massa sentit. A Anglaterra, que han optat per vacunar amb una primera dosi a tothom, i han anat baixant per edats, ens ha aportat moltes dades de les reaccions adverses de les diferents vacunes. Ara tenim comprovat que posar restricció d’edat no té massa sentit”.

Torrent assegura que “no hem de posar en dubte la ciència. Però sí que hem de ser conscients que el procés científic és complicat, i requereix d’un temps d’avaluació o estudi que ara no se li permet perquè qualsevol efecte surt publicat damunt premsa al moment. Ens hem de plantejar quina és l’alternativa a la vacunació. Però s’ha demostrat que no en tenim. No som Nova Zelanda, no ens podem tancar”.

Arribar a l’estiu el millor possible

Aeroport Menorca

Així i tot, la situació sanitària fa pensar que un pic com el de Nadal, queda ara mateix enfora de poder-se produir de nou. “La vacuna no la notam a nivell poblacional, però sí que es nota a l’hospital perquè els grups de més risc d’acabar ingressats ja estan vacunats”.

Pel que fa a la temporada turística, Torrent torna a posar èmfasi en el control d’entrades a l’illa. “A l’estiu hi hem d’arribar en una bona situació epidemiològica. També hi haurà més població vacunada, tot i que encara hi queda. Almanco hauríem d’arribar a finals de juny amb una primera dosi aplicada a un 40% de la població. Està comprovat que amb una sola dosi el percentatge de protecció ja és alt. A més, cada vegada sembla més clar que una persona vacunada seria capaç de tallar la cadena de transmissió perquè la càrrega viral seria molt més baixa i no la transmetria. Per altra banda, segurament acabarem també amb mesures de control com el passaport COVID per poder agilitzar la circulació. Per anar a certs països ara mateix es necessita una cartilla de vacunació, i amb el passaport COVID seria el mateix. El més important, però, es fer els controls a les entrades a l’illa. És l’única manera de mantenir Menorca en una bona situació epidemiològica fins que estem la gran majoria vacunats”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.