Es prorroga fins al 2025 l’encomana de gestió de la finca d’Alforí de Dalt

Des del mes de juliol de 2017, la finca és gestionada per l’Agència de la Reserva de Biosfera del Consell Insular a través d’un conveni de col·laboració amb l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN). Al Ple celebrat ahir, s’ha decidit continuar amb el conveni a través d’aquesta pròrroga. Això permetrà donar continuïtat a les actuacions iniciades de gestió i manteniment de la finca, i a l’extens programa d’educació ambiental que s’hi realitza. Els compromisos econòmics que assumeixen ambdues parts són: per part de l’OAPN destinar 360.000€ a la finca, i 45.000€ més, per part del Consell Insular, al llarg d’aquests propers quatre anys.

Mitjançant aquest acord, l’Agència es compromet a realitzar el manteniment de la finca, vetllar per la conservació dels seus hàbitats i espècies, realitzar-hi accions relacionades amb l’ús públic, activitats d’educació ambiental i vigilància de la finca. Totes aquestes actuacions es financen a través dels fons designats a través del conveni.

Gràcies a aquesta col·laboració entre OAPN i el Consell Insular, la finca d’Alforí compta amb un servei de vigilància i manteniment permanent, mitjançant el qual es vetlla per la conservació dels hàbitats de la finca. A part, s’hi han fet tasques de conservació i restauració d’enderrossals a murs de paret seca, construcció de ponts de pedra i recuperació de síquies de drenatge, amb tècniques tradicionals, per recuperar el sistema hidrològic de la finca. Progressivament s’hi estan fent treballs de recuperació de tanques de cultiu amb tracció animal, n’és un exemple la sembra d’enclover que actualment s’expandeix per algunes de les tanques agràries situades a la part sud de la finca.

L’ús públic de la finca i la dedicació a tallers d’educació ambiental és també un dels eixos fonamentals de treball. S’hi ha fet inversió en millora de la cartelleria, i s’hi realitzen tasques d’orientació dels visitants al llarg de tot l’any. Quant a les activitats educatives, la finca d’Alforí de Dalt, despunta per la seva versatilitat quant a temàtiques, i per oferir un entorn favorable per a la realització de tallers educatius amb la població escolar, amb la visita anual de 2000 alumnes de mitjana. Actualment s’hi realitzen vuit activitats diferents: els conta-contes “El bosc de les emocions” i “Qui som?” dirigits a infants d’educació infantil, els tallers “Els animals del bosc de la finca d’Alforí de Dalt”, “Els ramaders del bosc”, el “Joc dels rastres del bosc d’Alforí”, “Coneguem la platja del Pilar”, “Boscos i l’adaptació al canvi climàtic” i “Itinerari escolar al Lloc d’Alforí de Dalt”, dirigits a les diferents etapes escolars.

La finca d’Alforí de Dalt és propietat estatal del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, que l’ha adscrita a l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN). Aquesta finca pública presenta una extensió de 256 ha i està situada al terme municipal de Ciutadella. Es tracta d’un territori amb gran diversitat de flora, comunitats i hàbitats que varien segons el substrat geològic de la zona, a més de comptar amb interessants valors arquitectònics, etnològics i arqueològics. Alforí forma part de la Xarxa Natura 2000, una xarxa ecològica europea integrada per zones especials de conservació (ZEC), llocs d’importància comunitària (LIC) i zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA).

Balearia ¡Adelántate y reserva ya tus vacaciones!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *