L’EPA del primer trimestre deixa una ocupació de 502.000 persones, un valor molt similar a l’any anterior, que ja apunta a un inici de recuperació La taxa d’atur va ser del 18,9%, molt propera a la registrada en el primer trimestres de l’any passat

L’ocupació del primer trimestre de 2021 s’ha situat en 502.000 ocupats, segons les dades de la darrera Enquesta de Població Activa (EPA), publicada avui per l’INE. Aquesta xifra, presentada avui en roda de premsa pel director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, suposa un descens de 1.000 persones respecte a l’any passat, (-0,2%) una dada que Pou valora com un indicador d’inici de recuperació, que caldrà anar seguint vigilant en els següents trimestres.

En tot cas, l’ocupació encara és un 4,2% inferior respecte al trimestre anterior, si bé aquest trimestre encara no registra gaire activitat turística, i, segons el director general d’Ocupació, és d’esperar que l’ocupació vagi remuntant i que ja s’hagi superat el pitjor moment de la crisi.

Pou també ha remarcat que malgrat tractar-se de dades encara molt difícils, les dades d’afiliació se situen a nivells superiors al mateix període de 2018, un any que va registrar valors d’increment històrics.

La taxa d’atur, en nivells similars a 2020

D’altra banda, l’atur del primer trimestre de 2021 s’ha situat en 116.800 persones, el que suposa un increment interanual del 4,4% respecte el mateix trimestre del període anterior, 4.900 persones més. En comparació al quart trimestre de 2020, l’atur s’incrementa un 6,3%.

Aquest comportament de l’atur ha fet que la taxa d’atur de l’EPA se situï a les Illes Balears en el 18,9%, en valors molt similars al mateix període de l’any passat (18,2%).

Pou ha recordat que les xifres d’atur també són molt dures, i cal seguir vigilant l’evolució de la desocupació per veure si en propers trimestres ja es confirma que s’ha tocat sostre. També ha recordat que si bé és una xifra elevada, encara se situa molt lluny de les xifres d’atur que es van registrar en el pitjor moment de la crisi anterior, amb 168.000 aturats en el 2013.

Més recursos per a polítiques actives d’ocupació

A més, Llorenç Pou ha expressat que aquesta setmana s’han celebrat les conferències sectorials d’Ocupació i Formació Professional, per distribuir els fons de polítiques d’ocupació i formació entre totes les Comunitats autònomes, i que a les Illes Balears han correspost 66,4 milions d’euros, un 41% més que en el 2020.

En aquest sentit, el director general ha apuntat que el SOIB comptarà amb més recursos per impulsar més polítiques actives d’ocupació, especialment enfocades a col·lectius més afectats per la pandèmia, com ha suposat el programa SOIB REACTIVA.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.