El Govern incrementa a 140 els sectors econòmics que es podran beneficiar dels ajuts del fons estatal

El nombre de sectors econòmics de les Illes Balears que es podran beneficiar dels ajuts del fons estatal s’incrementarà dels 94 sectors prevists inicialment als 140. Així ho ha anunciat aquest divendres la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de la reunió de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears, que s’ha duit a terme a Ca n’Oleo. En la que ha estat la cinquena reunió del Pacte per a la Reactivació, el Govern, els agents socials, els ajuntaments i els partits polítics que en formen part han acordat diverses novetats sobre aquestes ajudes.

La principal novetat és que s’amplia el ventall d’activitats que podran rebre la subvenció i que no estaven incloses en el Reial decret llei 5/2021, aprovat pel Govern central, el qual enumerava 94 sectors. Amb aquests canvis, sectors de la indústria amb una forta presència a les Balears com el calçat, l’elaboració de vins o la fabricació de mobles; del comerç turístic, com les botigues de records (conegudes popularment com souvenirs); de la informàtica, com la gestió de recursos informàtics; de la cultura, com l’edició de llibres i les llibreries, i de l’educació, com les escoletes, i que han tingut pèrdues significatives per mor de la COVID-19, podran rebre un ajut. En total, s’hi han sumat 46 sectors més, que impliquen 2.422 empreses, 3.112 autònoms, els quals sumen 28.968 treballadors.

A més, la propera convocatòria d’ajudes a les empreses afectades per la COVID-19 ampliarà la tipologia de beneficiaris respecte dels prevists inicialment. Així, també hi podran optar els autònoms de temporada, les empreses que es varen veure afectades per la fallida de Thomas Cook, les de nova creació o les que varen fer importants inversions l’any 2019.

La presidenta ha destacat el «consens i el diàleg» a partir dels quals es prenen les decisions en el si del Pacte de Reactivació «per cercar recursos per fer front a les necessitats de la ciutadania d’aquestes illes». «Una vegada protegida la població, necessitàvem recursos per a tot aquell sector empresarial que havia vist com queia la seva facturació de manera molt dràstica i veia en perill la seva continuïtat i també per tant la dels llocs de feina dels seus treballadors i treballadores», ha indicat la presidenta, per afegir que la resposta a aquesta situació ha estat una «fita històrica que suposarà l’arribada de 855 milions per poder donar una ajuda directa per mantenir aquestes empreses». Així mateix, ha recordat que després de la negociació amb el Ministeri d’Economia, s’han pogut ampliar els sectors beneficiaris «atenent la seva importància en creació d’ocupació, el valor que aporten al nostre model econòmic, la rellevància que tenen en la diversificació i el seu valor essencial per dinamitzar la cultura i l’educació».

Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha destacat l’esforç que estan fent totes les parts d’aquest Govern de coalició per tal de no deixar ningú enrere. “L’objectiu del Pacte de Reactivació és no deixar ningú enrere i diversificar l’economia, a més d’enviar un missatge d’unitat a la societat que més està patint aquesta situació de crisi”. Per això, ha dit que “salvar la nostra indústria i el nostre comerç en aquests moments difícils implica oferir un futur a la gent de les nostres illes. A més, es especialment important, essent demà el Dia de les Persones Treballadores, recordar el deute que tenim també amb la joventut de les nostres illes”.

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha afegit que aquesta és una manera «diferent d’abordar una crisi», ja que «tenim l’experiència d’una crisi anterior en la qual que es va aplicar l’austericidi i davant això estam donant una resposta diferent amb injeccions econòmiques a les famílies, als treballadors i a les empreses». A més, ha afegit que aquestes ajudes «signifiquen defensar els treballadors, són finalistes i van dirigides a empreses que tenen garanties de viabilitat i solvència». Per altra banda, ha indicat que «les Illes Balears sempre han estat generoses i solidàries en situació de normalitat i ara que, pel seu model econòmic, necessiten una major ajuda, han aconseguit que arribin més doblers, cosa que és de justícia».

Import i pagament

L’import dels ajuts també podrà ser més alt. Les empreses podran rebre fins a 500.000 €, i no fins a 200.000 com establia el decret de l’Estat, en un topall que les comunitats autònomes insulars podien modificar. D’altra banda, el repartiment dels ajuts tindrà en especial consideració les empreses petites i els autònoms, de manera que les empreses de fins a deu treballadors puguin rebre el doble d’ajuda que les empreses de més de deu treballadors. A més a més, s’eliminen els topalls establerts per l’Estat. El mecanisme estatal contemplava que les empreses assumissin el 30% de les pèrdues, mentre que del 70% restant podien reclamar un 20% en el cas de les empreses de més de 10 treballadors, i un 40% en el cas de les de menys de 10 empleats. Ara, el Govern canvia el sistema i les empreses assumeixen igualment el 30% de les seves perdudes, però podran demanar ajudes per a compensar la resta de la caiguda, fins a aconseguir el 100%.

El pagament serà àgil. Els autònoms que tributen per mòduls, i que cobraran el màxim permès de 3.000 €, seran els primers a rebre l’ajut. La resta d’autònoms i les empreses rebran una bestreta del 100 % de l’import que els pertoqui per poder cobrar abans de la justificació de l’ajut i de les comprovacions per part de l’Administració.

Segons les estimacions, el nombre total de beneficiaris podrà ser de més de 17.600 empreses i més de 16.800 autònoms, que engloben al voltant de 205.000 treballadors.

Convocatòria

Aquests ajuts directes per a les empreses que s’han vist més afectades per la crisi de la COVID-19 es vehicularan mitjançant una convocatòria que el Govern farà després de la signatura del conveni amb l’Estat, prevista per la setmana que ve, i de rebre l’import que li correspon. En total, es podran concedir fins a 855 milions d’euros, que és la quantitat assignada a la Comunitat Autònoma en el repartiment del fons estatal d’ajuts de 7.000 milions, regulat pels reials decrets llei 5/2021 i 6/2021.

Pel que fa als sectors que no estan inclosos en el mecanisme d’ajuts directes de l’Estat, el Govern, els consells i ajuntaments com el de Palma s’han compromès a destinar fons per donar-los suport.

Totes aquests qüestions que adeqüen la convocatòria a la realitat econòmica de les Illes Balears s’han decidit avui de matí en la cinquena reunió de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació. Per part del Govern, a més de la presidenta, el vicepresident i la consellera Santiago, hi han assistit la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela.

També hi han participat, tant per via presencial com per via telemàtica, la resta de membres del Pacte per a la Reactivació: el batle de Palma, els presidents dels quatre consells insulars, el president de la FELIB, els secretaris generals de CCOO i UGT, el president de PIMEB, un representant de la CAEB i representants del PSIB, Ciutadans, Unides Podem, MÉS per Mallorca i El Pi.

 

Balearia ¡Adelántate y reserva ya tus vacaciones!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *