Actes 8 Març

Aproven una declaració institucional amb motiu del Dia d’Europa i apel.len a una estratègia europea per a les Illes Es celebrarà el proper diumenge, dia 9 de maig

El Govern de les Illes Balears s’ha sumat amb una declaració institucional a la celebració del Dia d’Europa, el 9 de maig, que commemora la pau i la unitat del continent. En aquesta declaració, aprovada avui pel Consell de Govern, les Balears apel·len al primigeni esperit europeu per fer front des de la unitat i la solidaritat a la situació excepcional provocada per la pandèmia de la COVID-19 i, d’altra banda, també a la importància d’establir una estratègia europea per als territoris insulars, tenint en compte les vulnerabilitats de les illes de la Mediterrània.

El Consell de Govern ha aprovat la declaració a proposta de la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, amb motiu de la commemoració del Dia d’Europa. Fa 71 anys, el 9 de maig de 1950, Robert Schuman, ministre francès d’Afers Exteriors, va pronunciar a París un dels discursos més cabdals del segle XX a Europa, la Declaració Schuman, per reclamar una nova forma de cooperació política i de reconstrucció després d’un conflicte bèl·lic entre les nacions europees, la Segona Guerra Mundial.

Mitjançant aquesta declaració institucional, el Govern de les Illes Balears apel·la al primigeni esperit europeu per fer front, des de la unitat i la solidaritat, a la situació excepcional de la pandèmia de la COVID-19, una crisi sanitària global que deriva en greus conseqüències socials i econòmiques, i defensa la necessitat de donar suport als territoris que es poden veure més afectats, com ara les Illes Balears.

Enguany la celebració del Dia d’Europa coincideix amb el llançament de la Conferència sobre el Futur d’Europa. Sota l’eslògan «El futur és a les teves mans», convida a ser protagonistes de les idees que vertebraran els reptes i els desafiaments europeus, així com de les reformes institucionals que s’han de dur a terme per enfortir el projecte europeu comú. El Govern convida la resta d’institucions i la ciutadania de les Illes Balears a participar en els diferents fòrums i en la plataforma digital de la Conferència sobre el futur d’Europa per fer sentir la seva veu davant les institucions de la Unió Europea.

D’altra banda, mitjançant aquesta declaració institucional, el Govern de les Illes Balears subratlla la importància d’establir una estratègia europea per als territoris insulars, detallada per conques marines, que es concreti amb mesures específiques en les diferents polítiques europees, especialment en la de cohesió, en el transport, en la transició energètica i en la política marítima integrada.

Tal com recorda el text, les Illes Balears són el territori de l’Estat que més pateix l’impacte de la pandèmia. No obstant això, el cop històric i sense precedents a la nostra economia no ve determinat únicament per la COVID-19. La nostra naturalesa insular està profundament lligada a debilitats estructurals del nostre model econòmic i social que ens resten competitivitat, assenyala també la declaració.

Així mateix, el Consell de Govern manifesta el seu compromís amb la causa insular i per això demana a la Unió Europea que a l’hora d’implementar les seves polítiques en els territoris insulars es tengui en compte la doble perifèria que patim; pel fet de ser illes i per la vulnerabilitat de la conca Mediterrània. El Govern també apel·la, ara més que mai, a una Unió Europea viva, competitiva, progressista, cohesionada i inclusiva, que s’adapti i respongui a les necessitats i a les emergències del seu territori i que assumeixi els nous reptes amb valentia, fermesa i coratge.

ACTES COMMEMORATIUS DEL DIA D’EUROPA

Enguany, a través del Centre Balears Europa, s’han organitzat diversos actes commemoratius del Dia d’Europa, com una nova edició del concurs musical «Treu la teva millor versió», d’interpretacions de l’himne d’Europa.

El concurs, com ja es va fer l’any passat, s’adreça a tot tipus de músics i s’hi poden presentar tant professionals com amateurs, estudiants, professors, membres de conservatoris, escoles de música o bandes municipals, entre d’altres.

A més, a una vintena de biblioteques de les Illes Balears s’interpretarà el conte Kalòpsia: un planeta no tan diferent, editat per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, amb el qual es pretén acostar als infants els valors de la Unió Europea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.