Actes 8 Març

Armengol destaca a Menorca que unes 3.530 empreses i autònoms de l’illa es podran beneficiar dels ajuts directes de l’Estat

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, s’ha reunit amb representants dels sectors productius estratègics de l’illa per tractar de les novetats en la convocatòria d’ajuts directes a empreses i autònoms, provinents de l’Estat, per valor de 855 milions d’euros.

A la reunió, a la qual també ha assistit el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, s’han detallat les modificacions acordades divendres passat en el si del Pacte de Reactivació. Una de les principals novetats és que s’han inclòs nous sectors com a possibles beneficiaris, com el del vi, el formatge, el calçat, la fusta o empreses tecnològiques, representants dels quals han participat en la trobada.

Armengol ha explicat que aquesta novetat implica que fins a 173 empreses i 541 persones autònomes més es puguin beneficiar d’aquests ajuts, la qual cosa suposa un total de 846 empreses i 2.691 persones autònomes potencialment beneficiàries a l’illa. «Des del Govern i des de l’inici de la pandèmia hem tengut molt clar que el primer era protegir la població enfront la malaltia i, a la vegada, ajudar-la a poder resistir aquesta situació amb ajudes directes a treballadors, famílies i empreses», ha explica Armengol, incidint amb el treball conjunt amb el govern de l’Estat per aconseguir «aquest gruix d’ajudes absolutament necessàries per reactivar la nostra economia». «En aquests moments és important que les empreses es puguin mantenir vives, mantenir els llocs de treball i consolidar-se i reactivar-se després d’aquest difícil any que patim».

La presidenta ha insistit en valorar el repartiment dels ajuts directes com a «just», ja que a les Illes Balears arriben 855 milions d’euros dels 7.000 milions de tot l’Estat, el que suposa cinc vegades més que la mitjana estatal, perquè «la caiguda més forta del PIB a Espanya ha estat a les Illes Balears». També ha agraït als agents socials i econòmics, administracions i partits polítics implicats en el Pacte de Reactivació la seva voluntat i col·laboració per arribar a l’acord d’ampliació de CNAEs susceptibles de rebre els ajuts, afectant a «sectors estratègics absolutament necessaris a l’illa de Menorca». També ha explicat que immediatament que se signi el conveni amb l’Estat, que s’espera aquesta setmana, i arribi la transferència dels 855 milions, es pugui treure la convocatòria de manera immediata.

D’altra banda, el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha declarat que «el Govern de coalició es va comprometre que aquests ajuts arribessin no només al turisme sinó al màxim nombre d’empreses que també formen part directament o indirectament de la cadena de valor». Per això, ha dit que «la indústria local tradicional és imprescindible per a la nostra economia, i des del Govern treballam per potenciar-la, modernitzar-la, i millorar així la seva competitivitat i capacitat d’internacionalització».

En el cas concret de Menorca, ha afegit Yllanes, «tant les indústries tradicionals com les indústries agroalimentàries són estratègiques» i, per això, «el sector del calçat i el de la bijuteria, i també les seves indústries auxiliars, o la fusta i els mobles, per posar alguns exemples, són imprescindibles per al model econòmic que volem».

La consellera d’Agricultura, Pesca i Agricultura, Mae de la Concha, ha explicat que la inclusió dels 24 nous sectors industrials, part d’ells agroalimentaris, permetrà que “moltes empreses segueixin vives i mantinguin l’esperança”. Sectors com el de l’elaboració de formatge, vi, productes càrnics, oli, cervesa, entre d’altres, que ara es podran incorporar a les ajudes, han patit també les conseqüències del tancament del canal de l’hostaleria, la restauració i el càtering (HORECA). De fet, De la Concha ha explicat que aquest canal absorbia “el 70% d’aquests productes”. Ha posat de relleu les ajudes posades a disposició del sector primari i agroalimentari en el primer pla de xoc, i ara també en el segon. Finalment ha explicat que “la inclusió del sector del formatge, tan important per a Menorca, i també per a les altres illes; o el del vi, un sector en auge” permetrà que “a l’sprint final no sigui quan més corredors abandonin la carrera”.

Modificacions al fons d’ajuts directes

Des del Pacte de Reactivació, divendres es va acordar ampliar el ventall d’activitats (CNAE) susceptibles de rebre els ajuts, gràcies a la potestat del Govern per incorporar-hi sectors molt estratègics per a les Illes Balears o lligats al turisme que inicialment quedaren exclosos de la primera llista. D’aquesta manera, s’hi han incorporat 46 noves activitats, amb la qual cosa s’arriba a les 140.

La presidenta també ha explicat a Menorca la resta de modificacions que s’han aprovat. En primer lloc, l’ampliació de la tipologia de beneficiaris que podran rebre els ajuts i que no estaven inclosos inicialment en el Reial decret llei, ja que ara arriba a autònoms de temporada, empreses afectades per la fallida de Thomas Cook, les de nova creació o les que varen fer importants inversions l’any 2019.

D’altra banda, Armengol ha recordat l’increment del límit d’ajuts per a empreses, que el Govern de les Illes Balears ha passat dels 200.000 € als 500.000 €, així com l’augment dels ajuts a petites empreses i autònoms, ja que el percentatge de la caiguda que se subvencionarà serà sempre el doble per a les empreses de fins a 10 treballadors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.