El mercat laboral continua la recuperació amb un increment d’11.528 afiliats mes que en el mes anterior

El mercat laboral continua la seva senda de recuperació, amb un increment de l’afiliació per tercer mes consecutiu, que situa en 431.026 les persones afiliades en el mes d’abril, 11.528 més que en el mes anterior. Es tracta d’un valor que situa l’afiliació de les Illes a un nivell similar de 2016.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha presentat les dades d’afiliació i atur, acompanyat pel director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, i ha assenyalat que malgrat les dificultats que hi continua havent degut a la pandèmia i les mesures adoptades per fer-ne front, la recuperació econòmica i del mercat laboral és progressiva.

Negueruela, que ha remarcat que es tracta de dades encara dures, també ha indicat que les Illes es troben en un marc de recuperació, i que si se sumen els 4.500 treballadors sortits dels ERTO en aquest mes d’abril, fins a situar-se en 29.824 persones, en aquest període s’han incorporat a la seva feina gairebé 16.000 treballadors, que perceben el seu salari de forma normalitzada.

Tot i així, ha expressat que es tracta d’un context de molta dificultat, encara amb restriccions i autocontenció per continuar fent front a la pandèmia i assegurar així unes millors condicions per aquest estiu.

Pel que fa a l’afiliació interanual, en el mes d’abril es va registrar un descens del 6,5%, que suposen 29.824 afiliats menys. En aquest punt, el conseller ha indicat que abril ha estat el primer mes que, de forma íntegra, ja permet comparar dos períodes en pandèmia. No obstant a l’abril de 2020 els treballadors fixos discontinus encara comptaven com a afiliats per poder-se acollir a un ERTO. A partir del mes d’octubre, passen a ser computats d’una altra manera, ja que comencen a cobrar una prestació extraordinària específica i deixen de ser considerats com a afiliats.

D’aquesta manera, Negueruela ha indicat que si es neutralitza aquest efecte, les xifres de les Illes estarien al mateix nivell que la mitjana nacional. De fet, el nombre de persones afiliades fora dels sectors turístics (hostaleria i comerç) ja presenten un increment interanual de 4.128 persones treballadores (1,4%).

Descens de l’atur per segon mes consecutiu

Pel que fa a l’atur, abril va registrar 82.066 persones aturades, que suposa 922 desocupats menys que el mes anterior. És el segon mes consecutiu que baixa l’atur, i se situa en un valor molt llunyà a aquell que es va registrar en l’anterior crisi econòmica, quan a l’abril de 2012 hi havia 89.207 aturats, segons ha ressaltat el conseller. Amb la xifra d’abril, el descens intermensual d’aturats ha estat de l’1,1% una caiguda lleugerament superior a la mitjana nacional (-1%).

L’atur interanual va incrementar-se en un 13,1%, 9.524 persones més.

Treball autònom

El mes d’abril continua la mateixa tendència dels mesos anteriors quant a nombre de persones autònomes, quan es van registrar 91.898 persones, un valor molt similar als mateixos mesos dels anys de prepandèmia i ja per sobre del 2018 i que continuen mostrant la capacitat de resiliència d’aquest col·lectiu, tan rellevant en el teixit productiu de les Illes Balears.

La taxa de protecció, en el 49,4% i 91.570 persones

Finalment, la taxa de protecció s’ha situat a finals de març en el 49,4% i arriba a 91.570 persones. A aquesta xifra, cal afegir-hi que el nombre de persones autònomes que perceben una prestació extraordinària és de 18.673.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.