La presidenta Armengol i la ministra Montero signen el conveni per a l’arribada de 855 milions d’euros en ajudes directes als sectors productius

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, han signat aquest dimecres el conveni per transferir a les Illes Balears els fons d’ajudes directes aprovades per l’Estat per a empreses i autònoms. Es tracta de 855 milions d’euros que corresponen a les Balears del fons de 7.000 milions aprovat pel Govern d’Espanya,  i que se sumen a dos mecanismes més de suport empresarial (un fons de reestructuració de deute i un de recapitalització d’empreses) fins a superar els 1.000 milions d’euros en ajudes per a les empreses i els autònoms de les Illes Balears, d’acord amb els càlculs inicials.

Durant la signatura, Armengol ha agraït la resposta que ha donat el Govern central a aquesta crisi: “en aquests moments tan difícils, s’ha apostat per invertir en la protecció a les famílies, els treballadors i les empreses”. A més, ha recordat la importància que han tengut per a les Balears els ERTOs i altres prestacions com l’específica per als fixos discontinus, a més de la resta d’ajudes mobilitzades entre totes les institucions “en una estratègia conjunta des del pacte, el diàleg i el consens”. En referència al conveni signat avui, aquests 855 milions, “que aniran directament a les empreses que més caiguda han tingut a causa d’aquesta situació, les ajudaran a poder sobreviure i consolidar les seves plantilles de treball”, ha dit la presidenta, qui ha qualificat aquesta aportació de l’Estat com a històrica, “gràcies al fet que el Govern d’Espanya ha entès l’especial situació en què es troben les Illes”.

D’altra banda, la ministra Montero ha indicat que “era necessari crear un mecanisme d’ajuda directa a les empreses amb un tractament singular per als territoris que han patit un major impacte econòmic per la pandèmia”. “El Govern d’Espanya així ho ha entès”, ha dit la ministra, qui ha destacat que del total de 7.000 milions de fons directes destinats a les comunitats autònomes, més d’un 12 per cent seran “per al teixit empresarial de les Illes Balears”.

El Reial decret llei que recull la distribució dels fons permet a les comunitats autònomes modificar alguns paràmetres, com els sectors que hi poden accedir. A més, dona un marge especial a les Balears a l’hora, per exemple, de determinar la quantitat màxima d’ajuda a què una empresa pot optar.

Així, el Govern va anunciar la setmana passada que el límit màxim a les Balears s’elevarà dels 200.000 € als 500.000 €, que s’avançarà el 100 % dels doblers a través de bestretes perquè les empreses cobrin com més aviat millor, i que els sectors que poden accedir a les ajudes s’han incrementat en 46 respecte dels establerts en el primer decret llei estatal, amb la qual cosa han passat de 94 a 140 a les Balears, i inclouen indústries estratègiques de les Illes Balears com ara la cultura, el calçat, el formatge o el moble, entre d’altres. A més, la convocatòria beneficiarà les empreses petites davant les empreses grosses, i subvencionarà amb el doble de doblers el percentatge de caiguda que hagin patit en la facturació.

També s’ha ampliat la tipologia de beneficiaris que poden optar a les ajudes. S’hi ha afegit els autònoms de temporada, les empreses que es van veure afectades per la fallida de Thomas Cook, les que van fer inversions importants l’any 2019 i les que són de nova creació. El Govern d’Espanya va aprovar un segon decret llei el passat 21 d’abril de modificació del decret llei inicial del passat 12 de març, que regula les bases generals de distribució d’aquest fons, per concedir aquest marge més gran a les comunitats autònomes per ampliar els sectors inclosos o el sostre d’ajudes.

Tal com s’ha establert en aquesta normativa estatal, els recursos es distribuiran als autònoms i a les empreses que hagin patit una caiguda d’ingressos més gran que el 30 % respecte de 2019, la qual cosa s’ha produït en la major part de les empreses i els sectors de les Illes Balears. Així, s’evitaran danys estructurals irreversibles en l’economia de la comunitat i es protegiran les empreses i l’ocupació que generen.

En total, segons les estimacions del Govern, els ajuts protegiran 17.000 empreses i 16.000 autònoms a les Balears, que engloben al voltant de 205.000 treballadors. Ara, el Govern treballa en l’articulació de la convocatòria per tal que, una vegada que arribin els fons estatals, es pugui posar en marxa i facilitar que les ajudes es cobrin com més aviat millor.

Balearia ¡Adelántate y reserva ya tus vacaciones!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *