Noves normes de trànsit: menys velocitat i menys distraccions

A partir de l’11 de maig entren en vigor els nous límits de velocitat de 20 i 30 km/h dins ciutat. Aquesta mesura forma part del paquet de reformes legals en matèria de tràfic i circulació que va aprovar el govern estatal el passat mes de novembre.

Objectiu: reduir els accidents de trànsit

Amb aquesta premissa, el govern espanyol ha posat en marxa una sèrie de reformes legals que afectaran la majoria de conductors. El paquet de mesures és ampli, però es pot resumir en dos conceptes clau: “menys velocitat”, amb la modificació dels límits de circulació per ciutat, i “menys distraccions”, mitjançant l’enduriment de les sancions davant de determinats comportaments. A nivell legal, els canvis afecten diverses normatives, per la qual cosa s’aniran aplicant progressivament.

Aquestes mesures van en línia amb l’objectiu de generar un nou model de seguretat vial que permeti rebaixar en un 50% els morts i ferits greus durant la pròxima dècada, en consonància amb les recomanacions de l’OMS.

Segons un estudi elaborat per l’OMS sobre velocitat i impactes, el risc de morir atropellat es redueix almenys 5 vegades si el vehicle que impacta circula a 30 i no a 50 Km/h. Des de la DGT afirmen que amb el nou límit de velocitat la distància de frenat es redueix a la meitat i s’incideix en un tema sensible com és la disminució de renou a les ciutats millorant així factors com la qualitat de la son, l’estrès i l’ansietat, la capacitat de treball, etc.

Nous límits de velocitat en zona urbana

Un dels canvis que representarà un impacte més gros en el dia a dia dels conductors serà la modificació de les velocitats màximes dins ciutat. Els nous límits dependran de les característiques de cada via:

  • Plataforma única de calçada i vorera:límit de 20 km/h.
  • Vies d’un únic carril per sentit de circulació:límit de 30 km/h.
  • Vies de dos o més carrils per sentit:límit de 50 km/h (sense canvis respecte a la normativa actual).

Entrada en vigor: 11 de maig de 2021 (sis mesos després de la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat a inicis d’any). S’ha deixat aquest termini per poder adaptar la senyalització i per informar els conductors degudament.

Sancions més dures

El Govern augmenta també els punts del permís de conduir que es poden perdre per comportaments de risc, arribant a la pèrdua de 6 punts per tenir agafat el telèfon mentre es condueix.

  • Conduir agafant amb la mà un telèfon mòbil:de 3 a 6 punts.
  • No utilitzar el cinturó de seguretat, els sistemes de retenció infantil, el casc i altres elements de protecció(inclòs el fet de dur el casc o el cinturó descordat): de 3 a 4 punts.
  • Dur al vehicle mecanismes de detecció de radars o cinemòmetres:sanció de 200 euros i pèrdua de 3 punts. Fins ara només se’n sancionava l’ús, però ara es pot sancionar només pel fet de dur-lo.

 

 

Balearia ¡Adelántate y reserva ya tus vacaciones!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *