Ti Amo: menjar de cor Per Mary Moro - Fotos: Ti Amo

El passat mes de juliol, Ti Amo va obrir les portes del seu petit local a la Plaça de la Llibertat. Federico i Iacopo, dos cosins italians, són els propietaris d’aquest take away amb gust 100% del seu país.

–  Per què Ti Amo?

–  Ti Amo és una idea del meu cosí Iacopo (explica Federico): és una expressió coneguda a tot el món, la imatge del negoci és un cor mossegat, que fa referència a l’amor que s’ha de posar a l’hora de cuinar, i també a l’amor que nosaltres com a italians tenim cap a la nostra gastronomia i estil de viure.

–  Fedrico i Iacopo, dos cosins que arriben a Menorca… Com acabeu obrint un negoci de menjar per endur a una de les places amb més encant de Ciutadella?

– Sí, som dos cosins: Federico i Iacopo, al que tothom anomena amb qualsevol nom menys el seu! És un petit problema que tenim, que  ningú crida al propietari pel seu nom real!! Jo, explica Federico, visc a Menorca des de fa 6 estius i 3 hiverns; els primers tres anys només estava a l’illa durant la temporada d’estiu, ara ja fa tres que visc a Menorca tot l’any.  En un primer moment treballava amb un tour operador italià, atenent al turista quan arriba, feina que encara conservo. Amb el temps he anat construint la meva vida aquí. Fa un any que el meu cosí Iacopo decideix canviar la seva: tenia el somni de muntar un negoci com aquest; ve a Menorca, li agrada molt l’illa i hem fet el somni realitat.

–  Què podem trobar a Ti Amo?

– Productes italians que són coneguts i reconeguts en tot el món, i agraden a tothom. L’any passat vam començar a buscar un local, trobem aquest i ens encanta. Pot semblar petitet, però hem adaptat la botiga al local, no a l’inrevés. Ens hem especialitzat en embotits i formatges, que també venem al tall. Fem entrepans diferents, amb salses casolanes, molt distintes a les que es poden trobar a Menorca, amb nous ingredients. Al voltant de tot això hem anat afegint amanides, una varietat de plats freds, perquè no tenim una cuina de veritat, carpaccios, sucs naturals, begudes, postres. Coses senzilles que poden fer-se, la majoria, sense haver de cuinar. Des de fa quatre mesos, arran de la compra d’un forn, fem també pizzes.

– Doneu molta importància al fet de treballar, només, amb producte italià.

– Sí, treballem amb producte 100% italià, a excepció de les verdures, que són kilòmetre zero. I tot és producte fresc, res de congelat. Treballem amb producte italià no perquè no ens agradin els productes espanyols, no és això, és per donar una identitat pròpia i distintiva al que fem; inclús la farina amb la que fem la massa de les pizzes ens arriba del nostre país. La idea era fer quelcom diferent i acostumar a la gent d’aquí a gustos i maneres noves de cuinar. Ara tenim clients que ens demanen com fer una bona salsa carbonara o el secret del tiramisú. Intentem que sigui un producte d’alta qualitat, potser a qualsevol altre lloc la pizza surt un euro més barata, però estem segurs que els productes són diferents.

– Com està sent la rebuda per part dels ciutadellencs?

– Al principi, la situació, va ser que tot fos una mica complicat: vam trobar el local al febrer del 2020, arriba el mes de març i la situació és la que és… podíem haver-ho parat tot i deixar-ho anar, però decidim esperar, apostar pel negoci i pel local, que ens agrada molt. Inaugurem Ti Amo el dia 18 de juliol. Els nostres inicis en plena pandèmia van fer que haguéssim d’invertir sense veure masses beneficis ni resultats. Però vam pensar que era millor començar a poc a poc, amb tranquil·litat. A partir de l’any nou hem començat a créixer; el número de comandes és cada setmana més gran. Les restriccions també afecten, no és el mateix que la gent vingui aquí, segui a una de les taules, i demani una pizza, beguda i postres; que demanar una pizza per emportar, o des de casa seva. Però contents perquè aquests tres primers mesos del 2021 estem creixent.

– Què acostuma a demanar la gent quan ve a la botiga o fa una comanda per telèfon?

– La gent demana de tot. Els dissabtes que hi ha mercat es nota més moviment, al client li agrada venir i comprar embotits i formatges al tall, vins de la nostra terra, alguna de les amanides i els plats freds que tenim preparats; inclús salses per acompanyar carns i pastes.

– Quin és el secret d’una bona pizza? Què fem malament els que no som italians?

– (riuen) moltes coses! La pizza és un producte senzill, però com totes les coses senzilles pot semblar fàcil de fer, i no ho és. El mateix passa amb una salsa de tomàtiga, hi ha 10.000 versions de salsa de tomàtiga, i totes diferents. La pizza igual, cadascuna és diferent. La massa és aigua, farina, un poc de sal i llevat; el més important és una farina de qualitat, la nostra és una mescla on hi ha farina de blat, d’arròs i de soja. L’aigua també té un paper destacat, aquí no podem fer servir aigua de l’aixeta. El clima, si és més o menys humit, al fer la massa, ens obliga a ajustar aquesta mescla. El principal error a Espanya crec que és el tomàquet fregit! El nostre és un tomàquet italià, natural, que no és àcid, perquè si queda àcid et deixa mal gust a la boca. I la qualitat del producte que hi poses al damunt és primordial. Després coses com la manualitat i l’amor: segons qui ho faci, les seves mans, l’estat d’ànim. Amb el mateix producte no sempre surt la mateixa pizza. Només variant l’ordre dels productes el gust canvia. Ah! I nosaltres sempre mengem la pizza amb refresc, normalment Coca-Cola, ni vi ni cervesa.

 

 

Balearia ¡Adelántate y reserva ya tus vacaciones!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *