Ciutadella i Maó 1936

Us presentam un altre document històric del segle XX, filmat al 1936 de Lluís Saura Sintes que va captar amb la seva càmera de cinema l’arribada de la Companyia de Metralladores del Batalló número 3 a Ciutadella, provinent de Castelló de la Plana. Aquest destacament militar va arribar a Menorca per mor de que feia poc que els italians havien envaït Abisinia.

Estava al comandament d’aquesta companyia el capità Claudio Gil Alós, militar a la República que després del 18 de juliol i evitada la sublevació dels nacionals, va ser detingut pel brigada Pere Marquès, que el va fer tancar a La Mola on el van afusellar el dia 2 d’agost de 1936.

Seguidament trobarem una selecció de fotografies escollides per Joan Bagur Truyol, del seu arxiu, en les que podem veure aquest batalló a la plaça des Born, així com imatges de l’antic quarter d’infanteria de Dalt sa Quintana, al que seguiran una sèrie de fotografies aèries i també dels llocs on van caure les bombes llançades per l’aviació italiana del Comte Rossi, tant a Ciutadella com a Maó.

El document continua amb alguns dels actes realitzats els primers mesos de la guerra a l’illa, especialment a Ciutadella, con l’enderrocament del Reial Monestir de Santa Clara i el saqueig de la Catedral de Menorca. Fets que formen part de la història recent de la nostra illa.

Es tanca el report fotogràfic amb el trasllat des de Ferreries a Ciutadella, al 1939, del president d’Unió de Dretes, Bep Anglada Marquès; el diputat a Corts pel Partit Radical i fidel a la República, Teodoro Canet; el baró de Lluriach, Josep d’Olivar i Olives, i del noble Gabriel Saura Sintas, que van ser executats a l’entrada de Ferreries, el 14 d’agost de 1936.

Des del Setmanari El Iris i eliris.cat hem decidit publicar aquest report gràfic, per la seva importància històrica, per les imatges inèdites de la pel·lícula i sense entrar en cap posicionament polític cap a uns fets que mai s’han de tornar a produir.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.