Menorca obté el “Premi a les Bones Pràctiques pel Clima’ de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per l’Estratègia Menorca 2030

Son Saura. Foto: ©Talaiot Estudios. Prohibida la seva reproducció o compartir a les xarxes socials sense permís de l’empresa propietària dels drets fotogràfics

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha atorgat aquest matí a Madrid al Consell Insular de Menorca el premi a les Bones Pràctiques pel Clima en la categoria de “Transició energètica, regeneració i renovació urbana” en reconeixement a l’Estratègia Menorca 2030. Full de ruta per a la descarbonització de l’illa” amb la qual Menorca aborda la transició energètica. L’autoritat encargada de recollir el premi ha estat la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, a la seu de la FEMP de Madrid, en el marc de la XIV Assemblea General de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima.

En total 14 governs locals han estat reconeguts per les seves bones pràctiques pel clima en la vuitena convocatòria del certamen que realitza la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima de la FEMP, en col·laboració amb l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic (OECC) del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). Entre els premiats hi ha el Consell Insular de Menorca, els ajuntaments de Pamplona, ??Màlaga, La Corunya i Icod de los Vinos, i les diputacions de Cadis i Màlaga. Les entitats locals que han quedat finalistes, i que han rebut també el seu reconeixement, han estat els Ajuntaments de Múrcia, San Pedro del Pinatar, Vedra, Riba-roja de Turia, Parla i Getafe i la Diputació d’Albacete.

Aquest premi reconeix les bones pràctiques de les entitats locals espanyoles que fomenten un model d’energia sostenible mitjançant l’impuls de les energies verdes i que aposten per mesures que potenciïn models energètics menys contaminats i afavoreixin la transició energètica cap a les renovables.

L’acte de lliurament dels premis s’ha celebrat amb intervencions dels guardonats, i també del secretari general de la FEMP, Carlos Daniel Casares, de la directora general de l’OECC, Valvanera Ulargui, i del president de la Xarxa i alcalde de Sevilla, Juan Espadas, qui ha subratllat que les 94 bones pràctiques rebudes, propostes per 55 entitats locals, demostren que les polítiques per afavorir la millora del clima són cada dia més rellevants en el conjunt de les polítiques locals.

Per al secretari general de la FEMP, el sentit d’aquests premis és reconèixer a les entitats locals els seus esforços, els seus projectes en la lluita contra el canvi climàtic. Carlos Daniel Casares ha recordat que la Xarxa està formada per més de 350 ajuntaments, diputacions, Cabildos i Consells Insulars que representen a més de 30 milions d’habitants, i ha saludat l’aprovació al Congrés de la nova Llei de canvi climàtic. Amb aquesta Llei, ha dit, “comencem a construir un país més modern, més verd” per assolir la neutralitat d’emissions; es tracta d’una norma valenta i innovadora, que prioritza el desenvolupament d’infraestructures verdes per a una societat més inclusiva”, i que, a més, “reconeix el paper dels territoris en aquest trànsit a l’economia baixa en carboni” i posa el ciutadà “en el centre de la lluita contra el canvi climàtic”. Un sistema energètic del segle XXI, “una revolució climàtica” que, a més, ha destacat, “habilita els ajuntaments per impulsar la incorporació d’energies renovables i el foment de l’autoconsum”.

L’Estratègia Menorca 2030

L’Estratègia Menorca 2030. Full de ruta per a la descarbonització de l’illa
defineix el full de ruta de la transició energètica de l’illa per establir les prioritats de la política energètica; les accions que s’han de dur a terme, i l’establiment de les vies de col·laboració, suport i finançament. A més, constitueix una guia per a la presa de decisions en els sectors públic i privat.

Actualment, l’Estratègia Menorca 2030 per a la transició energètica a l’illa es troba en la primera fase d’implementació, i d’entre altres objectius, ja ha permès cobrir el 18% de la demanda elèctrica amb energia procedent de renovables. Es calcula que per al 2025 es cobreixi el 54%, i el 2030, el 85% de la demanda amb energia renovable. Aquesta transició cap a l’ús d’energies netes suposarà que per al 2030 la meitat del consum d’energia final provingui de renovables.

Premi a les Bones Pràctiques Locals pel Clima
La iniciativa ‘Bones Pràctiques Locals pel Clima’, organitzada per la FEMP, es porta a terme cada dos anys i té com a objectiu recopilar i difondre les actuacions desenvolupades per les entitats locals espanyoles en el camp de la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.