Ciutadella avança cap el seu nou museu

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Ciutadella ha adjudicat a l’empresa Patrimonio Inteligente SL l’execució del projecte museogràfic per al Museu Municipal de Ciutadella de Can Saura.
L’adjudicació es va fer al final d’abril per un import de 282.800,46 € (amb l’IVA inclusivament), i a la darrera Junta de Govern d’aquest mes de maig ja s’ha aprovat l’adjudicació de la direcció tècnica de l’execució del projecte per un import total de 14.943,50 € (amb l’IVA inclusivament). D’aquesta manera, es donen noves passes en ferm prèvies a una actuació que es preveu que es posi en marxa després de la temporada d’estiu, atès que no es vol interferir en la programació ja prevista a Can Saura per als mesos vinents.
El projecte museogràfic se sustenta en les temàtiques que han estat fonamentals per a la configuració específica del territori ciutadellenc i que, alhora, han intervingut en la seva singularitat, identitat i idiosincràsia. Així, el nou espai oferirà un plantejament que depassa l’àmbit històric i que ofereix una visió molt més àmplia, i emfatitza aquelles temàtiques estretament associades a Ciutadella i al seu entorn, tant des del vessant del patrimoni natural com de l’històric, però també inclou elements de patrimoni immaterial, menys freqüents en els museus però que adquireixen un significat molt important en el cas de Ciutadella.
El relat es configurarà a partir de tres àrees temàtiques que, a la vegada, presentaran una ocupació coherent i equilibrada de l’espai. La primera àrea, amb el nom ‘Un recorregut per la història de Ciutadella’, ocuparà la planta baixa i oferirà una visió global de les singularitats i de la història de Ciutadella en el context menorquí. Es concep com una exposició permanent en el temps, ja que mostrarà continguts bàsics per a la interpretació de Ciutadella i del seu entorn.
La segona àrea temàtica, titulada ‘Fragments de la història de Menorca’, es dedicarà a àmbits concrets de la història i de la societat ciutadellenca, que tracten de manera específica temàtiques concretes i de caràcter molt divers. Aquesta àrea es podria renovar periòdicament per acollir noves temàtiques amb l’adaptació del mobiliari existent.
La tercera àrea se centrarà en un sol discurs, ‘La festa de Sant Joan’, una de les manifestacions més singulars i d’identitat de Ciutadella, i tindrà en compte elements més desconeguts de la festa, com ara el seu origen medieval, el seu vincle amb la tradició agrícola, els estaments i les relacions socials, els símbols religiosos o la celebració festiva.
En l’àmbit estructural, el projecte inclou una planta baixa amb la zona d’acollida i accés, a més de diferents espais expositius sobre temàtiques variades i altres de fixes, com ara els dedicats a l’agenda cultural de la ciutat, el patrimoni per visitar i el casal i el llinatge Saura Miret. Entre els espais expositius hi ha De Iamona a Ciutadella, De natura a paisatge humà, Ciutadella, una ciutat, Escenaris de vida, Escenaris per a la mort i l’espiritualitat i Menorca, un viatge en el temps. La planta primera estarà dedicada a eixos temàtics com Objectes que expliquen històries, L’Any de sa Desgràcia, Morts i rituals, El món de les creences, D’artesanies i indústries, Senyors i pagesos, La festa de Sant Joan, Ciutadella i el turisme, El futur de Ciutadella i Espai per a saber-ne més.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.