Herbes de juny

  • Herba de Sant Joan (Hypericum perforatum), s’ha de recollir abans de la sortida del sol, i es macera en oli al sol i serena al llarg de 40 dies. També hi havia que a més a més hi mesclava brots tendres d’abatzer i de trepó.
  • Trepó (Verbascum sinuatum). Considerat una planta sagrada ja pels antics; per collir-ne les flors es deia la següent oració: Trepó, trepó/des de ram/a la flor, /per nostro senyor.
  • Ruda (Ruta chalepensis) es recollia el dia de Sant Joan, tant la del camp com la cultivada als jardins. Servia per evitar que els mals esperits entressin a la casa o fessin mal a colqú. Es recollia amb finalitats medicinals.
  • Falguera (Pteridium aquilinum). Es creia que la seva llavor tenia virtuts sobrenaturals. Es recollia la llavor la nit abans de Sant Joan, pel fet que aquella nit la falguera floreix, grana i espolsa la llavor. Es recollia amb un pedaç de canyom, es feia un cercle al voltant de la planta, es beneïa i es recitaven lletanies als àngels en veu alta. ·
  • Camamil·la (Santolina chamaecyparissus magonica) es recull el dia de Sant Joan. És venerada a Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *