L’Agenda Urbana Menorca (AUM) s’obre a la participació ciutadana i camina cap a uns pobles i ciutats més inclusius

El Consell Insular i el Fons Menorquí de Cooperació han presentat juntament amb l’empresa Anthesis-LaVola i davant 40 persones rellevants dins la societat menorquina, el nou full de ruta denominat Agenda Urbana Menorca (AUM) així com les passes ja fetes i les que s’han de donar per la seva redacció i implementació a l’illa. Aquesta Agenda és un marc polític no normatiu que funciona com un full de ruta per l’illa durant aquesta dècada entre 2021 i 2030 i es relaciona amb l’Agenda Urbana Espanyola, la Nova Agenda Urbana Europea i l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

La consellera d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez juntament amb altres ponents han exposat a l’acte celebrat a l’Ateneu de Maó el 27 de maig, la necessitat d’una participació ciutadana real per a redactar el Pla d’acció de l’Agenda Urbana Menorca (AUM) que pretén implementar accions locals alineades amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) recollits a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i especialment treballar per l’Objectiu nombre 11 que cerca ciutats i comunitats més inclusives, segures, resilients i sostenibles.

La reunió de feina ha obert l’AUM a la societat menorquina, un cop que el passat 2020 Menorca fos reconeguda com a Illa Pilot d’Agenda Urbana pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, encapçalat pel Ministre José Luís Ábalos. Des del servei del Dret a l’Habitatge i Agenda Urbana del Consell ja s’havien donat des del 2019 les primeres passes de preparació, estudis de documentació estatal i local i alineació amb els ajuntaments.

Actualment s’estan creant espais de participació ciutadana presencial com aquesta mateixa trobada i la pàgina web agendaurbana.menorca.es en construcció, com espai de participació ciutadana telemàtica; tanmateix s’està recollint més informació i s’està creant la comissió de seguiment amb el Ministeri. Tal com va explicar Núria Asensio, d’Anthesis Lavola i redactora del Pla d’Acció de Reserva de Biosfera 2019-2025 (PARB), els valors i objectius d’aquest existent Pla i de la nova Agenda Urbana Menorca (AUM) són els mateixos i el camí és seguir fent el que ja s’està fent darrere de la sostenibilitat, la resiliència i la inclusió social.

La resiliència o capacitat de superar circumstàncies molt adverses és una de les claus de l’AUM juntament amb la seguretat, la inclusió i la sostenibilitat amb l’objectiu de transformar les nostres ciutats i les comunitats socials en millors espais per a tota la ciutadania, com van exposar les ja citades Cristina Gómez i Núria Asensio, així com les altres ponents Clàudia Pons i Marga Benejam del Fons Menorquí, Sandra García d’Anthesis Lavola i Paula Ferrando, directora insular d’Habitatge. A la segona part de l’acte van participar algunes de les persones claus i del grup motor d’aquesta Agenda Urbana Menorca com Gonçal Seguí, de l’Agrupació d’associacions de vesins, Cristina Fernández, de la Fundació per a persones amb discapacitat, Laura Marte, artista visual i Carme Crespo, directora del Centre BIT.

També van intervenir representants dels grups polítics del Consell insular com Irene Estaún per Més per Menorca i directora insular de Medi Ambient i Roser Roman per Unides Podem i arquitecte. Per la seva banda, hi era present Verónica Llufriu com a representant del Partit Socialista mentre que ni el representant de Ciutadans, qui va excusar la seva absència, ni el Partit Popular, que no ha designat encara representant, van assistir a la presentació de l’Agenda Urbana Menorca. Els que sí van assistir van ser representants dels ajuntaments, sindicats, Fòrum del Tercer Sector, col·lectius de persones procedents de Marroc i Equador i altres entitats.

La consellera Cristina Gómez va anunciar que des del departament d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local es comprometen a destinar pressupostos del proper Pla Insular de Cooperació (PIC) a projectes municipals que estiguin alineats amb els objectius de l’Agenda Urbana Menorca (AUM), ja que “s’ha de fer recerca i acció a la vegada” segons va dir. I respecte a la dinàmica de la mateixa AUM es va apuntar a una pròxima reunió en 1 o 2 mesos on els assistents ja disposaran de la informació ara compartida i es podrà treballar en alguns dels temes que van sorgir al torn de preguntes com joventut, alimentació o producció agrària així com en dues àrees importants, en les que el Consell no té competències com són Salut i Educació. També es va demanar la incorporació de persones expertes en Arqueologia i Antropologia per ampliar el conjunt de perfils tècnics convidats a participar. De fet, la participació ciutadana real va ser un tema destacat i es va explicar que es duran a terme trobades amb acompanyament i seguiment de professionals que les dinamitzaran perquè siguin productives.

Actualment s’està treballant a Espanya en 50 Agendes Urbanes a diferents ciutats i territoris amb la coordinació del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, mentre que només 16, entre elles Menorca, han firmat el protocol de col·laboració i seguiment amb el Ministeri. A més, Menorca és l’única Illa Pilot d’Agenda Urbana i això li permet entre altres coses, accedir a una part dels 20 milions d’euros dels Fons Europeus que es destinaran a la redacció de les Agendes Urbanes Pilot. En paraules de Marga Benejam, del Fons Menorquí, l’Agenda Urbana Menorca (AUM) i el fet que la nostra illa sigui Illa Pilot no és una meta sinó un punt de partida i una oportunitat que “tot i que pot semblar que pot quedar com un Pla a un calaix no ha de ser així perquè cerca la participació de ciutadans i empreses privades que a més, és necessària” per a ser una agenda que continuï en el temps, tot i els possibles canvis de govern.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.