Comunicat de l’Ajuntament de Ciutadella, en el Dia Internacional del Medi Ambient

Cada any, dia 5 de juny se celebra el Dia Internacional del Medi Ambient, una data que ens ha de servir per fer balanç i mirar cap al futur. El medi ambient és tot allò que ens envolta. És molt difícil mirar al nostre voltant i no trobar cap aspecte que no estigui relacionat amb el medi ambient (el consum, els residus, les activitats econòmiques, la flora i la fauna, l’energia, l’aigua, els materials, etc.). Així, el medi ambient ho és tot

Des de l’Ajuntament de Ciutadella i la Regidoria de Medi Ambient, tenim clar quin és el camí a seguir i feim passes per adaptar-nos a les necessitats urgents que té el planeta. Els objectius de  desenvolupament sostenible i l’Agenda Urbana, aprovats per la UNESCO, marquen el nou llenguatge mundial per treballar conjuntament pel desenvolupament sostenible partint de les realitats locals. Així, el Ple de l’Ajuntament de Ciutadella de dia 19 de setembre de 2019 va aprovar la Declaració d’Emergència Climàtica; el 18 de juny de 2020, el compromís d’establir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides, com a marc general per a treballar conjuntament les polítiques i els projectes relacionats amb “Ciutadella Sostenible”, fins a l’any 2030; i el 19 de novembre de 2020, va aprovar l’adhesió de Ciutadella a la Xarxa ODS de la FEMP.

 Perquè els ODS siguin una realitat i es vegin reflectits en el dia a dia de la nostra ciutat, no es pot treballar únicament des de la vessant de l’administració, sinó que les entitats i la ciutadania hi tenen un paper molt important. Ciutadella, la feim entre totes i tots i, per sort, som un poble on les entitats  hi són molt presents; i tiren endavant molts de projectes, molt necessaris i interessants. Per tant, s’ha de seguir treballant de la mà per fer una Ciutadella millor, amb la creació d’aliances i el manteniment del suport, i sumar entre tots els projectes, siguin municipals o de les entitats, amb un objectiu final comú: treballar perquè els ODS siguin la base pel desenvolupament de la ciutat que volem. Sabem que, fins ara, les ciutats han estat generadores de grans problemes ambientals, econòmics i socials. Idò, ara s’ha de treballar des de les ciutats perquè siguin part de la solució; així, s’han d’ubicar les ciutats en el centre del desenvolupament sostenible en un món de cada vegada més urbanitzat.

 Des de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Ciutadella impulsam una seria de projectes que voldria posar en valor i exposar, també, les nostres línies futures de treball. Pel que fa a les energies renovables, cal dir que actualment ja disposen d’energia fotovoltaica les cases des Pinaret, la Piscina Municipal, el Poliesportiu i l’edifici de la Policia; i que durant aquest 2021 també s’instal·laran plaques fotovoltaiques al col·legi Margalida Florit i s’executarà, amb el suport de l’Institut Balear de l’Energia, un projecte d’energia d’autoconsum energètic compartit al col·legi Mare de Déu del Toro. Volem comentar també que ja es disposa d’un projecte per a energia fotovoltaica als pous des Caragolí. Una fita important, atès que l’extracció d’aigua potable representa un dels consums més elevats del municipi. D’altra banda, pel que fa a la mobilitat elèctrica, s’han adquirit tres vehicles elèctrics (una moto i dos cotxes), que s’incorporaran a la flota municipal; i també tenim prevista la instal·lació de tres nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics, que se sumaran als ja existents per donar més cobertura i fer una passa més en el procés de canvi de model pel que fa al transport privat.

 Un altre projecte important per al municipi i la gestió del verd urbà és el Pla de millora de l’arbrat urbà de Ciutadella. Tenim clar la importància de tenir infraestructura verda a la ciutat, per tots els beneficis que aporta; però la ciutat mateixa i les seves característiques defineixen les condicions a les quals s’ha d’enfrontar l’arbrat (mida dels carrers i de les places, mida de les voravies, distància amb els edificis, tipus de sòl i escocells, quantitat d’espais verds oberts, etc.). Així, l’arbrat ha d’anar acompanyat d’una gestió eficient i adaptada als arbres per aconseguir tenir uns arbres grans, amb important massa foliar que són els que proporcionen més beneficis; a diferència dels arbres petits i tocats per podes excessives. Aquest pla té dos objectius: primer, conèixer l’arbrat actual de Ciutadella i fer-ne una radiografia; i, segon, establir mesures i criteris tècnics per a millorar la qualitat i la cobertura d’aquest arbrat a mitjà i a llarg terminis. En resum, aquest pla pretén ser el marc de referència per a la planificació i la gestió de l’arbrat urbà i que ajudi a adoptar mesures adequades per aconseguir un arbrat resilient, divers i saludable.

També desitjam poder tenir en funcionament una zona d’aigües per a autocaravanes al polígon industrial, per facilitar el procés de buidatge i càrrega d’aigües a totes aquelles persones que gaudeixen d’aquest mitjà de transport i d’aquest model de turisme que va en augment, per evitar, així, que es generi un impacte ambiental causat per la mala gestió.

Els horts urbans de sa Vinyeta són també un bon exemple de treball conjunt entre diferents àrees de l’Ajuntament. Per una banda, des dels Serveis Socials, amb l’oferiment d’un espai per gaudir de la natura i l’horta a persones jubilades i entitats socials; i des de Medi Ambient, en aconseguir potenciar l’agricultura ecològica i fer reviure espais municipals per al gaudi de la ciutadania.

 A mitjà termini, la recuperació de la plaça des Born per als vianants serà també un gran projecte per Ciutadella i per qui hi habita. Anar aconseguint que el ciutadà guanyi espai als cotxes sempre genera un benefici. Actualment s’ha iniciat el període de participació ciutadana per presentar el projecte, i recollir les aportacions de la ciutadania.

 Així, el camí ja està iniciat perquè Ciutadella sigui més amable i sostenible. I la feina no acaba mai; sempre hi ha noves fites per aconseguir perquè el futur és a les nostres mans.

 

M.Jesús Bagur Benejam

 Regidora de medi ambient de l’Ajuntament de Ciutadella

Campanya oferta Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *