El Centre Artesanal de Menorca ret homenatge a la ceramista artesana, Magda Cardona

El conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, i el batle des Mercadal, Francesc Ametller,  han inaugurat aquests dies una exposició temporal que el Centre Artesanal de Menorca dedica a la ceramista artesana Magda Cardona. La mostra forma part d’un cicle, ‘Col·lecció Artesans de Menorca’, que es va iniciar el 2019 per reconèixer la trajectòria d’artesans que ja s’han retirat després d’una vida dedicada a l’ofici. Es tracta de la segona exposició, ja que l’edició de 2020 es va haver de cancel·lar, i en aquest cas es vol posar en valor especialment la tasca de les artesanes, perquè en ocasions han quedat en un segon pla tot i que molts oficis han prosperat gràcies a elles.

Quim Salort, en representació del Centre Artesanal, ha explicat que la menorquina Magdalena Cardona Cardona va demostrar de petita una enorme facilitat per a les arts plàstiques. Així va entrar en contacte amb la ceràmica, que al final, es convertiria en la seva professió. Els inicis van ser pintant peces de ceràmica en un petit taller, que va arribar a tenir una gran producció de ceràmica artesana. L’aprenentatge adquirit durant aquells anys de fer feina per a altri li van donar el coratge per afrontar un canvi decisiu. Magda va muntar el seu propi taller i va començar a elaborar peces amb un estil propi molt diferent del que havia treballat fins llavors. En un principi decorava les peces, però després va derivar cap a les peces més orgàniques, sense dibuix. Amb el temps va desenvolupar el vessant de peça única, amb unes decoracions molt més elaborades en les quals proliferaven els motius relacionats amb els peixos.

Magda Cardona és un referent local de la decoració damunt ceràmica, i el domini de l’ofici li va fer valer l’obtenció de la Carta de Mestra Artesana i la cessió de la marca de garantia Artesania de Menorca. A l’exposició, oberta fins el 26 de juny (horari dimarts a dissabte, 9.30 a 14.30h), es pot veure el tipus de producció que feia, destacant els conjunts de plats, gots, tasses i palanganes, i la col·lecció decorada amb peixos. S’ha reservat un raconet amb algunes peces en cru, una amb l’esmalt i diferents pigments i estris més habituals, complementat amb publicacions on apareix l’artesana.

El conseller Pastrana ha entregat un lot de productes menorquins a Magda Cardona i li ha donat l’enhorabona per la seva jubilació després de tota una trajectòria dedicada a l’artesania, desitjant-li sort en aquesta nova etapa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.