El vicepresident Yllanes fa una crida a la unitat d’acció entre agents socials, empresarials i institucionals per tal d’adaptar-nos al canvi climàtic

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha participat aquest dijous, en representació del Govern de les Illes Balears, en el Congrés Nacional del Medi Ambient (CONAMA). Yllanes ha alertat de la vulnerabilitat que pateixen les Illes Balears enfront del canvi climàtic i ha fet una crida a la unitat d’acció per tal de poder adaptar-s’hi quan més aviat millor.

Yllanes ha participat a la taula rodona «Connexió insular per tal de facilitar l’adaptació al canvi climàtic», en la qual ha explicat com afronta el Govern aquest repte. En aquest sentit, ha indicat que Balears es troba en una situació d’especial vulnerabilitat i ha recordat que, per aquest motiu, es va aprovar una Llei de canvi climàtic pionera, la qual dota la comunitat autònoma d’un marc de governança essencial que li dona eines per tal de poder fer front al canvi climàtic. «És una llei pionera, que ara es complementa amb la Llei de canvi climàtic estatal. Esperam complir amb els Acords de París i estar a l’altura de les circumstàncies, per tal de deixar un planeta habitable a les generacions futures», ha dit.

D’altra banda, el també conseller ha indicat que des del Govern es va crear l’Institut Balear de l’Energia «com a braç executor de projectes de l’administració pública i futur comercialitzador d’energia», i ha informat que es va posar en marxa un estudi sobre la vulnerabilitat de les costes davant la pujada del nivell del mar que ha permès obtenir un diagnòstic que ajudarà a preparar les nostres costes i prendre mesures d’adaptació adequades.

El vicepresident també ha explicat que la conca mediterrània es troba a la zona zero del canvi climàtic i que ja s’està notant l’acceleració en la pujada de temperatures, sequeres o borrasques més intenses. Yllanes, en aquest punt, ha incidit en què «aquests efectes no només tenen un impacte en el medi ambient, sinó que també afecten o afectaran les nostres activitats econòmiques i socials».

Posteriorment, en la inauguració de la «Trobada estatal insular sobre l’adaptació al canvi climàtic», el conseller ha remarcat que “els territoris insulars ens hem de plantejar reptes més ambiciosos que altres territoris. Donades les nostres especifitats, a les Illes hem de posar tots els esforços a impedir que no s’ampliïn els efectes del canvi climàtic. Hem de seguir amb les polítiques de mitigació”

D’altra banda, durant el debat «Plans de recuperació de les CCAA», Yllanes ha indicat els perills que suposa patir els efectes del canvi climàtic a un territori tan susceptible com les Illes Balears i ha recordat els efectes que va causar la tempesta Gloria al litoral balear. «No hem d’oblidar que fenòmens com Gloria posen en perill el nostre territori, igual que les sequeres i les altes temperatures que patim cada any. Si bé és cert que en els darrers anys hem fet passes de gegant en la lluita contra el canvi climàtic, és evident que necessitem un front comú».

«Estic convençut que els fons europeus impulsaran de manera decidida les eines de mitigació que necessitam i que ens serviran per reduir les emissions, fomentar les renovables i adaptar-nos a un canvi en la mobilitat que ens dugui a un model més sostenible», ha dit.

Així mateix, el vicepresident ha destacat que tot i les passes donades, «no podem deixar de costat l’adaptació als efectes. L’intercanvi de coneixement, de bones pràctiques i els exemples d’èxit, junt amb la col·laboració de tots els agents socials, econòmics i institucionals, són essencials per tal d’adaptar-nos millor als canvis».

Finalment, Yllanes ha declarat que «el canvi climàtic és un desafiament compartit i un repte col·lectiu. Encara que fem feina localment, no hem d’oblidar que estam davant un fenomen global. Des del Govern de les Illes Balears farem tot el que estigui a les nostres mans per tal de poder combatre de la millor forma possible un canvi climàtic que ja ens afecta. El Govern vol blindar climàticament les Illes Balears, i és per això que necessitem l’ajuda i el consens de tots els actors implicats».

A la Conferència també hi ha participat el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, qui ha incidit en la necessitat «que l’Estat segueixi sent sensible a la realitat i vulnerabilitat insular i destini recursos per adaptar les nostres illes als efectes del canvi climàtic» «S’ha d’aprofitar que aquest any la COP26 se celebra a un territori insular per posar èmfasi en que els territoris insulars patirem primer i amb més intensitat els efectes del canvi climàtic, i per això hem de ser més ràpids i valents en les mesures a prendre».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.