Disfunció erèctil i síndrome metabòlica Per Marta Seguí

La síndrome metabòlica es defineix com un conjunt de símptomes que coexisteixen i que pressuposen un estat de salut greu a llarg termini. Actualment, a Estats Units es creu que un 34% de les persones adultes ho sofreixen i el risc augmenta amb els anys.

Els símptomes que conviuen són:

  • –  Obesitat central: L’obesitat es defineix com excés d’acumulació de greix. Existeixen dos patrons de distribució, androide quan s’acumula al ventre o ginoide quan s’acumula als malucs i els glutis. L’acumulació de grassa en el ventre es considera un factor de risc cardiovascular de primera magnitud.
  • –  Diabetis tipus II: La diabetis és una malaltia crònica que es caracteritza per un augment de la quantitat de glucosa en sang. Això succeeix perquè les cèl·lules no poden metabolitzar els sucres de forma adequada i es van acumulant a la sang. La diabetis tipus II s’associa a estils de vida sedentaris i a persones amb obesitat. Actualment més del 4% de la població sofreix diabetis i es preveu que el 2025 hi hagi més de 300 milions de persones.

    Dislipèmia: La dislipèmia és l’alteració amb la quantitat de lípids (greixos) que circulen per la sang. El problema sorgeix quan aquests greixos es dipositen en les parets de les artèries juntament amb altres components formant plaques d’ateroesclerosi

  • –  Hipertensió arterial: La pressió arterial és la tensió que exerceix la sang a les parets arterials. Els valors normals haurien de ser 85mmHg de mínima i 135mmHg de màxima. Quan els valors estan molt elevats provoca alteracions en les parets arterials provocant una sobrecàrrega al cor i possibilitat de tenir un infart de miocardi.

    La causa de la síndrome metabòlica és desconeguda, però es creu que és un procés adaptatiu de l’evolució per assegurar la supervivència quan faltava aliment. Actualment, això no succeeix, i les nostres adaptacions se’ns giren en contra.

    Disfunció erèctil i el síndrome metabòlic

    La disfunció erèctil es defineix com una erecció del penis inadequada o incapaç de mantenir-se per desenvolupar una funció sexual satisfactòria. S’estima que el 2025 afectarà 322 milions d’homes a tot el món.

    La formació de l’erecció del penis es produeix per l’entrada de sang en els músculs que formen el membre, però també per la contracció dels músculs del sòl pelvià que comprimeixen les venes impedint que surti la sang.

  • La influència de la síndrome metabòlica en l’erecció es relaciona en la dificultat d’entrada de sang en el penis i la qualitat de les venes i artèries.
  • –  L’obesitat s’acompanya d’una inflamació de baixa intensitat que provoca major deteriorament dels vasos sanguinis.
  • –  La diabetis tipus II provoca un desequilibri entre la contracció i la relaxació dels vasos que succeeixen durant l’erecció. Entre un 35 i 90% de les persones que sofreixen diabetis desenvolupen una disfunció erèctil abans del que es podria considerar normal per edat.
  • –  Les plaques d’ateroesclerosi que acompanya la dislipèmia provoquen un augment del dany de les parets arterials. A més a més, s’ha vist que aquestes plaques d’ateroesclerosi apareixen abans en el teixit erèctil que aòrtic, podent ser un anticipi als problemes cardíacs.
  • –  La dilatació dels vasos a causa de la hipertensió arterial influencia en el funcionament sanguini.

    Conclusions

    La relació entre disfunció erèctil i la síndrome metabòlica és clara, però simplificar totes les disfuncions erèctils a problemes metabòlics no seria correcte.

    L’estil de vida i l’alimentació són pilars bàsics per evitar problemes de salut greus que tenen una influència en tots els àmbits de la vida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.